Saltar apartados

La Universitat d'Alacant seleccionada per a participar en un programa d'intercanvi entre Espanya i els Estats Units

El projecte dels investigadors Javier García (UA) i Fikile Brushett (MIT) correspon a unes bateries de ‘flux redox’ amb un major rendiment i vida útil per a poder emmagatzemar energia de fonts renovables

 

Alacant. Dijous, 19 d'abril de 2018

Unes bateries de ‘flux redox’, per a emmagatzemar energia renovable, és un dels 12 projectes seleccionats per a participar en el primer programa d’intercanvi entre centres espanyols i l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). En concret, la proposta de Javier García, investigador de la Universitat d’Alacant, i Fikile Brushett del MIT, és aconseguir aquestes bateries amb un major rendiment i una vida útil més llarga per a poder emmagatzemar-hi energia de fonts renovables –que depenen únicament de recursos naturals– i cobrir així la demanda energètica.

En paraules de Javier García, director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la UA (NANOMOL), “és un projecte molt important amb el MIT que ja està generant resultats molt prometedors. A més, gràcies a aquest programa, investigadors de la UA que participen en el projecte podran treballar en les instal·lacions del MIT i viceversa”.

Dels 30 projectes presentats a aquest programa, un comitè d’experts en va seleccionar 12 entre els camps de la salut, l’energia i l’economia desenvolupats en centres de Barcelona, Madrid, València, Alacant i Santander. Seran finançats per la Fundació Bancària ‘la Caixa’ amb una dotació de 30.000 euros cadascun per a dur a terme durant un any. Segons el director corporatiu de l’Àrea d’Investigació i Estratègia de la Fundació Bancària La Caixa, Àngel Font, “es tracta d’una iniciativa conjunta amb el MIT –una de les millors institucions d’investigació i que té 78 professors premis Nobel–, per a promoure el coneixement i potenciar la investigació internacional”.

Projecte UA-MIT

La transició cap a una societat energètica lliure de combustibles fòssils és un dels reptes més importants d’aquesta era. Per tant, explica el director de NANOMOL, per a dur a terme aquesta descarbonització energètica és necessari integrar energies renovables com la solar fotovoltaica i l’eòlica, en la xarxa elèctrica.

“A causa de la naturalesa intermitent i impredictible d’aquestes fonts d’energia és necessari desenvolupar tecnologies per a emmagatzemar enormes quantitats d’energia durant llargs períodes de temps, de manera que aquesta energia puga utilitzar-se a posteriori per a cobrir la demanda energètica que varia fortament durant les hores del dia i les estacions de l’any”, apunta l’investigador de la UA.

En aquest marc, una tecnologia prometedora són les bateries de flux electroquímic que, a diferència de les bateries d’ió liti, emmagatzemen la càrrega en electròlits líquids emmagatzemats en tancs en l’exterior. Els electròlits flueixen –explica García– a través d’un reactor, utilitzant bombes de propulsió, on les reaccions electroquímiques tenen lloc i es genera l’energia elèctrica utilitzable. “El principal avantatge d’aquesta tecnologia és que l’energia (a través del volum dels tancs d’emmagatzematge) i la potència (a través de la grandària del reactor) poden escalar-se d’una manera independent”, destaca.

D’altra banda, els elèctrodes són una part central de la bateria ja que serveixen per a distribuir els líquids, proporcionen superfícies actives per a les reaccions, i mantenen la integritat estructural del reactor. Actualment, els materials comercials més utilitzats estan compostos de fibres de carboni que formen una estructura altament porosa. No obstant això, aquests elèctrodes no són estables quan la bateria opera a potencials elèctrics molt elevats, a més de tenir una microestructura molt poc definida. Segons Javier García, “per a combatre aquest repte important, aquest projecte d’investigació proposa la fabricació d’elèctrodes metàl·lics mitjançant el mètode de dissolució selectiva d’un element dins d’un aliatge metàl·lic. Aquesta solució, a més de compatible amb fabricació a gran escala, hauria de permetre sintetitzar materials amb alta activitat electroquímica en les seues superfícies, i una estructura jeràrquica que afavorisca el transport de matèria i electricitat. Així, s’impulsaria la comercialització d’aquesta important tecnologia gràcies a reduccions en el cost i millores en la durabilitat a llarg termini”.

 

Notícies relacionades:

La Societat Americana de Química lliura a l’investigador de la UA, Javier García, el premi al millor emprenedor 2018

L’investigador de la UA Javier García, primer espanyol membre del Comitè Executiu de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada

L’investigador de la Universitat d’Alacant Javier García, Premi a la Millor Innovació en espanyol als EUA

 

 

Flow_battery1

El projecte proposa la fabricació d'elèctrodes metàl·lics mitjançant el mètode de dissolució selectiva d'un element dins d'un aliatge metàl·lic

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464