Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu per a desenvolupar materials d'automoció a partir de residus alimentaris

Barbara preveu, amb tècniques avançades d’impressió 3D, la fabricació de prototips com ara tiradors de portes, frontals de quadres de control i unions de bigues

BARBARA_project

Els socis del projecte Barbara reunits en la Universitat d'Alacant durant els dies 20 i 21 de novembre de 2017

 

Alacant. Dimarts, 21 de novembre de 2017

El grup d’investigació d’Anàlisi de Polímers i Nanomaterials (Nanobiopol) i el Grup de Visió i Color de la Universitat d’Alacant formen part del projecte europeu Barbara per a desenvolupar nous materials a partir de residus alimentaris, aplicables en sectors industrials com el de l’automoció i la construcció. L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar materials biobasats amb funcionalitats innovadores gràcies a la incorporació de biomassa, perquè mitjançant l’ús de tecnologies de fosa de filaments (FFF), la més estesa per a la impressió 3D o fabricació additiva, puguen donar lloc a prototips d’aplicació industrial.

Aquests nous materials seran produïts a partir de residus alimentaris (com de la collita i producció industrial de carlotes, ametles o magrana) o subproductes agrícoles (a partir del panís) i han de tenir propietats mecàniques, tèrmiques, estètiques, òptiques i antimicrobianes específiques que els facen adequats per a l’ús industrial com a components per a dos sectors molt exigents com són els de la construcció i l’automoció.

Barbara (Biopolímers amb funcionalitats avançades per a la construcció de peces per a automòbils i construcció processades mitjançant impressió 3D) és un projecte d’investigació de 36 mesos de durada que s’emmarca dins del Programa Marc d’Investigació i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea. Amb un pressupost de 2,7 milions d’euros, aplega deu socis d’Espanya, Itàlia, Suècia i Bèlgica.

La importància d’aquest projecte resideix en la reutilització de bioresidus per a la producció de materials plàstics de manera que permet la seua valorització amb extracció dels components d’alt valor i aplicacions específiques. Aquest material biològic té usos industrials i, una vegada tractat i reforçat mitjançant la incorporació d’additius ecològics, pot satisfer les necessitats dels productes que, fins avui, fan ús pràcticament exclusiu de plàstics procedents de combustibles fòssils com el petroli.

Els plàstics obtinguts a partir de la biomassa ja s’utilitzen en la impressió 3D en productes per a la llar. Ara, el desafiament és utilitzar-los a escala industrial, tenint en compte els requisits que les peces fabricades han de complir per a les aplicacions específiques, controlant des de la primera fase, quan es formulen els materials d’enginyeria, les funcionalitats aportades pels additius extrets.

En concret, es treballa en la creació de quatre nous materials a partir de residus alimentaris, dos biopolièsters i dos biopoliamides, amb característiques mecàniques i estructurals específiques per a resistència tèrmica, així com propietats estètiques específiques: texturització, coloració i efectes òptics, així com alliberament de fragància i efecte antimicrobià. A través de la tecnologia 3D s’imprimiran tres prototips: tiradors de portes i taulers de control per a automòbils i motles per a juntes per a edificis.


Trobada en la UA

Des d’ahir, la Universitat d’Alacant és el punt de trobada de representants de tots els socis involucrats en Barbara per a tractar els recents avanços i marcar passos i estratègies de treball per als pròxims mesos.

Els socis de Barbara cobreixen tots els sectors relacionats amb el projecte, des dels proveïdors d’aliments i residus agrícoles, els experts en química i producció de materials mitjançant tecnologies 3D, fins als usuaris finals de les indústries de la construcció i automoció, amb la finalitat de que siguen verificades les peces obtingudes.

Coordinat pel Centre Tecnològic Aitiip, compta amb Fecoam i Cargill, proveïdors de residus alimentaris; Celabor, KTH i la Universitat d’Alacant que participen en el desenvolupament dels processos químics d’extracció de les molècules funcionals i polisacàrids; Nurel i Tecnopackaging per al desenvolupament del material i de les bobines per a impressores; Aitiip que desenvolupa el nou procés d’impressió 3D i fabrica els prototips demostradors per a la indústria de l’automoció i la construcció i, finalment, Acciona Construcción i Centro Ricerche FIAT, els qui validaran els prototips. Tot el procés està monitoritzat per la universitat italiana de Perusa.

 

Notícia relacionada:

Obtenir productes de neteja o plàstics ecològics i biodegradables amb restes de xampinyó és possible

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464