Saltar apartados

L'Associació de Geografia Espanyola obri un portal amb textos que connecten literatura i geografia

Les col·laboracions d'escriptors i geògrafs mostren en els seus textos l'estreta relació existent entre la literatura i la geografia, el territori

DIA_LLIBRE

 

Alacant. 23 d'abril de 2018

En el marc de la celebració del Dia Mundial del Llibre, avui 23 d'abril, l'Associació de Geografia Espanyola (AGE), ha obert un portal web amb textos de diversos autors en els quals es reflecteix la "connexió" entre la literatura universal i espanyola amb la geografia.

Aquesta iniciativa ofereix una sèrie de col·laboracions d'escriptors i geògrafs que "mostren en els seus textos l'estreta relació existent entre la literatura i la geografia, el territori, el paisatge" ha declarat Jorge Olcina, president de l'AGE i catedràtic de la Universitat d'Alacant, impulsor de la proposta.

El portal inclou textos de literats i escriptors com Darío Villanueva, director de la Reial Acadèmia de la Llengua (RAE), Julio Llamazares, Javier Sierra, Luis Bagué, Inma López i Eva Valero, i de geògrafs com Eduardo Martínez de Pisón, Josefina Gómez Mendoza, Nicolás Ortega, Horacio Capel, Josep Oliveras i José Jaime Capel, entre altres. A més, inclou una relació detallada de lectures suggerides en les quals destaca el protagonisme de la geografia com a argument literari. Aquest espai proposa obres de referents clàssics com Jules Verne, Miguel Delibes, Miguel de Cervantes, Darwin, Miguel Hernández, Juan Rulfo, Tolkien, al costat d'autors més actuals com Úrsula K. Le Guin o Dominique Lapierre.

Segons Olcina, "la literatura és una expressió elevada de civilització, una fugida màgica de la quotidianitat, un argument de relació social, i també un espai de l'espai, un territori de sentiments i sensacions, una trama de paisatge".

"Tota trama literària requereix un espai, major o menor, exterior o interior, pròxim o llunyà", assenyala el president de l'AGE. "No hi ha argument literari sense ubicació i l'ésser humà necessita lloc i paraula per a entendre's, la qual cosa s'ha plasmat en obres literàries que tenen el lloc com a element significatiu. O en obres geogràfiques que han descrit entorns, amb la destresa de l'argument literari", precisa.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464