Saltar apartados

La UA es converteix en "escola" de rajos X amb experts de prestigiosos centres d'investigació europeus, dels EUA i el Japó

En el marc del Projecte Europeu AHEAD, el campus reuneix 40 participants per a formar-se en astrofísica de les altes energies i promoure futurs observatoris espacials com el telescopi Athena

 

Alacant. Divendres, 10 de novembre de 2017

Amb l’objectiu de posar a la disposició de la Unió Europea les infraestructures dedicades a l’astrofísica de les altes energies i promoure el disseny de detectors per a ser implementats en observatoris espacials futurs com el telescopi Athena, la Universitat d’Alacant participa des del 2015 en el Projecte Europeu AHEAD (Integrated Activities for the High-Energy Astrophysics Domain).

Aprovat en el marc del programa europeu Horitzó 2020, en AHEAD treballen 26 dels majors instituts d’investigació europeus que pertanyen a 16 països entre els quals es troba el Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d’Alacant.

En concret, la UA lidera, a través de professor José Miguel Torrejón, el programa de treball "General Networking and Support to the Community", l’eix principal del qual és l’establiment de sinergies dins de la comunitat científica i tecnològica que treballa en astrofísica d’altes energies amb un èmfasi particular en el telescopi espacial Athena, en el disseny i construcció del qual participa la Universitat d’Alacant com a part del consorci espanyol.

Aquest programa de treball també inclou l’organització d’escoles d’aprenentatge de les tècniques d’anàlisis de dades i mobilitat per a investigadors en centres d’investigació europeus. Així, el campus de Sant Vicent del Raspeig es convertirà en “escola” del 14 al 17 de novembre de 2017 per a l’explotació dels actuals instruments de rajos X d’alta resolució. Experts de prestigiosos centres d’investigació europeus i d’altres zones com els EUA o el Japó mostraran, en sessions pràctiques i teòriques, observatoris espacials de rajos X com el “XMM-Newton” de l’ESA i el “Chandra” de la NASA.

Els 40 participants internacionals tindran l’oportunitat d’interactuar amb científics de renom en un ambient altament motivador i conèixer els últims avanços en espectroscòpia d’alta resolució, una eina fonamental en astrofísica de rajos X.

Durant la trobada, es tractarà com aquesta tècnica proporciona diagnòstics únics de plasma en una varietat de contextos astrofísics des de cúmuls de galàxies fins a cossos del sistema solar. Els espectròmetres actuals proporcionen la resolució espectral més alta que es pot aconseguir avui dia. Així mateix, els calorímetres, instrument per a mesurar les quantitats de calor subministrades o rebudes pels cossos, augmentaran la resolució a nivells sense precedents obrint una nova era d’astrofísica de rajos X que ampliarà el coneixement de l’univers d’alta energia.

Amb una durada de cinc anys, fins al 2019, i una subvenció global de quasi 5 milions d’euros, el Projecte Europeu AHEAD proporciona als joves astrònoms les habilitats teòriques i pràctiques específiques per a explotar amb èxit la generació actual i futura d’instruments de rajos X.

Més informació

 

Ahead_galaxy_clusters

 

AHEAD permet als astrònoms estudiar les estructures més grans de l’univers com els cúmuls de galàxies. Font: AHEAD

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464