Saltar apartados

L'investigador de la Universitat d'Alacant, Francisco Mojica, guanya el premi Plus Alliance a la Innovació

 

Mojica_Premi_PlusAlliance

 

Mojica_Premi_PlusAlliance2Alacant. Dilluns, 4 de setembre de 2017

El microbiòleg de la Universitat d’Alacant, Francisco Mojica, ha sigut guardonat a Londres amb el Premi Plus Alliance a la Innovació Global per la investigació pionera que va portar al desenvolupament de la tècnica d’edició genètica CRISPR-Cas9.

L’ Aliança PLuS és una col·laboració internacional de les universitats King’s College London (Regne Unit), l’Estatal d’Arizona (Estats Units) i de Nova Gal·les del Sud (Austràlia) que han reconegut amb aquest premi la tasca de Mojica com un dels avanços més significatius en les ciències de la vida.

"Els descobriments del doctor Mojica apuntalen l’aclamada tecnologia d’edició genètica que en temps recents ha sigut lligada a una acceleració de la cura de malalties com la de Huntington i l’esclerosi lateral amiotròfica", van afirmar els responsables del premi durant la cerimònia que va tenir lloc ahir a la capital britànica, en el marc del congrés "Times Higher Education World Academic Summit".

El jurat reconeix que en el mateix camp s’han produït avanços de la mà de "brillants científics com Jennifer Doudna, Emmanuelle Charpentier i Feng Zhang. “Les bases d’aquesta tècnica d’edició genètica s’hi van posar gràcies a Francisco Mojica a Espanya i la fonamental investigació d’aquest sobre els bacteris", van afegir.

El professor Mojica va assegurar durant la seua intervenció que "em vaig enamorar de CRISPR els anys 90 com a estudiant de doctorat, quan era només una curiositat en el genoma d’un microorganisme estrany. Des de llavors, he seguit desenvolupant la meua passió que ha conduït a grans descobriments i meravelloses col·laboracions. Per a l’investigador "ser reconegut per la Plus Alliance significa el reconeixement de la comunitat científica i és un gran honor", va afegir.

Mojica és l’autor de la revolucionària tècnica d’edició genètica CRISPR/Cas 9, capaç de tallar i pegar seqüències d’ADN d’una manera eficaç i barata. Aquesta tècnica és utilitzada per grups científics de tot el món per a desenvolupar aplicacions concretes en la lluita contra malalties d’origen genètic, des del càncer fins a la distròfia muscular.

Aquest és el cinquè premi de rellevància científica que suma l’investigador en un any, entre aquests la més prestigiosa distinció que es concedeix als Estats Units en el camp de la Medicina, el Premi Albany, i l’aconsegueix un mes abans de fallar-se els premis Nobel, als quals aspira en la categoria de Medicina i Química.

 

PLuS Alliance

PLuS Alliance combina els punts forts de tres universitats capdavanteres en tres continents: la Universitat Estatal d’Arizona, el King’s College de Londres i la UNSW de Sydney, per a resoldre els desafiaments globals al voltant de la salut, la justícia social, la sostenibilitat i la tecnologia i la innovació.

PLuS Alliance premia anualment amb 50.000 dòlars per a destacar la innovació en investigació i innovació en l’educació que: tracte un problema d’importància mundial; tinga un impacte directe i positiu; i ajude o tinga el potencial d’ajudar les comunitats a tot el món.

Anunci guanyadors del premi PLuS Alliance 2017 (PDF)

 

Notícies relacionades

Francis Mojica rep el Premi Albany, guardó de Medicina més prestigiós dels EUA

El Premi Fundació Lilly de Investigació Biomèdica 2017 recau en l’investigador de la UA Francis Mojica

L’investigador de la UA, Francisco Mojica, rep el premi Fronteres del Coneixement en la categoria de Biomedicina

La prestigiosa revista Nature destaca el paper de Francis Mojica en un article sobre els grans misteris dels sistemes CRISPR

Francis Mojica rep el XVI Premi “Alberto Sols” a la tasca investigadora en Ciències de la Salut

Francis Mojica reivindica el paper de la investigació en la societat durant el lliurament dels premis Jaume I

Científics internacionals avalen a l’investigador de la Universitat d’Alacant Francisco Mojica com a descobridor del sistema CRISPR

 

Fotografies: Instants de la cerimònia Premi Plus Alliance que ha tingut lloc a Londres. Autor: David Tett.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464