Saltar apartados

El Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana homenatja l'edifici de la Torre de Control de la UA pel Dia Mundial de l'Arquitectura

El vicerector de Campus i Tecnologia, Rafael Muñoz, i el degà dels arquitectes de la Comunitat, Rafael Durá, han col·locat una placa commemorativa en la porta de l’immoble

Aquest reconeixement inclou l’edifici en el catàleg de la Fundació Docomomo, una entitat dedicada a la documentació i la conservació de l’arquitectura del moviment modern

 

Alacant. 2 d’octubre de 2017

L’edifici de la Torre de Control de l’antic aeròdrom de Rabassa, un dels immobles emblemàtics del campus la Universitat d’Alacant, ha rebut aquest matí un homenatge de mans del Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana pel disseny, la conservació i l’adaptació de l’ús d’aquest als temps actuals. Aquest reconeixement inclou l’edifici dins del catàleg d’immobles protegits de la Fundació per a la documentació i la conservació de l’Arquitectura i l’urbanisme del moviment modern (Docomomo).

La instal·lació de la placa commemorativa ha tingut lloc avui en la façana principal de l’edifici i ha sigut feta pel vicerector de Campus i Tecnologia de la Universitat d’Alacant, Rafael Muñoz, i pel degà del Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Rafael Durá. L’acte, amb més d’una vintena d’assistents, ha tingut també la intervenció d’Andrés Martínez Medina, doctor en Arquitectura i professor del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la UA.

Segons ha explicat Rafael Muñoz, l’edifici de la Torre de Control de l’antic aeròdrom de Rabassa forma part de «com solem dir en l’equip rector, el casc històric de la Universitat». En el mateix sentit, el vicerector ha assenyalat que «per aquest motiu ha sigut i és essencial per a nosaltres conservar aquest edifici, perquè és estructural i forma part del sentiment de la comunitat universitària i de la ciutadania».

«Aquest immoble, juntament amb els primers sobre els quals es va construir la Universitat, és un dels nostres valors principals del campus. Vénen estudiants d’arquitectura de tota Europa a conèixer el nostre campus i els nostres edificis i, per això, per a nosaltres són edificis emblemàtics», ha afegit Muñoz.

Per la seua banda, el professor Martínez Medina ha fet referència a l’immoble com que és «sense papers». «Se sap que el projecte i les obres són de l’any 1940, que l’ús que va tenir va ser comercial i militar, i que va ser construït pel Ministeri de l’Aire, però no sabem qui el va dissenyar», ha comentat. També ha recordat que durant anys va ser difícil per a la UA donar un ús a l’immoble a causa de la seua arquitectura particular, però que «han sabut conservar l’edifici i omplir-lo, un fet que és d’agrair». Finalment, ha confessat un detall poc conegut de l’edificació, i és que «en el soterrani hi ha un búnquer protegit per una llosa d’un metre i mig de formigó armat. No ho veiem, però està ací».

Finalment, el degà dels arquitectes de la Comunitat Valenciana, Rafael Durá, ha concretat que la proposta d’homenatjar cada any un edifici amb motiu del Dia Mundial de l’Arquitectura naix des de la Unió Internacional d’Arquitectura amb l’objectiu de «conservar edificis i vetlar pel medi ambient, ja que l’arquitectura i l’urbanisme incideixen directament en el clima i l’habitabilitat».

En el mateix sentit, ha recordat que la Fundació Docomomo recomana la col·locació d’una placa de reconeixement com a toc d’atenció per a reconèixer i conservar el patrimoni modern.

A l’acte van assistir també representants del Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant i de l’Escola Politècnica Superior de la UA, que després de la col·locació de la placa han pogut fer una visita a l’edifici.

 

Acte_placa_TorreControl1
Acte_placa_TorreControl2
Acte_placa_TorreControl3
Acte_placa_TorreControl4
Imatges:
1.- Rafael Muñoz i Rafael Durá col·loquen la placa commemorativa.
2.- Rafael Muñoz, durant la seua intervenció.
3.- Martínez Medina, al costat de Muñoz i Durá, durant la seua intervenció.
4.- La placa instal·lada.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464