Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu per a millorar la seguretat del pacient

Un de cada deu pacients pateix cada any algun tipus de dany quan rep atenció sanitària; no obstant això, la majoria dels episodis es poden prevenir

 

Imatge del portal https://www.slipps.eu/


Alacant. Dilluns, 20 de març de 2017

Una caiguda, úlceres per pressió o errors en la medicació són solament unes quantes de les conseqüències que pateixen pacients i professionals del sector sanitari cada dia. De fet, segons estima l'Organització Mundial de la Salut (OMS), «a escala mundial, cada any desenes de milions de pacients pateixen lesions discapacitadores o moren com a conseqüència de pràctiques mèdiques o atenció insegura, i quasi un de cada deu pacients pateix algun dany quan rep atenció sanitària en hospitals ben finançats i avançats tecnològicament».

Com a resposta a aquesta realitat i amb el repte de millorar la competència i la formació en matèria de seguretat dels pacients, la Universitat d'Alacant, juntament amb quatre països europeus, participa en el projecte SLIPPS (Sharing Learning from Practice to Improve Patient Safety), que podria traduir-se com «compartint l'aprenentatge de les pràctiques per a millorar la seguretat del pacient», indica la professora de la Facultat de Ciències de la Salut María Flores Vizcaya, participant en el projecte juntament amb Rosa María Pérez, les dues del Grup de Recerca d'Infermeria Clínica de la UA.

Amb el lema «Detectar per a evitar», SLIPPS sorgeix seguint les directrius marcades des de l'Aliança Mundial per a la Seguretat del Pacient de l'OMS. «Un de cada deu pacients pateix algun tipus de dany durant l’episodi d'atenció sanitària; no obstant això, la majoria dels casos es poden prevenir. Aquests errors van des de confusió en la medicació, vies, alimentació, caigudes... fins a errors quirúrgics que cal estudiar per a fixar protocols o mètodes per a prevenir-los i estalviar en despesa sanitària. La idea és veure què es fa malament i què es fa bé a escala europea per a establir un marc comú en qüestions de seguretat», apunta Vizcaya.

Víctimes múltiples

Quan es comet un error hi ha tres víctimes: els pacients i les famílies, el personal sanitari, i, finalment, les institucions clíniques, els hospitals. És per això que un dels valors del projecte és inculcar als estudiants d'Infermeria i Medicina «que aprenguen a percebre que molts dels errors són evitables, és a dir, què podem fer per a no equivocar-nos», explica María Flores Vizcaya. Al mateix temps, un altre dels objectius és detectar les bones pràctiques clíniques que reforcen la seguretat del pacient.

En concret, els cinc països involucrats en aquesta iniciativa habilitaran plataformes informàtiques locals en les quals, de manera voluntària i preservant l'anonimat de les persones i dels hospitals, l'alumnat podrà exposar els seus testimonis sobre incidents clínics. Una vegada recopilada i tractada aquesta informació, passarà a formar part d'una xarxa internacional d'educació per a la seguretat dels pacients i del primer centre internacional d'aprenentatge virtual d'accés obert disponible en diversos idiomes. A més, s'oferiran seminaris virtuals amb estudiants de diferents països i simulacions amb actors de casos reals que hagen sigut narrats pels estudiants.

Aquest centre d'aprenentatge completarà la formació dels futurs professionals sanitaris, ja que els plans d'estudis d'Espanya, igual que els dels països que participen en el SLIPPS, «no estableixen una assignatura específica sobre seguretat del pacient, llevat de cursos, mòduls o seminaris i les iniciatives que en aquest sentit que es duen a terme en l'àmbit professional de la pràctica», afegeix Biscaia.

«Cometre un error és humà, però cal comunicar-ho», una actitud que implica un canvi cultural, segons la professora de la UA, la qual destaca que «els més avançats en la cultura sobre la seguretat del pacient han sigut, principalment, els canadencs i nord-americans, ja que els seus hospitals publiquen les estadístiques dels percentatges d'errors des de fa anys».

En el projecte SLIPPS, amb una durada de tres anys i finançat en la convocatòria 2016 del Programa Erasmus+, participen, a més de la Universitat d'Alacant, les universitats de Northumbria (Regne Unit), Saimaa (Finlàndia), Gènova (Itàlia), i Eastern Finland (Finlàndia), Østfold (Noruega) i la Universitat de Tecnologia de Lappeenranta (Finlàndia).

 

 

Foto de grup de la primera reunió del projecte SLIPPS tinguda a la Universitat d'Alacant

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464