Saltar apartados

La UA patenta una lent de contacte multifocal més personalitzada per a corregir la presbícia

 

Lent_multifocalAlacant. Dilluns, 16 d'abril de 2018

Investigadors de la Universitat d’Alacant han desenvolupat una nova lent de contacte multifocal per a corregir la presbícia o vista cansada amb un disseny més personalitzat segons les necessitats específiques de cada usuari i que es recolza en la part blanca de l’ull (escleròtica).

Concretament, el Grup d’Investigació d’Òptica i Percepció Visual ha patentat aquesta lent de contacte, denominada 'Presbycustom' i altament permeable al gas, que suposa "una novetat a nivell internacional", assegura l’investigador de la UA, David Piñero.

La presbícia és un defecte ocular associat a l’edat –apareix generalment entre els 40 i els 45 anys– i a causa de l’envelliment del cristal·lí provoca una disminució de la capacitat per a enfocar amb nitidesa objectes propers. Segons l’investigador “hi ha diverses opcions per a compensar aquesta anomalia com, entre d’altres, les ulleres progressives, la cirurgia o les lents de contacte multifocals”.

Aquestes, igual que les intraoculars, "generen diversos focus perquè l’usuari puga enfocar a distàncies diferents (curta, mitjana i llarga) i el cervell aprenga a seleccionar a cada moment quina és la imatge que necessita utilitzar", indica.

Però "el problema" al qual "sempre" es refereix un percentatge de les persones que empren les lents de contacte multifocals per a corregir la presbícia és que "no funcionen" en tots els casos, assenyala Piñero.

Conscients d’aquest escull, els investigadors de la Universitat d’Alacant han aconseguit establir patrons d’adaptació d’acord amb una sèrie de variables de paràmetres anatòmics i òptics que permeten determinar quin disseny de lent és el que millor s’adequa a les característiques o condicions de l’ull de cada persona. Així, explica David Piñero, “es personalitza al màxim la qualitat òptica de l’ull sense necessitat de passar per un complex procés de proves".

Un altre dels avantatges d’aquesta lent és que no toca la còrnia en cap punt perquè es recolza en la zona escleral (part blanca de l’ull), fet que evita que es moga quan s’usa. "Hem creat, per tant, una lent de contacte escleral que queda completament fixa, estable i, a més, no es nota quan te la poses en estar recolzada en la part de l’ull menys sensible i innervada: la superfície conjuntivoescleral", segons detalla.

La creació d’aquesta nova lent multifocal personalitzada, la fabricació de la qual no implica un desemborsament econòmic elevat, és el resultat d’un projecte que va començar l’any 2016 i que s’ha dut a terme en el marc de les ajudes per a "proves de concepte" convocades pel Vicerectorat d’Investigació i Transferència del Coneixement de la UA.

A més, s’ha tingut la col·laboració de l’empresa Laboratoris Lenticon SA que ha aportat una part del finançament per a la seua realització i acaba de comprar-ne la llicència d’explotació. Actualment s’està tramitant el marcat CE que permetrà la comercialització a nivell internacional d’aquest producte.

“Ja s’han fet proves amb aquesta lent en diverses persones amb diferents perfils que han destacat, entre altres aspectes positius, la comoditat i la bona qualitat de visió des de lluny i de prop", destaca l’investigador de la UA.

Font notícia: EFE i UA

 

Notícies relacionades:

Dissenyen la primera lent de suport escleral multifocal per a la compensació de la presbícia

Investigadors de les universitats d’Alacant i Pécs (Hongria) creen un dispositiu amb joc interactiu per a detectar l’ull vague

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464