Saltar apartados

Una tesi de la UA realitza un "mapa d'actius saludables" de la ciutat d'Alacant

El treball d’Ana Tobarra és pioner a Espanya i en la seua elaboració han participat ciutadans, professionals i responsables de política local

Alacant

 

Alacant. Dijous, 19 d'octubre de 2017

Les places, les tradicions populars i les zones verdes o d’esplai, com els carrils bici, s’han revelat com alguns dels «actius per a la salut» a les ciutats, ja que contribueixen a millorar la qualitat de vida i el benestar dels habitants i afavoreixen les relacions intergeneracionals.

Aquesta idea és a la base de la tesi doctoral cum laude amb menció internacional de la investigadora en Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant Ana Tobarra, en la qual, per primera vegada a escala nacional, s’ha fet un mapa dels actius per a la salut d’una ciutat, en aquest cas la capital alacantina, amb la participació de ciutadans, professionals i responsables de política local.

El repte de les urbs del segle XXI per a convertir-se en saludables passa, precisament, per identificar aquests espais d’oportunitat i integrar-los en les polítiques dels ajuntaments, que, segons Tobarra, són agents clau de la salut pública.

En l’actualitat, els plans locals de la salut constitueixen un instrument fonamental per a la presa de decisions en l’àmbit de salut pública i es calcula que per a l’any 2030 tres cinquenes parts de la població mundial es concentrarà en ciutats grans, mitjanes i xicotetes, ha exposat la investigadora.

La tesi, dirigida pel professor Carlos Álvarez Dardet, és conseqüència del conveni específic de col·laboració entre l’esmentada institució acadèmica i l’Ajuntament d’Alacant per al desenvolupament del projecte estratègic Alacant Ciutat Saludable i Sostenible 2025, signat el febrer de 2014.

La metodologia usada per a elaborar-lo també es pot aplicar en altres ciutats espanyoles, segons ha explicat l’autora.

La investigació s’ha desenvolupat en quatre barris d’Alacant amb nivells socioeconòmics diferents, Verge del Remei (baix), Benalua (mitjà), Vila Vella (mitjà) i centre (alt), i hi han intervingut 252 persones, entre ciutadans, professionals i responsables de política local de la junta de govern municipal, a través de més de dues-centes entrevistes.

La participació d’aquests col·lectius ha permès dissenyar un mapa que plasme les seues consideracions i opinions sobre els factors o recursos (actius) que té la ciutat d’Alacant perquè la població puga guanyar salut, qualitat de vida i benestar.

Amb els resultats obtinguts s’han identificat més de 5.200 actius per a la salut a la ciutat d’Alacant a partir de cinc categories (recursos, associacions, activitats comunitàries, costums i tradicions, i llocs del barri i de la ciutat) amb quaranta-tres subcategories.

Les conclusions més rellevants indiquen que les places, les zones verdes i els costums i tradicions contribueixen, segons el parer dels col·lectius i barris participants, «a tenir més salut» perquè propicien les relacions socials i intergeneracionals, ha subratllat Tobarra.

Segons l’autora d’aquesta tesi, si es potencien els actius identificats i s’hi treballa, es fomentarà que la població incremente el seu benestar.

A més d’identificar els actius que milloren la salut de la població, els col·lectius participants també han manifestat les necessitats que tenen en els quatre barris objecte de l’estudi.

Així, millorar la neteja és la demanda més exposada a la Vila Vella (12 %), així com a la Verge del Remei (10 %) i Benalua (9 %).

Crear zones verdes és també la demanda més reclamada a la Vila Vella (12 %), mentre que el respecte amb els altres esdevé la petició més destacada al centre de la ciutat (10 %).

Per a Tobarra, la investigació que ha dut a terme té «una segona part»: dinamitzar o posar en marxa el mapa d’actius i les necessitats formulades pels tres col·lectius.

A parer seu, els ajuntaments són estratègics per a l’acció, i es converteixen en agents clau de la salut pública, ja que es persegueix la promoció de la salut i la reducció de desigualtats socials en aquesta matèria.

Tobarra considera pertinent aquesta tesi per la necessitat de generar més coneixement en l’aplicabilitat del model d’actius per a la salut en un entorn urbà.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464