Saltar apartados

Trobada a l'Alcúdia una menuda "Venus" romana, dins de les excavacions de Projecte Domus de la Universitat d'Alacant

 

VenusRomana1
VenusRomana2
VenusRomana3
VenusRomana4
VenusRomana5
VenusRomana6
VenusRomana7

 

Alacant. 1 de març de 2017

Una petita estàtua que representa una dona nua amb un mantell sobre el muscle esquerre, feta en os i de 8,5 centímetres d’altura, ha aparegut a l’Alcúdia, dins de l’excavació Projecte Domus - L’Alcúdia. Viure a Ilici, els treballs del qual van començar fa uns dies a Elx. La figureta romana sembla simbolitzar una divinitat femenina i, tot i que té els peus i el cap amputats, es calcula que hauria d’haver tingut uns 12 centímetres d’altura. Amb aquesta troballa es veuen recompensats els treballs iniciats fa poc més d’una setmana per l’equip investigador.

El descobriment representa una dona nua amb un mantell sobre el muscle esquerre, pròxima a la iconografia de Venus. Aquest tipus de figures probablement formaven part dels aixovars domèstics de les domus romanes del sector, i han aparegut en lararis, que són petits altars que es construïen en les cases romanes per a retre culte a les divinitats lars, o com a pertinences personals dels propietaris de les residències aristocràtiques. No obstant això, com és freqüent en el jaciment, aquesta i altres troballes significatives formen part dels nivells d’ocupació de l’última fase històrica detectada a l’Alcúdia, representada –de moment– en la nostra excavació per les fosses d’espoli i els abocadors corresponents als segles VII-VIII, associades als primers nivells d’ús i a les primeres estructures, previsiblement anteriors, però habitades i remodelades en aquesta època.

Els treballs en el sector nord-est del jaciment estan posant en evidència el que suggerien els treballs recents de la Fundació en altres sectors, això és, que les fases tardanes de la ciutat són d’una gran potència i contenen materials d’una cronologia variada, barrejats amb els materials propis de les fases d’espoli, ús i freqüentació tardoantigues i altomedievals.

Domus - L’Alcudia. Viure a Ilici és un projecte de l’Institut d’Arqueologia i patrimoni històric de la UA-INAPH, finançat pel Programa Propi per al Foment de la I+D+I en la Universitat d’Alacant 2016.

Fotografies cedides per l’Alcúdia


Notícies relacionades:

Les excavacions de Projecte Domus a l’Alcúdia ja han començat amb especialistes, arqueòlegs i alumnat de màster


Web:

Web Projecte Domus-L’Alcudia. Viure a Ilici

https://web.ua.es/va/proyectodomus/noticies.html


 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464