Saltar apartados

Dimates de la UA s'uneix a la festa mundial del Dia de Pi

El 14 de març la UA té “Un πema para π”, perquè “Sense π no sóc res”

 

Dimates

 

Logo_Quad1Alacant. 10 de març de 2017

Dimates, el grup de divulgació matemàtica de la Universitat d’Alacant (en Twitter, @DimatesUA), s’uneix a la celebració del Dia de π el pròxim 14 de març amb “Un πema para π”. Des del 13 i fins al 17 de març, en la Facultat de Ciències de la UA, romandran exposats panells amb els microrelats guanyadors de les set primeres edicions del Concurs de microrelats matemàtics de la Facultat de Ciències de la UA. Tot aquell que ho desitge pot votar i escollir el que considere el millor microrelats. La votació pot ser de forma presencial o a través de formulari habilitat en Google. D’entre tots els participants se sortejarà un exemplar del nostre llibre El secreto de los números.

El 14 de març ‘Sense π no sóc res’. Això és el que s’han proposat, amb aquesta iniciativa original enfocada a fer divulgació científica de les matemàtiques, i en concret per a reconèixer el valor i la presència del nombre π en la societat, la realitat, la naturalesa, l’economia i moltíssims àmbits de la vida.

El Pi Day se celebra a Espanya amb la iniciativa ‘Sense π no sóc res, idea original de la Reial Societat Matemàtica Espanyola, a la qual se sumen per al seu desenvolupament la Conselleria d’Economia i Coneixement (CEC) de la Junta d’Andalusia, la Fundació Descubre, la Sociedad Andaluza de Educación Matemática Thales (Thales) i la Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas (FESPM). Clara Grima, matemàtica i divulgadora científica, presidenta de la Comissió de Divulgació de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME), és qui ha començat a promoure el PiDaySP o Día de π a Espanya, activitat que es fa a nivell mundial. En la primera edició és Sevilla, sota el seu impuls, la ciutat de partida.

La proposta és fer de ‘Sense π no sóc res la gran festa de les matemàtiques, de la divulgació d’aquest àmbit de coneixement; afermar el 14 de març com el moment de fer un esforç col·lectiu per a traslladar a la societat i especialment a la comunitat educativa una imatge amena i divertida de les matemàtiques. Els organitzadors aprofiten que des de fa alguns anys el 14 de març és una data cada vegada més celebrada en el món com el Dia Internacional de π, Pi Day, segons l’escriptura anglosaxona de la data (3.14).

Enguany s’inicia a nivell nacional, amb l’objectiu de consolidar-se com una data de referència. La festa ‘Sense π no sóc res està formada per un certamen, un esdeveniment, així com per diferents activitats, que són Cafès amb Ciència, Ciència en el Bulevar, Pi en un tuit, SelfPi, Què fas per Pi?, Samarretes de π.

Popularitzar les matemàtiques en la societat, més concretament entre l’alumnat, perquè bandege el fals mite de la dificultat de la matèria; promocionar les vocacions científiques i l’impuls a la cultura científica; divulgar les matemàtiques, a través de la projecció d’aquest esdeveniment, dels certàmens que es proposen i de l’activitat en les xarxes socials; i consolidar la festa de les matemàtiques perquè tinga lloc el 14 de març de forma anual en diferents parts de la geografia espanyola, són els objectius dels quals parteix aquesta proposta.

Des de l’organització piday (π Day) s’ha cridat a les universitats i els instituts que ho vulguen posar en marxa activitats relacionades amb el nombre π. A aquesta iniciativa s’han unit centres d’ensenyament, instituts, universitats de tots els àmbits del país fins a omplir una àmplia agenda d’activitats.

La informació relativa als esdeveniments al voltant del PiDaySP a nivell nacional apareix en el compte de twitter @PiDaySP. Des de la UA, és el grup Dimates , @DimatesUA, el que està cridant a l’acció per π.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464