Saltar apartados

"Era impensable que es poguera industrialitzar la mort"

La inauguració del seminari internacional i interdisciplinari La Xoà i els Judicis de Nuremberg mostra la vigència dels estudis d'Humanitats.

El degà de Lletres de la UA, Juan Francisco Mesa, ha afirmat que “és una autèntica tragèdia el Brexit”.

 

Soha_Nuremberg
Soha_Nuremberg2
Soha_Nuremberg3

En les imatges: d'esquerra a dreta, Antonia Montes, directora acadèmica i membre de la secció d'alemany en el Departament de Traducció i Interpretació de la UA; Mercedes Ortiz García, secretària de la Facultat de Dret de la UA; el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Juan Francisco Mesa Sanz; les directora acadèmica, Amelia Peral Crespo, i professora de l'Àrea de Filologia Francesa en el Departament de Filologies Integrades.

Fotografies: Roberto Ruiz. Taller d'Imatge. (FGUA)


Alacant. 29 de març de 2017

«Per a molts intèrprets, els judicis van suposar un gran esforç emocional» ja que eren jueus alemanys, ha recordat avui Antonia Montes, una de les dues directores acadèmiques del seminari internacional i interdisciplinari La Xoà i els Judicis de Nuremberg: Víctimes, Botxins, Mediadores i Mediadors, que ha començat avui a la Universitat d'Alacant. Montes ha subratllat que «l'obediència al führer i l'amor a la pàtria van ser els arguments esgrimits en els judicis; en cap moment cap dels jutjats va mostrar penediment pels milers de víctimes».

Amelia Peral, directora acadèmica juntament amb Montes i professora de l'Àrea de Filologia Francesa en el Departament de Filologies Integrades, ha dedicat aquest seminari a Marie Claire Romero, de la Universitat de Granada, i membre també del grup de recerca MIDEL, organitzador de la trobada, per la seua entrega a aquests estudis. Romero va faltar fa uns anys. 

«Era impensable que es poguera industrialitzar la mort». Peral ha recuperat part del testimoni de Víctor Pérahia, supervivent dels camps de concentració, i que arriba demà dijous 30 al campus de la UA.

La interdisciplinarietat d'aquest seminari ha estat representada per Mercedes Ortiz García, secretària de la Facultat de Dret de la UA, que ha afirmat que «la universitat ha de ser un far que guie per a fomentar que això no puga tornar a passar mai», i ha afegit, «és el que es recordarà aquests dies en la UA». Ortiz ha encoratjat els estudiants assegurant que «hi ha molta faena per fer».


Juan Francisco Mesa Sanz, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, s'ha preguntat «com persones normals van poder arribar a fer el que van fer?», i ha afegit « convertint-se en autèntics criminals?». En el seu discurs inaugural es qüestionava la decisió del Regne Unit, validant la vigència dels estudis d'Humanitats. «De les cendres de la Segona Guerra Mundial en va sorgir la Unió Europea», i ha lamentat «que avui May signe la carta que activa el Brexit i ens ho comunica», «és una autèntica tragèdia el Brexit», ja que, declarava, el sorgiment de la UE és una decisió «que ens ha generat tanta pau!».

Mesa ha tancat la inauguració assegurant a l'alumnat que omplia la sala «no eixireu sent els mateixos estudiants que heu entrat».

La celebració del seminari, avui 29 i demà dia 30 de març, serà a l'aula magna de Filosofia i Lletres de la UA.

El seminari aprofundeix en aquests judicis i en el que van comportar des d'una perspectiva interdisciplinària. Nombrosos especialistes de les branques filològiques, de traducció i interpretació, jurídiques, històriques i de gènere, donaran una visió àmplia i general de què va suposar aquest procés. La figura de les intèrprets dones ha sigut menys tractada, a pesar que moltes ho eren, i per tant cal posar en valor el paper de les dones intèrprets.

Avui dimecres hi participa Anny Dayan Rosenman, experta en literatura francesa, és una de les especialistes en la literatura de la Xoà i membre de MIDEL. Conchita Otero Moreno, de la Universitat de Hildesheim, és una altra de les conferenciants per a avui.

Víctor Pérahia, explicarà als presents què li ha quedat a ell d'aquesta experiència. Serà la vesprada del 30 de març, a partir de les 17.30 hores. 
------------------------------------------
En les imatges: d'esquerra a dreta, Antonia Montes, directora acadèmica i membre de la Secció d'Alemany en el Departament de Traducció i Interpretació de la UA; Mercedes Ortiz García, secretària de la Facultat de Dret de la UA; el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Juan Francisco Mesa Sanz; les directora acadèmica, Amelia Peral Crespo, i professora de l'Àrea de Filologia Francesa en el Departament de Filologies Integrades.
----------------------------------------
Fotografies: Roberto Ruiz. Taller d'Imatge. (FGUA).

 

Notícies relacionades:

El grup MIDEL de la Universitat d'Alacant penja el cartell de complet en les inscripcions per al Seminari Internacional i Interdisciplinari "La Shoa i els Judicis de Núremberg"

L'exposició documental "Intèrprets en Núremberg 1945-1946" arriba a la Sala Aifos de la UA

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464