Saltar apartados

El professor de la UA Raúl Rodríguez rep el premi Ciutat de València d'assaig en castellà

Rodríguez ha aconseguit el guardó d’aquesta categoria amb el seu assaig ‘Máscaras de la mentira. El espectáculo de la mentira en la era de la posverdad'

 

Alacant. Dijous, 23 de novembre de 2017

El jurat dels XXXV Premis Ciutat de València acaba de donar a conèixer el nom de les vuit obres literàries guardonades en les diferents categories que inclouen aquests premis, en una edició a la qual s’han presentat més de 400 creacions. Aquests guardons s’atorguen en quatre categories, cadascuna d’aquestes en les modalitats de valencià i castellà: narrativa, assaig, teatre i obres poètiques.

El professor de Comunicació i Psicologia Social de la UA, Raúl Rodríguez, ha aconseguit el premi al millor assaig en castellà amb l’obra ‘Máscaras de la mentira. El espectáculo de la mentira en la era de la posverdad', dotat amb 10.000 euros i que serà publicat per l’editorial Pre-Textos. El lliurament de premis tindrà lloc el pròxim 12 de desembre a València.

L’autor comenta que l’assaig tracta sobre la mentida i sobre alguns dels seus parents: el frau, la falsificació, la dissimulació, l’error, la ficció, la ironia, el secret, la conspiració. “L’enfocament és encomiàstic i elegíac. No és que intentem fer una apologia general de la mentida, no. Es tracta més aviat de ponderar algunes mentides, perquè en aquesta era de l’anomenada “postveritat” no sabem molt bé quin lloc té la mentida, si la mentida ja no és el que era”, afirma Raúl Rodríguez.

L’assaig tracta des de les fake news i els “fets alternatius” de l’administració Trump a l’Ecce Homo de Saragossa, des de l’obra assagística i literària d’Umberto Eco, que té la mentida com a eix vertebrador, a l’obra, no menys mentidera, però fotogràfica en aquest cas, de Joan Fontcuberta. Des dels falsos documentals a les pel·lícules i sèries de TV “basades en fets reals”. Des del postureig en les xarxes socials als secrets desvelats bombàsticament per Wikileaks.

 

Raul_RodriguezRaúl Rodríguez Ferrándiz

Doctor en Filologia Espanyola i Premi Extraordinari de Doctorat (1998). Professor titular de Semiòtica de la Comunicació de Masses a la Universitat d’Alacant. Va ser becari postdoctoral a la Universitat de Bolonya (2000) i va fer estades docents a la Universitat de Florència (2003) i a la Universitat ORT de Montevideo (2015). Ha coordinat el màster en Comunicació i Indústries Creatives de la Universitat d’Alacant durant tres cursos acadèmics i ha sigut subdirector del Departament d’Humanitats i Ciències de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. És director de la Secció d’“Estudis sobre el discurs” de l’Associació Espanyola d’Investigació de la Comunicació (AE-IC) i membre de l’Associació Espanyola de Semiòtica (AES).

Raúl Rodríguez Ferrándiz ha escrit diverses obres entre les quals es troben Apocalypse Show. Intelectuales, televisión y fin de milenio (2001), Frankenstein y el cirujano plástico. Una guía multimedia de semiótica de la publicidad (juntament amb Kiko Mora, 2002, VI Premi Nacional d’Edició Universitària 2003 en la categoria de “millor edició electrònica”, concedit per l’Associació d’Editorials Universitàries Espanyoles); La musa venal: producción y consumo de la cultura industrial (Premi Internacional d’Assaig “Miguel Espinosa” 2010, concedit per la Societat de Filosofia de la Regió de Múrcia). Ha coordinat el volum La polémica sobre la cultura de masas en el periodo de entreguerras: una antología crítica (Universitat de València, 2012) i, juntament amb Cristina Peñamarín, un volum de la revista Cuadernos de Información y Comunicación, dedicat a “Narraciones Transmedia y construcción de los asuntos públicos” (2014). Té en premsa un capítol en The Routledge Companion to Transmedia Studies (Londres, 2018). Ha publicat en les revistes International Journal of Communication (USC, Annenberg), Critical Studies in Media Communication (National Communication Association & Taylor & Francis), Comunicar, Comunicación y Sociedad, Revista de Occidente, Anàlisi, Telos i Signa, entre altres revistes.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464