Saltar apartados

La Universitat d'Alacant col·labora en el descobriment d'un anell al voltant del planeta nan Haumea

El professor de la UA, Adriano Campo Bagatin, ha format part de l’equip de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia que ha fet la troballa i que ha sigut publicada en la revista Nature

 

 

 

Alacant. Dimarts, 17 d’octubre de 2017

La revista Nature s’ha fet ressò en l’última publicació els resultats del treball fet per l’equip liderat per José Luis Ortiz, de l’Institut d'Astrofísica de Andalusia (IAA), sobre ocultacions d’estrelles per part d’objectes del sistema solar en el qual participa el professor de la Universitat d’Alacant, Adriano Campo Bagatin, del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria de la Senyal i de l’Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i a la Tecnologia. de l’Escola Politècnica Superior.

El treball fet pels investigadors ha permès descobrir la presència d’un anell al voltant del planeta nan Haumea, l’astre més desconegut dels quatre planetes nans que es troben en els confins del Sistema Solar, més enllà de l’òrbita de Neptú, en un cinturó d’objectes compostos de gel i roques entre els quals destaquen quatre planetes nans: Plutó, Eris, Makemake i Haumea.

Els objectes transneptunians resulten molt difícils d’estudiar a causa de la baixa lluentor que tenen i a les enormes distàncies que ens en separen. Un mètode molt eficaç però complex resideix a estudiar les ocultacions estel·lars, que consisteixen en l’observació del pas d’aquests objectes per davant de les estrelles de fons (una espècie de petit eclipsi). Aquest mètode permet determinar les seues característiques físiques principals (grandària, forma, densitat) i ha sigut també emprat amb els planetes nans Eris i Makemake amb resultats excel·lents.

"Vam predir que Haumea passaria davant d’una estrella el 21 de gener del 2017, i dotze telescopis de deu observatoris europeus van observar el fenomen –assenyala José Luis Ortiz, investigador de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) que encapçala la investigació. Gràcies a aquest desplegament de mitjans hem pogut reconstruir amb molta precisió la forma i la grandària del planeta nan Haumea, amb el resultat sorprenent que és bastant més gran i menys reflector del que es pensava. També és molt menys dens del que es creia amb anterioritat i això soluciona algunes incògnites que estaven pendents de resoldre per a aquest objecte".

Haumea és un objecte curiós: gira al voltant del Sol en una òrbita el·líptica que tarda 248 anys a completar (en l’actualitat es troba a unes cinquanta vegades la distància entre la Terra i el Sol de nosaltres), i la velocitat de rotació que té és de 3.9 hores, molt més ràpid que qualsevol altre cos de més de cent quilòmetres de tot el Sistema Solar. Aquesta velocitat va provocar a l’origen que Haumea tinga una forma el·lipsoïdal semblant a una pilota de rugbi. Gràcies a les dades publicades recentment, se sap que Haumea fa uns 2.320 quilòmetres en el costat més llarg, quasi igual que Plutó, però que no té una atmosfera global similar a la de Plutó.

 

EL PRIMER OBJECTE TRANSNEPTUNIÀ AMB ANELL

"Una de les troballes més interessants i inesperades ha sigut el descobriment d’un anell al voltant d’Haumea. Fins a fa uns pocs anys només coneixíem l’existència d’anells al voltant dels planetes gegants i, fa molt poc de temps, el nostre equip també va descobrir que dos petits cossos situats entre Júpiter i Neptú, pertanyents a la família d’objectes denominats centaures, tenen anells densos, fet que va ser una gran sorpresa. Ara hem descobert que cossos encara més llunyans que els centaures, més grans i amb característiques generals molt diferents, també poden tenir anells", destaca Pablo Santos-Sanz, també membre de l’equip del IAA-CSIC.

Segons les dades obtingudes de l’ocultació, l’anell es troba en el plànol equatorial del planeta nan, igual que el seu satèl·lit més gran, Hi´iaka, i mostra una ressonància 3:1 pel que fa a la rotació d’Haumea, fet que significa que les partícules gelades que componen l’anell completen un gir al voltant del planeta en el temps en què aquest rota tres vegades.

"Hi ha diverses explicacions possibles per a la formació de l’anell, per exemple, es va poder haver originat després d’una col·lisió amb un altre objecte, o per l’alliberament de part del material superficial a causa de la ràpida rotació d’Haumea", apunta Ortiz (IAA-CSIC). Es tracta de la primera troballa d’un anell al voltant d’un objecte transneptunià, i mostra que la presència d’anells podria ser molt més comuna del que es creia, tant en el nostre Sistema Solar com en altres sistemes planetaris.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464