Saltar apartados

La Seu Universitària Ciutat d'Alacant acull el dijous la presentació de l'obra Gastronomia alacantina, de José Guardiola

 

Llibre_Gastronomia_Alacantina

 

Gastronomia_AlicantinaAlacant. 10 de maig de 2017

L’edició facsímil de l’obra Gastronomía alicantina serà presentada el dijous 11 de maig a les 20:15 hores a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. Hi intervindran Ana Laguna, directora de Relacions amb la Societat de la Universitat d’Alacant; Ángeles Ruiz, periodista gastronòmica; Evarist Miralles, cuiner i responsable del laboratori de cuina d’Invattur; la besnéta de José Guardiola i professora de la UA; Helena Establier Pérez. Es tracta de la recopilació dels treballs de José Guardiola Ortiz (1872-1946). Publicada per Publicacions Universitat d’Alacant, reivindica la figura i trajectòria com gastrònom i folklorista de l’alacantí Guardiola i, a més, recupera i difon el patrimoni culinari tradicional d’Alacant i l’interès que pot tenir per a la promoció d’hàbits alimentaris saludables.

La presentació tindrà l’assistència dels editors de la monografia, que són Josep Bernabeu-Mestre, doctor en Medicina i catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant, director del Departament d’Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència de la UA i membre del Grup d’investigació GADEA (Grup d’Estudis Avançats d’Història de la Medicina), Josep Bernabeu-Mestre; i les dietistes-nutricionistes, Eva Trescastro López, dietista-nutricionista, llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments, doctora en Salut Pública i professora ajudant doctor en el Departament d’Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència de la UA; i Vanesa Cortés Serrano, dietista-nutricionista i que va fer una valoració dietètica-nutricional de la monografia Gastronomía alicantina de José Guardiola Ortiz en el seu treball de finalització de grau sobre «Gastronomía y salud: la contribución de la tradición culinaria a la recuperación de los hábitos alimentarios saludables». Els editors Bernabeu i Trescastro són membres del Grup BALMIS d’investigació en Salut Comunitària i Història de la Ciència de la UA, dels grups interuniversitaris d’investigació GADEA (Programa Prometeu de la Generalitat Valenciana per a grups d’excel·lència, i SANHISOC, i participen en el desenvolupament de la línia d’investigació sobre «Nutrición, historia y cultura: la tradición gastronómica alicantina en la consecución de una alimentación saludable».

Les aportacions de Guardiola representen un dels primers referents contemporanis de la gastronomia valenciana. Els textos reeditats, a més de mostrar la capacitat i la creativitat culinària d’aquest, arrepleguen els resultats del seu esforç per preservar el més característic de la cuina alacantina del primer terç del segle xx, ofereixen una atractiva descripció de les principals receptes i la forma d’elaborar-les, i es complementen amb anècdotes i reflexions que incideixen en la importància i les repercussions econòmiques i turístiques que oferien “la riquesa i les excel·lències del rebost i la cuina alacantines”.

Nascut l’1 de gener del 1872, Guardiola es va llicenciar en Dret per la Universitat de València, i va arribar a ocupar el càrrec de president del Col·legi d’Advocats d’Alacant. Va ser un intel·lectual compromès amb la realitat i amb la cultura alacantina i les tradicions. Amic de personatges rellevants del món cultural de la ciutat, com és l’escultor Vicente Bañuls, l’escriptor Gabriel Miró, l’arquitecte Juan Vidal o el compositor Óscar Esplá o el pintor Emilio Varela; i, vinculat en l’àmbit familiar, amb l’economista Germà Bernàcer, de qui va ser sogre.

Imatge de Roberto Ruiz. Taller d'Imatge (FGUA).

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant reedita Gastronomía alicantina, de José Guardiola, davant la necessitat que plantegen els experts en Nutrició i Dietètica de recuperar la dieta mediterrània

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464