Saltar apartados

La UA tracta el paper de la dona en el cinema romanès en un cicle de cinc pel·lícules

El cicle “La dona en el cinema romanès postcomunista” es projectarà en les seus de la UA de Ramón y Cajal i Sant Ferran entre el 3 i el 27 de novembre

 

Dona_Cinema_romanésAlacant. Dilluns, 30 d'octubre de 2017

La Universitat d’Alacant, juntament amb l’Ajuntament d’Alacant, l’Institut Cultural Romanès i l’associació ARIPI, presenten el cicle de cinema romanès "La dona en el cinema romanès postcomunista". El cicle ofereix un programa amb un total de cinc obres audiovisuals que mostren el paper actual de la dona en el cinema romanès, una dona amb veu pròpia. Totes les pel·lícules es projectaran en versió original amb subtítols en castellà. La presentació i la moderació del col·loqui serà a càrrec de Vicente Pascual (màster en comunicació i cineasta), Catalina Iliescu (professora de la Universitat d’Alacant) i Israel Gil (responsable de l’Aula de Cinema de la UA).

El cicle de cinema romanès "La dona en el cinema romanès postcomunista" tindrà lloc els dies 3, 6, 13, 20 i 27 de novembre en les seus de la UA a Alacant: Ramón y Cajal i Sant Ferran 40, a les 20.15 hores, excepte el dilluns 27 que començarà a les 19 hores. Entrada gratuïta fins a completar la capacitat de la sala.

«Les idees preconcebudes que van relegar la dona a un paper simplista i secundari en la societat romanesa, van romandre inalterades durant molts anys també en el cinema. A dia d’avui, els estereotips lentament estan superant-se, i assistim a un bon nombre d’exemples en un cinema que tracta la figura de la dona, el valor de l’amistat entre iguals, el sacrifici i la imaginació per a enfrontar-se a les contradiccions i els obstacles d’un país en construcció, obert ja a Europa. Per a contrarestar el pesar del realisme tràgic, algunes de les pel·lícules que es fan avui es desplacen cap a un enfocament irònic, per a explicar fets terribles com poden ser la violència, la drogodependència, la mendicitat o l’acomiadament massiu, com a signe evident de l’arribada del capitalisme. L’estil cinematogràfic del nou cinema romanès acaba de dissenyar la radiografia d’una societat que cerca el seu lloc en el món, i descriu o de vegades, només suggereix, la realitat de la dona romanesa actual. Tant en la ficció com en el cinema documental, els espectadors es posen en la pell dels personatges i es qüestionen sobre els límits i les justificacions dels seus actes propis. El cinema com a fenomen que respon a una societat comença a dissenyar una nova pàgina a Romania. Potser s’està reescrivint la història de la societat romanesa i la dona té aquella última paraula que antigament va quedar oculta i que ara es manifesta a través del setè art i del nou cinema romanès.»

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464