Saltar apartados

La Seu Universitària i la regidoria de Turisme de Torrevella presenten les jornades de Gastronomia "Torrevella: història de mar i sal"

Les ponències seran interactives perquè els assistents puguen degustar diferents tipus de sal i productes relacionats com les saladures

 

GASTRONOMIA_Torrevieja_presentacion

 

GASTRONOMIA_TorrevellaAlacant. Dimecres, 11 d'abril de 2018

La ciutat de Torrevella serà l’escenari de les jornades de Gastronomia “Historia de mar i sal” amb la vinculació de la localitat amb el mar i la sal com a eix central. Així ho han afirmat aquest matí en roda de premsa la regidora de Turisme, Fanny Serrano i el coordinador de la Seu de la UA, José Norberto Mazón. Les jornades s’emmarquen en el projecte “Gastronomia a les Seus” de la Universitat d’Alacant amb un programa integrat per quatre ponències que es desenvoluparan entre abril i juny en el Real Club Nàutic Torrevella, marcades pel caràcter interactiu, en les quals els assistents podran degustar sal i productes relacionats amb la saladura.

Les jornades faran un recorregut per la història de l’alimentació de la mà d’experts en la utilització de la sal. Les conferències, que es recolzen en els costums culinaris, en els productes, en la indústria agroalimentària i els espais arqueològics relacionats amb aquesta, serviran per a fer conèixer el perquè dels nostres hàbits alimentaris i la dieta mediterrània, i ens endinsaran fins i tot en la intrahistòria de les civilitzacions que van habitar els nostres pobles i ciutats.

Serrano ha destacat la importància de la sal en la història de la ciutat de Torrevella: “la seua història forma part de la seua identitat i estem en el camí de recuperar-la” ha dit l’edil, qui ha recordat que la indústria salinera local “és la quarta del món” i produeix sals tan prestigioses com “la flor de sal” qualificada com una de les millors del món.

Mazón, qui coordina aquestes jornades juntament amb Ángeles Ruiz, ha detallat cadascuna de les ponències: La primera tindrà lloc el pròxim divendres, 13 d’abril, amb el títol “La sal: única piedra comestible”, a càrrec de Pedro Gómez, enginyer de mines, que es completarà amb una mostra i degustació de sals a càrrec de la Nova Companyia Arrendatària de la Salines –NCAST. La segona tindrà lloc el dimecres 18 d’abril, a càrrec de Tony Pérez, de l’empresa Alma Marina de Torrevella sota el títol “La modernización de los salazones”. La manera com estan fent saladures tradicionals com la moixama o la garrofeta, està despertant l’interès de grans xef. Pérez contarà aquesta fusió entre la tradició i la modernitat en l’elaboració de les saladures.

En el mes de maig, el dia 24, la ponència programada és “La sal y su uso en la gastronomía” a càrrec de Joaquín Baeza, del restaurant Baeza & Rufette d’Alacant, qui donarà a conèixer diverses investigacions que ha fet sobre la sal i l’aplicació d’aquesta en la carta del seu restaurant. Finalitzarà el cicle el 13 de juny amb “Salinas y sal en tierras valencianas durante la Edad Moderna: entre el interior y la costa” amb Armando Alberola, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat d’Alacant, en la qual el conferenciant detallarà la història d’un producte que “ha generat rutes comercials, ha creat monopolis i ha finançat guerres”, com ha detallat Mazón.

Totes les conferències tindran lloc al Real Club Nàutic de Torrevella a les 20 hores, amb entrada lliure fins a completar la capacitat de la sala.

Inscripcions en: s.seus@ua.es

 

Més informació

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464