Saltar apartados

La UA desenvolupa una tecnologia pionera a escala mundial per a reciclar estructures compostes de fibra de vidre

Anualment 150.000 tones de diferents tipus de residus de fibra de vidre són dipositats en abocadors de la Unió Europea. Aquests materials estan molt estesos en el sector naval, automobilístic o aeronàutic i en material esportiu en què és necessari construir elements de formes suaus i d'alta resistència

 

 

Alacant. Dimecres, 22 de març de 2017

Trobar una solució òptima per a reutilitzar peces de fibra de vidre i resina era fins ara un desafiament. De fet, investigadors del Departament de Química Inorgànica i de l’Institut Universitari de Materials de la Universitat d'Alacant han patentat un mètode que permet recuperar les fibres d'aquest tipus de materials per a tornar a ser utilitzades. El procés dissenyat no és agressiu amb la fibra de vidre, es desenvolupa a temperatura ambient i s’aconsegueix recuperar la totalitat del compost.

Els materials de fibra de vidre i resina estan molt estesos en el sector nàutic per a la construcció de bucs d'embarcacions, dipòsits o hèlixs, en els sectors automobilístic o aeronàutic i en la fabricació de les aspes d'aerogeneradors on és necessari utilitzar elements de formes suaus però amb una alta resistència. A més, estan presents en la construcció d'edificis, ponts, canonades, aïllaments, baranes, etc., i, recentment s'han estès com a compost per a elements de material esportiu com esquís, planxes de surf, canoes, perxes, arcs, etc.

És per això que «l'abast de la tecnologia desenvolupada comporta una innovació important, ja que fins ara no disposàvem de cap mètode efectiu per a recuperar aquestes estructures per a construir noves peces», subratlla el catedràtic de Química Inorgànica de la UA, Agustín Bueno. De fet, segons estima Befesa Medio Ambiente, companyia internacional especialitzada en la gestió integral de residus, «150.000 tones anuals de diferents tipus de residus de fibra de vidre es dipositen en abocadors de la Unió Europea».

En aquest sentit, Bueno assenyala que «el sistema ideat pels investigadors de la Universitat d'Alacant és un mètode ideal per a reciclar l'enorme volum de material que diàriament es retira arreu del món, sobretot embarcacions d'esbarjo, i que constitueix un problema mediambiental considerable».

 

Característiques de la tecnologia

Una vegada que ha acabat la vida útil d'un vaixell, aerogenerador, avió, etc., per mitjà d'un procés químic se separa completament la resina de la fibra en condicions suaus de pressió i temperatura, de manera que el material no es degrada i pot ser reutilitzat per a fabricar nous objectes. A més, és econòmicament molt rendible, ja que el cost energètic del procés químic és baix.

 

Més informació:

Mètode per al reciclatge d'embarcacions i altres estructures compostes de fibra de vidre i resina

 

Parts_processe_FibraVideo

Imatge del procés: D'esquerra a dreta: material de fibra-resina abans del tractament de recuperació de la fibra;

residu de resina degradada després del tractament químic, i fibra de vidre recuperada després del tractament químic

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464