Saltar apartados

Terratrèmols a Alacant i dinosaures de Castella-la Manxa es donen cita en la tercera sessió de "graGEAs, geologia en petites dosis"

 

DinosauriosUA

 

Alacant. Dilluns, 13 de març de 2017

Obert a tota la societat, demà dimarts 14 de març a les 10 hores en la sala de graus Ramón Martín Mateo de la Facultat de Dret de la Universitat d'Alacant, tindrà lloc una nova sessió del cicle «graGEAs, geologia en petites dosis» dedicada a dinosaures i terratrèmols.

En primer lloc, la llicenciada en Geologia per la Universitat Complutense de Madrid, especialitzada en paleontologia de dinosaures teròpodes, membre del Projecte de Recerca de Las Hoyas i col·laboradora del Grup de Biologia Evolutiva de la UNED, Elena Cuesta Fidalgo, oferirà la conferencia «Dinosaurios de Castilla-La Macha: Los verdaderos dragones de Don Quijote».

Fa cent milions d'anys, en el cretàcic, Espanya no s'assemblava gens al que és avui. La península Ibèrica era una illa tropical en la qual vagaven uns animals impressionants: dinosaures, teròpodes depredadors de vuit metres, o sauròpodes, herbívors que farien semblar petit el més gran dels elefants. En aquest sentit, en certs llocs de Castella-la Manxa han quedat conservades les restes d'aquestes bèsties majestuoses, i la doctora Cuesta investiga alguns dels millors exemplars que s'hi han trobat. 

«L'estudi d'aquests dinosaures ha comportat grans avanços en l'estudi de l'evolució de les aus, de fet molts dels dinosaures ibèrics tenien plomes», apunta l'experta, que explicarà en la UA com eren els grans habitants del territori on van regnar durant milions d'anys.

D'altra banda, el doctor en Ciències de la Terra i Enginyeria Geològica per la Universitat d'Alacant, professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA i especialista en tectònica activa i geomàtica, Iván Martín Rojas, abordarà el tema «Grandes terremotos en la provincia de Alicante: qué los produce y qué magnitud pueden llegar a tener».

Alacant és en una de les zones sísmicament més actives d'Europa. De fet, el terratrèmol més destructiu de la història d'Espanya es va produir ací fa amb menys de dos-cents anys i va deixar centenars de víctimes. I és que en les nostres comarques es concentren part dels esforços que produeix ni més ni menys el xoc de dos continents: Àfrica i Europa. Però, per què es produeix exactament el terratrèmol? Es pot saber quan succeirà el pròxim o quina magnitud tindrà? El doctor Martín Rojas intentarà respondre a aquestes i altres qüestions sobre aquest risc natural en aquesta tercera sessió de graGEAs 2017.

Notícies relacionades:

Podem prescindir dels combustibles fòssils?, alternatives energètiques a debat en la Universitat d'Alacant

Perquè la geologia és més que "allò de les pedres", estudiants de la UA presenten el cicle “graGEAs: geologia en petites dosis”

 

Més informació

Programa complet

Web oficial www.grageos.com 

Facebook https://www.facebook.com/grageas2017/

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464