Saltar apartados

Un estudi confirma que els estudiants tenen hàbits alimentaris més saludables que fa 14 anys i estan més satisfets amb el seu cos

A pesar que quasi el 85% afirma estar satisfet amb el seu propi cos, més de la meitat dels universitaris de la UA creu que hauria de modificar el pes, normalment per a aprimar-se

 

Alacant. Dijous, 11 de maig de 2017

Actualment, més del 70% dels universitaris té un pes considerat normal segons els paràmetres de l’Organització Mundial de la Salut. Aquesta és una de les dades reflectides en l’estudi sobre hàbits alimentaris i actituds cap al cos en els estudiants de la Universitat d’Alacant, fet per alumnat de l’assignatura Trastorns del Comportament Alimentari del grau de Nutrició Humana i Dietètica.

Sota la supervisió de professors dels departaments de Psicologia de la Salut i Sociologia II, l’estratègia de investigació escollida ha sigut l’enquesta, en la modalitat d’entrevista cara a cara, i una mostra de 380 individus d’un total de 23.599 alumnes de grau i màster de la UA. Les dades obtingudes han sigut comparades amb un estudi previ fet l’any 2003 en el mateix context i amb la mateixa metodologia per a observar, per tant, variacions intergeneracionals.

“Les conclusions constaten l’avanç d’hàbits alimentaris més saludables entre l’alumnat de la Universitat d’Alacant, una satisfacció millor amb el propi cos i una autopercepció més ajustada a la realitat, menys sotmesa a la pressió de l’ideal de primesa”, assenyalen els estudiants autors de l’estudi.

Segons l’estudi, l’esmorzar o el berenar són pràctiques habituals en gran part de l’alumnat (més en el cas de les dones), i les ingestes amb pa són les més freqüents (especialment entre els homes), seguides de la fruita (en la qual destaquen les dones). “Tot i això, un 40% de l’alumnat no sol esmorzar/berenar, i més del 15% consumeix brioixeria i altres productes industrials”, insisteixen els estudiants de Nutrició Humana i Dietètica. Pel que fa al 2003, l’hàbit de fer el segon o el quart menjar del dia ha incrementat visiblement i també el consum de fruita, del 6 al 23%. Per a completar l’evolució positiva en els hàbits alimentaris, el consum de brioixeria i altres productes industrials ha disminuït en més de 10 punts percentuals.

La majoria de l’alumnat cuina habitualment, encara que no és molt freqüent la cuina elaborada ja que domina molt clarament l’ús de la planxa. L’hàbit de cuinar ha augmentat sensiblement respecte del 2003.

D’altra banda, la meitat dels enquestats visiten amb alguna freqüència restaurants de menjar ràpid. “És una dada alarmant però, com a contrapartida, una ajustada majoria no els visita mai o ho fa esporàdicament. En qualsevol cas, siga per una reducció del poder adquisitiu o per la implantació de pràctiques més saludables, el percentatge dels qui freqüenten aquest tipus de restaurants ha disminuït aquests últims catorze anys, fonamentalment gràcies als homes, que són els qui n’han reduït el consum. Les dones l’han mantingut i ara s’equiparen als homes, quan l’any 2003 consumien menys que ells”, afigen.

Respecte de les dietes, prop del 40% de l’alumnat les ha seguit en alguna ocasió, normalment hipocalòrica. L’any 2003 aquesta pràctica era molt més habitual entre les dones, però en l’actualitat les diferències s’han reduït.

La gran majoria dels entrevistats manifesta estar a gust amb el seu cos. Encara que el percentatge d’homes satisfets és major, les diferències per gènere no són significatives. Sí que ho eren l’any 2003, amb la qual cosa, s’ha incrementat notablement el percentatge de dones que estan satisfetes amb el seu cos.

Malgrat l’alt grau de satisfacció amb el propi cos, proper al 85%, més de la meitat dels universitaris creu que hauria de modificar el seu pes, normalment per a aprimar-se. El 40% dels qui estan satisfets creu que haurien d’alterar el pes actual. Per sexe, per a les dones el desig de variació del pes normalment implica aprimar-se, mentre que per als homes hi ha un relatiu equilibri entre engreixar-se i aprimar-se. “En qualsevol cas, els resultats són millors que l’any 2003, quan una àmplia majoria considerava que havia de modificar el seu pes i molt clarament per a aprimar-se, especialment les dones”, expliquen els autors de l’estudi.

A més, les conclusions indiquen que el 9% se sotmetria a una operació de cirurgia estètica per a millorar la imatge, quan l’any 2003 era al voltant del 17%. Les dones són clarament més proclius a fer aquest tipus d’intervencions i ja ho eren el 2003, d’acord amb les dades obtingudes.

 

Estudi complet

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464