Saltar apartados

Un emotiu i colpidor llibre de la Universitat d'Alacant trau a la llum com es vivia a Alacant durant els tres anys de Guerra Civil

La fam i la por van dibuixar una ciutat que quedava buida a entrada de fosc amb la “columna de la por”

 

Libro_AlicanteGuerraVALAlacant. 12 de maig de 2017

«Tanta por va passar mon germà, que llavors era un xiquet menut, durant els bombardejos que van assolar la ciutat d'Alacant, que potser per això va acabar malalt del cor.» La por era solament una de les conseqüències que, per a la població resident a la ciutat, va tenir la Guerra Civil. El testimoni d'aquesta veïna, nascuda el mateix any que començava a alçar-se el Mercat Central, fatídic escenari del bombardeig patit el 25 de maig de 1938, no deixa indiferent a ningú. Per a intentar explicar com van transcórrer els tres anys del conflicte per als habitants de la ciutat, Publicacions Universitat d'Alacant acaba d'editar Alacant en guerra. La vida en la rereguarda (1936-1939), el dia a dia de milers de persones que van patir la guerra a centenars de quilòmetres del front de batalla.

Alacant seria l' últim escenari de la Guerra Civil. Aquest llibre intenta explicar com van transcórrer els tres anys de conflicte per als habitants de la ciutat, el dia a dia de milers de persones que patien la guerra a centenars de quilòmetres del front de batalla, entregats a la producció de subministraments per al front i a les seues activitats diàries: les més bàsiques, com treballar, dormir, atendre la família, però també fer la compra, cuinar, passejar, anar al cinema i, en definitiva, viure. Detalls com que l'assistència al cinema es va mantenir fins al 28 de març de 1939, amb preferència per les pel·lícules d'evasió, comèdies i musicals, mentre que les Fogueres a Alacant no es van celebrar els anys 1937 i 1938.

No es tracta, per tant, d'una obra centrada en el desenvolupament del conflicte bèl·lic, encara que s'hi explica el final de la Guerra a la Vall del Vinalopó i al port d'Alacant, sinó en la vida de les persones en una època incerta i convulsa marcada per la carestia i pels cruels bombardejos gairebé diaris sobre la població civil.

Per la seua especial rellevància i especificitat, també s’hi descriuen els casos d'Alcoi i Elx.

L'edició, que incorpora una important elecció fotogràfica, es complementa amb una col·lecció de fragments dels diaris d'Eliseo Gómez Serrano i Ángel Pérez Devesa, que, sens dubte, facilitaran al lector l'acostament a la realitat d'un període tan difícil.

Carlos Salinas Salinas és l'editor d'Alacant en guerra. La vida en la rereguarda 1936-1939, que s'inclou dins de la col·lecció de divulgació «L’Ordit», de Publicacions Universitat d'Alacant amb els números 12, en l’edició en valencià, i 11, en l’edició en castellà

El llibre es presenta el dimecres 17 de maig de 2017, a les 20.15 hores, en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant de la UA, situada a l'avinguda de Ramón y Cajal, número 4 d'Alacant. Hi intervindran Reme Izquierdo, Pablo Rosser i Carlos Salinas.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464