Saltar apartados

La Universitat d'Alacant organitza una àmplia programació per a commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano

El Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat desenvolupa la política institucional de compromís amb la inclusió i la visibilitat de la comunitat gitana en la Universitat d'Alacant a través del desenvolupament de nombroses activitats d’investigació, educació, cultura, art i música que es duran a terme en les pròximes setmanes

  Dia_PuebloGitano

 

Alacant. Divendres, 20 d'abril de 2018

El Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat presenta una àmplia programació universitària amb motiu de la commemoració del 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano. Un conjunt d'activitats que s’han anat desenvolupant des del mes de març i que n’intensifiquen la presència al campus entre els mesos d'abril i maig, amb tallers formatius i de sensibilització, convocatòries públiques de pràctiques, jornades universitàries, conferències, exposicions bibliogràfiques, teatre i activitats musicals, artístiques i culturals.

Una programació que compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura, Esports i Llengües i la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d'Alacant, i amb la participació de les entitats gitanes: Associació Arakerando de Dones Gitanes, Associació Juvenil La Fragua, Associació de Juristes Gitanos, Federació d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), i Fundació Secretariat Gitano.

La planificació inclou activitats que pretenen promoure, en el context universitari, la recerca i l'educació sobre la realitat i la cultura del poble gitano. Per a reconèixer aquests assoliments acadèmics es va crear la convocatòria de premis de treballs de fi de grau (TFG) i treballs fi de màster (TFM) sobre el poble gitano, en la qual es van premiar estudis que aportaven coneixement nou sobre la comunitat gitana.

En aquesta línia de compromís es troba també la convocatòria d'ajudes per al finançament de projectes d’investigació sobre el poble gitano, d'abast nacional, en la qual van ser seleccionats els projectes: “Competències interculturals en l'àmbit de la salut amb la població gitana”, presentat per un equip de recerca de la Universitat Pública de Navarra, i “Diversitat cultural. Cap a la participació del poble gitano en la recerca social”, presentat per un equip d’investigació de la Universitat d'Alacant, dotats amb 10.000 euros cadascun. En el marc d'aquest últim projecte s'ha creat una convocatòria de pràctiques extracurriculars per a desenvolupar tasques d’investigació amb alumnat que tinga experiència de treball amb la comunitat gitana, amb l'objectiu d'afavorir l'adquisició de competències que el prepare per a l'exercici d'activitats professionals, en facilite la incorporació al món laboral i en fomente la capacitat d'emprenedoria.

Una altra línia de suport institucional es desenvoluparà a través de la Biblioteca General de la Universitat d'Alacant, que col·labora en la programació amb l'organització d'una exposició sobre història i cultura del poble gitano, amb fons bibliogràfics de la UA, que podrà visitar-se del 9 al 31 de maig.  A més, contribuirà a adquirir material bibliogràfic sobre la temàtica i a elaborar guies temàtiques bibliogràfiques.

En l'àmbit de l'educació i la sensibilització s'han organitzat un conjunt de tallers en assignatures de grau de diferents titulacions, que seran impartits entre el 23 d'abril i el 9 de maig per estudiantat gitano de la nostra universitat, amb el recolzament en la coordinació de personal tècnic de FAGA. El professorat que desenvolupa activitats investigadores i docents sobre el poble gitano hi ha participat obrint un espai en les aules per a dur a terme aquests tallers, que són accions molt necessàries per a trencar estereotips sobre la comunitat gitana i sensibilitzar sobre la necessitat de respectar i posar en valor la diversitat etnicocultural en la societat.

El Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat ha recolzat el desenvolupament de diferents jornades universitàries i conferències, com les I Jornades sobre delictes d'odi, organitzades per l'Associació de Juristes Gitanos o les Jornades de salut i dona gitana, organitzades per la Xarxa Equi-Sastipén-Rroma.

Una altra trobada que es desenvoluparà pròximament serà la III Jornada cultural del grau en Humanitats, el 8 de maig, a la sala Mario Benedetti, en la qual el col·lectiu d'alumnat gitano participarà amb una xarrada–debat, així com també la taula redona “Comunitat gitana. Igualtat d'oportunitats i no discriminació. Partim de zero?”, que impartirà la Fundació Secretariat Gitano el proper 10 de maig al saló d'actes del Germà Bernàcer, i que comptarà amb els ponents Aurora Santiago i Alejandro Novella.

Se celebrarà, a més, el 16 de maig, la conferència del professor Fernando Macías Aranda, del Departament de Didàctica i Organització Educativa (DOE) de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona, i cofundador de Campus Rom, primera Xarxa Gitana Universitària de Catalunya, sobre “Universitat i comunitat gitana. L'experiència del Campus Rom de la Universitat de Barcelona”.

Es desplegarà, a més, dins de la programació, un important ventall d'activitats culturals. El 15 de maig el saló d'actes del col·legi major serà l’escenari de la representació teatral Camins trencats a càrrec d'Arakerando, Associació de Dones Gitanes.

L'11 de maig, David Macías Moreno i José Luis Vargas González, protagonitzaran la classe magistral “Aportacions culturals de la música gitana. Taller pràctic de percussió i guitarra”, organitzada per FAGA, a la sala Àgora del MUA. FAGA també impartirà tallers de jocs tradicionals i esports gitanos a càrrec de Ramón Fernández Fernández i David Macías Moreno, el 18 de maig, a la plaça de la Igualtat.

Se sumen a les activitats culturals dos tallers, un de ball flamenc i un altre de caixó flamenc, el 18 de maig, impartits per la balladora Fefa Gómez i el percussionista Cuco Chelinni. Tots dos formaran part, a més, del grup de músics i artistes que protagonitzarà, aqueix mateix dia, a les 19.30 al paranimf de la Universitat d'Alacant, el concert Flamenc Fusió, juntament amb Armando García i Alberto Dual.

Completen la programació dues activitats relacionades amb el cinema i la fotografia. El 2 de maig hi haurà un cinefòrum a la sala Mario Benedetti, amb la projecció de les pel·lícules Gadjo Dilo, el estranjero loco (1998) i Papusza (2013), activitat organitzada per l'Associació Juvenil La Fragua. Aquesta associació, a més, col·labora en l'organització del concurs de fotografia “La cultura gitana a través d'un objectiu”, una activitat que pretén motivar l'alumnat de la Universitat d'Alacant perquè descobrisca el poble gitano des d'una altra mirada, la del respecte a la comunitat i l'admiració per la cultura.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464