Saltar apartados

Astroingeo descobreix demà dimecres la maqueta "Declinació zero" a l'Escola Politècnica de la Universitat d'Alacant

Fins l’any 2496 no tornarà a ocórrer aquest fenomen caracteritzat per coincidir el Nord Magnètic amb el Nord Vertader

 

 

Alacant. 3 d'octubre de 2017

L’Associació Universitària d’Astronomia de la Universitat d’Alacant Astroingeo inaugurarà, demà dimecres 4 d’octubre de 2017, la maqueta "Declinació Zero" a la sala d’actes de la Politècnica IV, a les 18:30 hores. Està confirmada l’assistència del vicerector de Campus i Tecnologia de la UA, Rafael Muñoz; del director de l’Escola Politècnica Superior, Andrés Montoyo; i del director adjunt del Servei de Gestió de la Investigació i Transferència, Víctor Manuel Pérez.

Al setembre del 2016 a la UA, concretament en el rellotge solsticial situat darrere de l’edifici de Rectorat, l’angle de la declinació magnètica es va fer zero, i va ocórrer que el Nord Magnètic va coincidir amb el Nord Vertader, aquest fet no tornarà a ocórrer fins l’any 2496. Per aquest motiu la UA ha fet una maqueta que commemora aquest fenomen i que servisca de coneixement.

Enrique Aparicio, director d’Astroingeo, oferirà una xarrada explicativa de la maqueta. La maqueta fa 0,90 m d’ample per 1,95 m d’alt.

Un dels instruments més rendibles usats per geòmetres, sacerdots, astrònoms, cosmògrafs, reis, faraons, governants, exploradors, mariners, militars, geògrafs, conqueridors, arquitectes, cartògrafs, enginyers, etc. és sens dubte el “Lopan” d’origen xinés (1000 a. de C.), que va donar lloc a la “bussola” (caixa petita) i després a la “brúixola”, usada per a la navegació i l’orientació terrestre. Si la col·loquem sobre una rosa dels vents de 16 o 32 direccions ens servirà perfectament per a orientar-nos. Actualment per a l’ensenyament de l’astronomia encara segueix vigent, ja que és necessari conèixer les direccions d’aparicions i desaparicions dels satèl·lits artificials.

Si a la rosa dels vents, hi afegim el limbe graduat (sistema sexagesimal) creat pels sumeris fa més de 3000 anys, ens permetrà conèixer sobre el nostre plànol de l’horitzó, els diferents rumbs azimuts i vents.

El Nord Geogràfic és l’eix del món projectat sobre la volta celeste. El Nord Magnètic (NM) és l’origen dels rumbs, i és aquesta la referència assenyalada per la direcció del meridià dels pols magnètics; entre els dos nords hi ha un angle anomenat declinació magnètica (δ), que augmenta i decreix cada any segons el lloc geogràfic en què et trobes.

Aquest fenomen de deriva del Nord Magnètic és a causa del camp magnètic, i és la línia àgona (zero) que es fa en una zona concreta.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464