Saltar apartados

Una doctoranda de la Universitat d'Alacant es converteix en l'única estudiant que obté una beca Iberoamericana de Santander Investigació

Cristina Romera ha aconseguit l'ajuda d’aquest curs amb un projecte per a l'ordenació i revaloració de l'antiga indústria minera d'Hellín 

L'alumna farà des de gener fins a abril de 2018 una estada d’investigació a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM)

 

Cristina_RomeraAlacant. Dimarts 10 d'octubre de 2017

Cristina Romera Tébar, doctoranda de la Universitat d'Alacant, s'ha convertit en l'única estudiant que ha aconseguit una beca Iberoamericana Santander Investigació en el curs 2017-2018 amb un projecte que busca revalorar la zona de mines abandonades a Hellín per a convertir l'entorn en atractiu turístic pel seu patrimoni natural.

El projecte titulat «Ordenación y valorización de la antigua industria minera del azufre en Hellín y sectores adyacentes (Albacete). Un análisis de sus múltiples dimensiones: patrimonio minero, geológico y paisajístico» és el tema central de la tesi doctoral en la qual investiga l'alumna amb el professor José Antonio Segrelles Serrano dins de la línia d’investigació en Geografia Humana, Ordenació del Territori i Desenvolupament Local Sostenible.

Arran d'aquest estudi, Romera Tébar va escriure l'article científic «Las minas de Hellín (Albacete): huellas del pasado en un espacio olvidado», que li ha valgut aquesta ajuda amb la qual farà des de gener fins a abril de 2018 una estada per a investitgar en la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Encara té més mèrit la consecució d'aquesta beca pel fet de ser l'única estudiant doctoranda de la UA que l'ha obtinguda. De les tres beques concedides, les altres dues han sigut per a personal docent i investigador (PDI).

Segons explica la mateixa Cristina Romera, l'estada a Mèxic «m'aportarà molta experiència i m'obrirà noves portes a la investigació», ja que la zona en la qual residirà «té mines que han sigut revalorades en el paisatge i podré tenir altres exemples avançats dels quals extraure idees». En el mateix sentit, l'estudiant concreta que «el desenvolupament d'antigues mines per a posar en valor el seu patrimoni és una aposta que s’ha fet a Mèxic des d’anys arrere, de manera que tindré molt per aprendre». 

Precisament, l'objecte central de la seua tesi doctoral és un estudi que «advoca per recuperar el patrimoni paisatgístic i geològic per a crear un entorn de riquesa natural que done valor a la zona i a pobles propers que actualment viuen quasi exclusivament de l'agricultura», indica la doctoranda.

Després de l'abandó de l'activitat minera a Hellín en els anys seixanta, en queden vestigis al territori que creen un entorn sobre el qual poder reviure l'ambient d'un tradicional poble miner recuperant patrimoni deteriorat com ara pous d'extracció, galeries subterrànies, restes de vies ferroviàries o nuclis de cases cova, entre altres elements.

Actualment les antigues mines d'Hellín presenten certs perills derivats de l'abandó de la indústria minera. Encara que minsa, hi ha activitat de senderisme per la zona, però «s'exposen a perills com solsides o caigudes en pous abandonats que no estan correctament tapats o senyalitzats», matisa l'estudiant. Entre altres propostes, el projecte de Romera Tébar advoca per «crear senders senyalitzats correctament, fomentar el pas i la conservació de vies verdes i crear rutes i visites turístiques que mostren la zona als qui no la coneixen».

Un altre dels factors que remarca l'alumna becada és que, arran del desenvolupament d'aquest patrimoni natural, «creixeria en els pobles de la contornada l’activitat econòmica per a acollir a aquests visitants i serviria per a posar en valor altre patrimoni important com el gastronòmic, ric pel cultiu de l'arròs de Calasparra. Per a aconseguir això és important involucrar la gent. Els habitants de zones properes han de conèixer el projecte, involucrar-s’hi i apostar pel seu manteniment futur perquè si les mines es converteixen en atractiu natural ells també se’n veuran beneficiats econòmicament», afegeix. 

Integrar agents

Per a assolir aquests objectius, encara que a llarg termini, l'estudi de Romera Tébar busca «integrar tots els protagonistes. Cal englobar els agents, els investigadors, els treballadors que desenvoluparien la zona i la gent de zones properes perquè tot estiga contextualitzat, tot unit en un entorn integrat que dóna valor al patrimoni».

De moment, l'estudi «Ordenación y valorización de la antigua industria minera del azufre en Hellín y sectores adyacentes (Albacete). Un análisis de sus múltiples dimensiones: patrimonio minero, geológico y paisajístico» ha valgut a la doctoranda de la Universitat d'Alacant una important beca, encara que queden «dos o tres anys més d’investigació i treball fins que defense la tesi i, després d'això, tant de bo es puguen aplicar els resultats», puntualitza.


Conjunto_hornos Entorno_minas

1.- Gran conjunt de forns de sofre que encara es conserva al paratge del Cenajo

     2.- Perspectiva general del paisatge de l'explotació denominat Coto Menor, a Hellín

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464