Saltar apartados

La UA participa en un projecte per a regenerar in situ el carbó actiu utilitzat en sectors com el de l'aigua i el químic

Portablecrac proporcionarà una solució per al tractament d’aigües amb una reducció del 86% en costos per kg de carbó actiu, i minimitzarà per quatre d’emissions de CO2

 

Projecte_PORTABLEcrac

 

Alacant. Dijous, 16 de novembre de 2017

Avui dia, tant el sector de l’aigua com el sector químic requereixen grans quantitats de carbó actiu (CA) per a eliminar contaminants de l’aigua. En aquest sentit, el projecte europeu Portablecrac, en el qual participen investigadors de l’Institut Universitari de Materials de la Universitat d’Alacant, té com a objectiu el desenvolupament d’una tecnologia ecològicament i econòmica beneficiosa per a regenerar in situ el carbó actiu utilitzat per a la filtració d’aigua tant en la petita com en la gran indústria.

Per a això, es prestarà una atenció especial a l’adaptació d’un dispositiu compacte que millore considerablement la flexibilitat, el funcionament i els costos d’inversió pel que fa als equips existents. D’una banda, el carbó actiu es fabrica a l’estranger (30% de la producció es produeix a la Xina). A més, Europa importa al voltant del 80% del consum intern d’aquest, per la qual cosa aquest projecte pretén ser un cas de negoci amb èxit per a reduir les importacions de carbó actiu.

D’altra banda, a causa de l’ús continu, l’esgotament dels filtres de carbó actiu és un problema comú amb l’alt cost associat a la producció de filtres nous. A això, cal sumar-hi un problema secundari relacionat amb la manipulació i la gestió dels filtres esgotats, ja que es tracta d’un residu altament contaminant. En conseqüència, la viabilitat de l’ús del carbó actiu a nivell industrial es troba en la regeneració i la reactivació del CA esgotat. La regeneració es fa principalment per via tèrmica. No obstant això, requereix d’un servei fora de les instal·lacions, una alta aportació d’energia i pèrdues de carboni amb impactes ambientals negatius. Portablecrac proposa regenerar el carbó actiu per electroquímicament. Per a això, es dissenyaran i provaran tres prototips diferents per a petites, mitjanes i grans indústries. En definitiva, aportarà un procediment sostenible i a llarg termini que proporcionarà una solució per al tractament d’aigües amb una reducció del 86% en costos per kg/AC i 4 vegades la reducció d’emissions de CO2.

Portablecrac mostra un gran potencial d’acceptació industrial i una àmplia oportunitat de mercat davant de la regeneració tèrmica real. Els avantatges d’aquest nou sistema radiquen en una varietat de grandàries d’equips, reducció d’emissions i deixalles, i reducció del consum d’energia i també de reducció de costos.

 

Socis del projecte

El consorci està format per set organitzacions de tres països diferents. CONTACTICA SL (coordinador del projecte) (Espanya), ENVIROHEMP SL (Espanya), Universitat d’Alacant (Espanya), GRAU ZERO INNOVATION SRL (Itàlia), EMIVASA (Espanya), AGRI-PRO (Portugal) i Universitat de Vigo (Espanya). La reunió d’inici del projecte va tenir lloc a la Universitat d’Alacant els dies el 10 i 11 d’octubre del 2017.

Amb una durada de 36 mesos, el projecte ha rebut finançament del programa d’investigació i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, concretament en la convocatòria H2020-SPIRE-2017. S’estima que el cost total arribarà a 2.883.012,82 euros i rebrà un finançament d’aproximadament 2.206.719,07 euros.

 

Investigacion_carbon

Foto d’equip de la primera reunió del projecte Portablecrac que va tenir lloc a la Universitat d’Alacant

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464