Saltar apartados

Especialistes en Nutrició i Dietètica de la Universitat d'Alacant defenen recuperar les tradicions culinàries i tornar a la dieta mediterrània per a prevenir malalties i morts

 

Portada_libroGastronomiaAlacant. 29 de març de 2017

Tornar a la dieta mediterrània per a millorar la qualitat de vida, atesa la situació espanyola actual d’envelliment poblacional i augment de longevitat, i per a reduir malalties, moltes d’aquestes provocades per una alimentació i nutrició inadequades, és el consell dels especialistes de la UA, Josep Bernabeu-Mestre i Eva Trescastro López i Galiana-Sánchez. Catedràtic d’Història de la Ciència i dietistes-nutricionistes del Grup d'investigació GADEA. Els experts donen aquesta recomanació com a conclusió al seu article científic “Transición epidemiológica-nutricional y cambios demográficos en la España contemporánea”, i afirmen que «els reptes demogràfics –envelliment i augment de la longevitat– i epidemiològics davant dels quals es troba la població espanyola, molts d’aquests associats a les conseqüències d’una alimentació i una nutrició inadequades, aconsellen revertir la tendència que mostra la transició epidemiològica-nutricional i recuperar hàbits alimentaris i estils de vida saludables com els que representa la dieta mediterrània».

En l’estudi analitzen la relació entre alimentació, nutrició i salut, i reflexionen sobre el paper que pot fer la millora dels patrons alimentaris per a garantir un envelliment saludable i autònom, com també l’interès que ofereix el marc explicatiu de la transició epidemiològica-nutricional.

L’article, publicat en 2016 en la revista Panorama Social, situa, a la fi del segle XX, l’aparició d’una nova etapa epidemiològica nutricional, en la qual el consum de dietes basades en greixos saturats, sucres i hidrats de carboni va derivar en un augment de l’obesitat i de les malalties degeneratives.

Aquest escenari nutricional caracteritzat per la ingesta d’un excés de calories, sucres simples i greixos de la dècada dels vuitanta (s. XX), està, en l’actualitat, travessant l’última etapa del model transicional, caracteritzada per la necessitat de fomentar el consum de dietes equilibrades i saludables que permeten controlar les malalties i els problemes de l’etapa anterior. Per a resoldre-ho són claus els estudis de Nutrició i Dietètica i de Gastronomia.

Al panorama anterior, i per a l’empitjorament del pronòstic, els investigadors troben l’aparició de formes de vida més sedentàries i amb menors necessitats calòriques; tant és així que, a Espanya, les xifres de sobrepès i obesitat es van accelerar a partir de la dècada de 1980, afirma l’estudi. I, afig «el problema és semblant i fins i tot més preocupant entre la població infantil i adolescent». Per tot això, els experts no discuteixen la necessitat de fomentar el consum de dietes equilibrades i saludables.

La publicació insisteix que «la necessitat de recuperar el model alimentari de referència que representa la dieta mediterrània s’ha convertit en una prioritat i en una reivindicació des de fa dècades». Per a l’èxit d’aquesta, els experts de la UA aconsellen readaptar-la a les circumstàncies actuals. Aquest ajustament s’aconsegueix amb la recuperació de receptaris tradicionals populars com els que va arreplegar el gastrònom José Guardiola Ortiz en l’obra reeditada per Publicacions Universitat d’Alacant, Gastronomía alicantina, la seua anàlisi des del punt de vista nutricional, mitjançant consells i correcció dels menús, com fan les expertes en Nutrició, Eva Trescastro i Vanesa Cortés en l’estudi introductori que acompanya la reedició. Com assenyala Bernabeu-Mestre, l’alimentació de qualitat, ha de ser, a més de nutricionalment adequada, variada i saludable, “palatable i adaptada als gustos i les necessitats dels consumidors”.

En el volum els especialistes fan una valoració nutricional i donen recomanacions dietètiques sobre com menjar de cara a la dieta mediterrània. Així, es recupera i difon el patrimoni culinari tradicional d’Alacant i es promocionen hàbits alimentaris saludables. La solució, com assenyala Eva Trescastro, és «adaptar les receptes a l’actualitat, per a no haver de prescindir-ne».

La gastronomia, afirmen, s’ha convertit en un dels principals reptes del segle XXI pel caràcter essencial per a la salut de les persones que té. En aquest sentit, els investigadors desafien a ser capaços de «conjugar la salubritat i la qualitat en l’alimentació que promocionem», i és la dieta mediterrània un patró alimentari que reuneix totes aquestes característiques.

Els autors de l’article científic defenen que aquest procés de recuperació i adaptació de la dieta mediterrània ha de ser liderat pel sector públic a través de polítiques d’alimentació i nutrició i de campanyes orientades cap a la millora de l’educació en alimentació i nutrició; però, a més, a aquest també s’han d’incorporar sectors claus en l’àmbit de l’alimentació, com la indústria agroalimentària, que han aportat les seues quotes de responsabilitat social, i altres agents involucrats en la restauració col·lectiva.

El llibre Gastronomía alicantina es presentarà a l’Institut López Piñero d’Història de la Medicina i la Ciència a València, avui 29 de març, a les 19:30 hores.

 

Referències bibliogràfiques:

E.M. Trescastro-López, M. E. Galiana-Sánchez i J. Bernabeu-Mestre (2016), “Transición epidemiológica-nutricional y cambios demográficos en la España contemporánea”, Panorama Social 23, pàg. 167-175.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant reedita Gastronomía alicantina, de José Guardiola, davant la necessitat que plantegen els experts en Nutrició i Dietètica de recuperar la dieta mediterrània

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464