Saltar apartados

Carmen Herrero reivindica la investigació per a "no tancar les portes al futur"

La professora de la Universitat d’Alacant va rebre aquest dilluns el Premi Jaume I d’Economia de la Generalitat Valenciana

Premis_JaumeI

 

Alacant. Dimarts. 31 d'octubre de 2017

La guardonada enguany amb el Premi Jaime I d’Economia, la professora de la Universitat d’Alacant, Carmen Herrero, ha assegurat en l’acte de lliurament del guardó, que “un país que no investiga, no innova, no crea producte i no és capaç de posar-lo en el mercat té les portes tancades al futur”.

Herrero, en nom dels sis premiats, ha llegit un discurs en el qual ha criticat les retallades en el finançament públic i el doble dany que ha fet el ‘cafè per a tots’ a l’hora de repartir aquests fons minvants, ja que els grups capdavanters han vist minvades les ajudes. A més, ha denunciat l’escassa aportació de l’empresa privada a la investigació.

Carmen Herrero crítica que les retallades en finançament han afectat "la investigació doblement: per la reducció efectiva dels pressupostos, i per la falta de criteris en la distribució d’aquests". A més, va posar l’accent en l’escassa influència del finançament privat "a diferència d’altres països, ací segueix contribuint d’una manera molt escassa a la generació de coneixement". "Això són males notícies perquè el coneixement, la investigació i la innovació constitueixen l’arrel del nostre futur".

"Un país que no investiga, que no innova, que no crea producte, que no és capaç de posar-lo en el mercat, té les portes tancades al futur que ens espera", alerta Herrero. "La Investigació no solament s’ha de generar en la Universitat, el treball científic i tecnològic també ha de tenir cabuda substancial en les nostres empreses".

Els sis guardonats d’enguany han sigut Fernando Martín (Investigació Bàsica), Carmen Herrero (Economia), Josep Dalmau (Medicina Clínica), Susana Marcos (Noves Tecnologies), Ana María Traveset (Protecció del Medi Ambient) i Alicia Asín (Emprenedoria). L’única provinent enguany de la Comunitat Valenciana és Carmen Herrero, catedràtica d’Anàlisi Econòmica de la Universitat d’Alacant (UA).

Cadascun dels premiats rep un premi de 100.000 euros, amb el compromís d’invertir part d’aquests en les seues investigacions o projectes innovadors. Alguns ja han anunciat que destinaran part d’aquest import a conservar els joves investigadors que formen els seus equips que s’han quedat sense contractes postdoctorals.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va destacar que la ciència és "el millor antídot al fanatisme". En una clara referència a la crisi catalana, Puig ha destacat "l’Espanya que suma i l’Europa conviscuda que ens fa millor a tots". "Els valencians volem reivindicar un país de raons davant dels qui volen un país d’emocions", afig.

Puig va criticar també la insuficiència financera en investigació, que està en nivells de l’any 2006, en l’1,2 % del PIB, quan altres països europeus ja aposten pel 3 %.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464