Saltar apartados

L'investigador de la UA Vicente Iborra, designat consultor internacional per a "Belarus: Supporting Green Urban Development in Small and Medium-Sized Cities in Belarus"

 

Projecte_pilot_Cities

Situació de les ciutats pilot seleccionades per a la implementació del projecte a Bielorússia (font: UNDP Belarus)

 

Alacant. 2 d'octubre de 2017

L’arquitecte i professor associat del Departament d’Edificació i Urbanisme de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant Vicente Iborra Pallarés ha sigut designat com a consultor internacional per al projecte “Belarus: Supporting Green Urban Development in Small and Medium-Sized Cities in Belarus”. Es tracta d’un projecte del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (United Nations Development Programme, UNDP) i el Fondo Mundial per al Medi Ambient (Global Environment Facility, GEF). Aquesta designació és resultat d’una convocatòria competitiva internacional per a experts en estudis urbans, planificació urbana i desenvolupament sostenible.

L’objectiu del projecte és el desenvolupament de plans i iniciatives de desenvolupament urbà “verd” relacionades amb l’eficiència energètica i el transport sostenible en ciutats Bielorusses d’una grandària petita i mitjana. Per a aconseguir-ho, serà a través de la implementació de quatre accions, com són el desenvolupament i l’adopció de plans de desenvolupament urbà “verd”; el desenvolupament de projectes pilot sobre transport urbà sostenible a Novopolotsk i Polotsk; el desenvolupament de projectes pilot sobre eficiència energètica a Novogrudok, i, finalment, l’adopció de mecanismes de replicació per al desenvolupament urbà ecològic a Bielorússia.

El projecte es farà durant cinc anys i s’espera que genere reduccions d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de 77,8 kt de CO2 equivalent a través de millores en el transport urbà en les ciutats de Polotsk i Novopolotsk i 13,3 kt de CO2 equivalent a través de projectes pilot d’eficiència energètica en el municipi de Novogrudok. Les reduccions indirectes en les emissions oscil·laran entre 25,2 i 231 kt de CO2 equivalent.

Els resultats esperats de la implementació d’aquest projecte a Bielorússia són el creixement urbà basat en un desenvolupament “verd”, el desenvolupament i l’adopció de plans urbans que el permeten, la preparació de plans d’acció d’energia sostenible per a almenys 10 municipis, la implementació de sistemes de transport urbà sostenible a Novopolotsk i l’execució de projectes urbans basats en l’eficiència energètica a Novogrudok.

En aquest context, el consultor internacional de la UA haurà de proporcionar aportacions diferents al projecte entre setembre del 2017 i gener del 2018. Entre d’altres, una selecció de bones pràctiques internacionals en desenvolupament urbà “verd”, la identificació de possibles indicadors i prioritats nacionals per a aconseguir el mateix, l’establiment del marc necessari per a desenvolupar normes, criteris i reglamentacions urbanes necessàries i la identificació de possibles tecnologies que puguen utilitzar-se per a aconseguir les metes del projecte.

El professor Vicente Iborra Pallarés, amb experiència acadèmica prèvia a Bielorússia (en el context del projecte de mobilitat transeuropea TEMPO, finançat pel Programa Erasmus Mundus de la Unió Europea el 2014), farà dues estades a Bielorússia com una part de les tasques designades pel projecte del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament. En unes poques setmanes participarà en tres tallers regionals d’1 dia de durada, que es desenvoluparan en les ciutats pilot seleccionades (Polotsk, Novopolotsk i Novogrudok), juntament amb diferents agents locals implicats sota el lema: Definició de criteris de creixement i indicadors per al pla local de desenvolupament urbà “verd” utilitzant l’experiència internacional. Finalment, l’investigador alacantí participarà també en un seminari a Minsk sobre la identificació de les principals orientacions estratègiques dels plans i les polítiques nacionals de desenvolupament urbà “verd” a Bielorússia.

Equipe_treball

Sessió de treball sobre el cas de la ciutat de Polotsk desenvolupada durant el taller: “Blocs verds – la vida entre els edificis” (font: UNDP Belarus)

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464