Saltar apartados

El rector de la UA i el bisbe d'Oriola-Alacant aposten per una "cultura creixent de trobades"

Manuel Palomar i Jesús Murgui van presentar ahir el llibre “Ser humanos”, que recull els quinze anys d’activitat de la Comissió per al Diàleg entre la Fe i la Cultura

 

Ser_humans1 Ser_humans2

 

Alacant. Dimecres, 25 d'abril de 2018

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant va acollir ahir a la vesprada la presentació del llibre Ser humanos. Diálogo entre creencias y experiencias, una publicació que recull els quinze anys de vida de la Comissió per al Diàleg entre la Fe i la Cultura de la Diòcesi d’Oriola-Alacant.

La presentació, a càrrec de Domingo García, responsable de Pastoral Universitària, va comptar amb les intervencions de Manuel Palomar, rector de la Universitat d’Alacant, i Jesús Murgui, bisbe de la Diòcesi Oriola-Alacant, acompanyats pel director de la Comissió per al Diàleg, Ginés Pardo, i el director de la Seu Ciutat d’Alacant, Jorge Olcina. L’acte va comptar també amb l’assistència de Josefina Bueno, directora general d’universitats de la Generalitat, i Victorio Oliver, bisbe jubilat, amb el qual es va iniciar el treball d’aquesta comissió fa ara quinze anys, al qual la universitat li va concedir la seua màxima distinció, la Medalla d’Or de la UA.

La publicació recopila l’activitat que la Comissió de Diàleg Fe i Cultura Alacant ha desenvolupat des del 2002 amb l’objectiu de fomentar el respecte d’opinions, pensaments i creences a Alacant. La Universitat d’Alacant ha col·laborat amb aquestes iniciatives acollint diverses propostes de la comissió a les seus d’Alacant i Villena, durant aquests quinze anys.

El rector de la UA va voler destacar en la seua intervenció «la importància de la Seu Ciutat d’Alacant com a punt de trobada entre la universitat i la societat» i va destacar la col·laboració desenvolupada des del 2002 entre la UA i la Comissió per al Diàleg entre la Fe i la Cultura, que va qualificar com «quinze anys de diàleg social assenyat per a fomentar el respecte davant la diversitat d’opinions i creences». De la mateixa manera, Palomar va apuntar la necessitat d’establir el diàleg entre ciència i religió. En aquest sentit va citar unes declaracions del papa Francisco de 2015 en les quals assenyalava, «¿està preparada la comunitat de les religions del món, l’Església inclosa, per a entrar en un diàleg cada vegada més profund amb la comunitat científica, un diàleg que, salvaguardant la integritat de la religió i de la ciència, promoga al mateix temps el progrés entre totes dues?».

Per la seua banda, Murgui va posar l’èmfasi en la necessitat de «trobar punts comuns entre persones de realitats molt diferents, perquè podem, volem i devem dialogar. Vivim una època en la qual és necessari crear ponts per a fomentar una cultura creixent de trobades».

El director de la comissió, Ginés Pardo, va confirmar aquesta línia d’actuació, ja que «el millor pont és el diàleg». «Al començament ens plantejàvem donar resposta a la pregunta “però amb l’Església es pot dialogar?”. I la conclusió després de quinze anys de treball és que sí», va afirmar Pardo.

El teòleg i director de la Pastoral Universitària, Domingo García Guillén, va ser l’encarregat de desgranar el contingut de la publicació i va assegurar que «aquests diàlegs ens han fet sentir-nos incòmodes en algunes ocasions, i això és bo. Dialogar és una autèntica aventura perquè mai saps cap a on et portarà el teu interlocutor» i va agrair que es puguen establir aquests diàlegs des del respecte en una universitat pública, «no en totes es pot», va puntualitzar.Quinze anys de col·laboració

El 2002, Victorio Oliver, bisbe de la diòcesi, i Francisco Conesa, vicari general, inicien el procés per a posar en marxa la Comissió de Diàleg Fe i Cultura a Alacant. Des de llavors un equip humà, coordinat per Ginés Pardo, no ha deixat d’organitzar activitats en el que s’ha convertit en un exemple de treball seriós, constant i assenyat amb l’única finalitat de fomentar el respecte d’opinions, pensaments i creences a Alacant. La Universitat d’Alacant, a través de les seus d’Alacant i Villena, ha tingut el privilegi d’acollir activitats de la comissió durant tots aquests anys. S’han tractar qüestions de gran interès i actualitat social: educació, història, ciència, imatge, medi ambient, ocupació, ètica, felicitat, economia, pobresa. Tot això amb la participació d’especialistes i coneixedors de les temàtiques tractades, des de diverses òptiques i opcions, però amb la màxima d’informar amb rigor d’aquests temes a la societat alacantina perquè el ciutadà puga traure les seues pròpies conclusions en cada cas.

Més de cent conferenciants han passat pels cicles de la comissió aquests anys, i ara han volgut donar testimoni de la seua experiència responent al formulari elaborat per la comissió. Igualment, s’ha valorat l’opinió del públic assistent als actes desenvolupats en aquest temps. Tot això amb l’ànim de convertir-se en un valuós material de treball que done pautes per a millorar, amb esperit crític, la tasca realitzada per la comissió amb vista al futur.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464