Saltar apartados

El científic de la Universitat d'Alacant Francis Mojica, primer espanyol que rep el Premi Albany de Medicina

La cerimònia es va celebrar ahir a Nova York i s’hi van guardonar quatre científics més que han contribuït al desenvolupament del CRISPR-Cas9

 

PremioAlbanyMojica1
PremioAlbanyMojica2
PremioAlbanyMojica3

IMATGES DE LA CERIMÒNIA CELEBRADA ANIT A NOVA YORK, cedides per l'Albany Medical Center


Alacant. Dijous, 28 de setembre de 2017

El microbiòleg de la Universitat d'Alacant Francisco Martínez Mojica va rebre ahir a Nova York el premi Albany, un dels guardons més prestigiosos dels EUA en l'àmbit mèdic, pel seu destacat paper en el desenvolupament de la tecnologia d'edició genètica CRISPR-Cas9.

En la cerimònia, que va tenir lloc a la localitat novaiorquesa d'Albany, es va lliurar el premi a quatre científics més que també han contribuït en la investigació: la francesa Emmanuelle Charpentier, la nord-americana Jennifer Doudna, l'argentí Luciano Marrafinni i el xinès Feng Zhang. Mojica està considerat el pioner en el desenvolupament de la tecnologia CRISPR, i és el primer espanyol que ha rebut un Albany.

«La seua contribució fonamental al coneixement dels components dels bacteris durant més de dues dècades el converteix en un investigador capdavanter en aquesta matèria», va subratllar l'Albany Centre en la seua missiva sobre Mojica, que aspira al pròxim Premi Nobel de Medicina i Química.

Els cinc investigadors van ser reconeguts amb el premi Albany per les seues importants contribucions en el desenvolupament de la CRISPR-Cas9, que permet als científics eliminar i reemplaçar seccions d'ADN en les cèl·lules de qualsevol organisme, incloent-hi l'humà.

«CRISPR-Cas9 ha revolucionat la investigació biològica de desenes de milers de laboratoris arreu del món», considera Albany Medical Center a través d'un comunicat fet públic amb motiu de la celebració de l'acte.

«Les seues possibles aplicacions en un futur inclouen la seua habilitat de guarir defectes genètics com la distròfia muscular, eradicar el càncer i permetre el trasplantament d'òrgans de porcs a humans», va explicar l'organització.

A més, la tecnologia està sent utilitzada per a intentar modificar gens i bloquejar el VIH, i intentar canviar l'ADN dels mosquits que transporten el virus del Zika perquè no puga ser traspassat als humans.

«Poques vegades un descobriment recent ha transformat un camp d’investigació complet com ho ha fet la recerca biològica CRISPR», va apuntar Vicent Verdile, degà de la Universitat Mèdica d'Albany i membre del Comitè de Selecció del Premi Nacional Albany.

Fins ara, el premi Albany, que està dotat amb una recompensa econòmica total de 500.000 dòlars, havia sigut concedit a un màxim de tres investigadors, però enguany s'ha fet una excepció i es reconeixen les importants contribucions dels cinc investigadors.Notícies relacionades:

Francis Mojica rep el Premi Albany, guardó de medicina més prestigiós dels 'EUA

El Premi Fundació Lilly de Recerca Biomèdica 2017 recau en l'investigador de la UA Francis Mojica

L'investigador de la UA, Francisco Mojica, rep el premi Fronteres del Coneixement en la categoria de Biomedicina

La prestigiosa revista “Nature” destaca el paper de Francis Mojica en un article sobre els grans misteris dels sistemes CRISPR

Francis Mojica s'alça amb el XVI Premi Alberto Sols a la tasca investigadora en Ciències de la Salut

Francis Mojica reivindica el paper de la investigació en la societat durant el lliurament dels premis Jaume I

Científics internacionals avalen a l'investigador de la Universitat d'Alacant Francisco Mojica com a descobridor del sistema CRISPR

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464