Saltar apartados

Més de dos-cents estudiants participen en el Pla de socialització del coneixement del Projecte ASTERO "L'Alcudia s'excava"

L'alumnat intervé en els processos per mitjà dels tallers, d'excavació “” i de “laboratori arqueològic”.

Cada sessió es realitza amb 55 estudiants, dividits en sis grups que van desenvolupant de manera consecutiva les activitats i tallers.

 

 

Alacant. 27 de març de 2017

Durant dues setmanes, que van començar la passada i continua aquesta de final de mes, l'equip Patrimoni Virtual-Universitat d'Alacant, està dedicant bona part del seu temps a la "socialització del coneixement".

La fi última de tota actuació científica és la societat. En el cas de l'Arqueologia és tant més cert ja que, a part dels resultats de la recerca bàsica en ocasions de consum intern, les excavacions generen restes patrimonials, interpretacions de caràcter històric, elements de caràcter identitari i, en general, resultats tangibles per a la societat.

Una dimensió fonamental del projecte “Arqueologia i socialització del coneixement en L'Alcudia d'Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO)”, en el qual està treballant el grup de recerca Patrimoni Virtual-Universitat d'Alacant,  és la socialització del coneixement, amb la divulgació dels seus resultats.

Durant la campanya d'excavacions de l'equip dirigit pel professor Jaime Molina Vidal en les termes orientals de l'Alcudia s'iniciava la setmana passada, i continua al llarg d'aquesta, el pla de socialització “L'Alcudia s'excava”. Dins d'aquest projecte de socialització de la ciència els organitzadors han concertat un pla específic d'activitats amb l'IES. Sixto Marco i el CEIP Sant Fernando d'Elx, que consisteix en realització de tallers de recerca arqueològica en el propi jaciment; participació en el procés d'elaboració de les reconstruccions 3D dels espais termals; i programa de prova de resultats de realitat virtual amb grups de diferents nivells i edats.

La primera fase consistent en els tallers de recerca arqueològica es va iniciar  dimarts passat 21 de març i està suposant una estimulant experiència. Els participants de les dues institucions docents, i que es preveu que superen les dues-centes persones, entre joves i xiquetes/us, passen un matí en L'Alcudia d'Elx desenvolupant dos tallers, el d'excavació “” i el de “laboratori arqueològic”.

Quant al contingut específic de cada taller, les activitats particulars que inclou el “Taller d'excavació” són la participació en labors d'excavació i documentació arqueològica guiat per l'equip científic de Patrimoni Virtual-Universitat d'Alacant; el garbellat de terra i separació de materials; i l'elaboració d'hipòtesi i demostració de processos de documentació. El “Taller de laboratori arqueològic” permet la participació en el llavat del material arqueològic; el tractament inicial de materials exhumats durant el procés d'excavació; i finalment, la contextualització general de resultats.

Cada sessió es realitza amb 55 estudiants, dividits en sis grups que van desenvolupant de manera consecutiva les activitats i tallers ressenyats. Aquests tallers s'estan desenvolupant durant les dues últimes setmanes del mes de març.

L'adreça de l'excavació és a càrrec de J. Molina Vidal, F.J. Muñoz Ojeda, i J.F. Álvarez Tortosa.

 

Fotografies i vídeo cedits per Patrimoni Virtual-UA

Vídeo realitzat per José Antonio Moya, membre del projecte

 

Notícies relacionades:

Amparo Navarro, vicerectora de Recerca de la UA, visita les excavacions en marxa en la Fundació L'Alcudia

La Universitat d'Alacant ha començat Projecte Domus, el projecte d'excavació arqueològica en el sector F4 de l'Alcudia

La Universitat d'Alacant s'erigeix en primera mecenes del Projecte de recerca arqueològica en L'Alcudia

Primera reunió en L'Alcudia de presentació i posada en comú dels quatre projectes de recerca arqueològica finançats per la Universitat d'Alacant

El Museu Arqueològic Nacional acull la Jornada "20 anys de la Fundació universitària L'Alcudia de recerca arqueològica"

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464