Saltar apartados

La Facultat de Ciències de la Salut de la UA lidera un projecte per a contribuir a l'eradicació de la mutilació genital femenina

Es tracta d'un greu problema de salut que posa en perill 17.000 xiquetes menors de quinze anys a Espanya

Demà, dimarts 24 abril de 2018, jornada de conscienciació que comptarà amb l'experiència de Fátima Djarra, afectada per aquesta pràctica als quatre anys i autora del llibre “Indomable”

 

Fatima_DjarraAlacant. Dilluns, 23 d'abril de 2018

La mutilació genital femenina (MGF) és un greu problema de salut que posa en perill 17.000 xiquetes menors de quinze anys a Espanya. Conscients d'aquest problema, el Grup d'Infermeria i Cultura de les Cures EYCC de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d'Alacant ha obtingut finançament de la Generalitat Valenciana per a implementar un projecte que té com a objectiu és l'eradicació de la MGF.

Durant dos anys, des de desembre de 2017 fins a 2019, professionals d'aquest grup liderat pel catedràtic de la Facultat Ciències de Salut de la UA, José Siles, treballen en aquest projecte emmarcat en el programa «Reptes socials estratègia Europa 2020», amb l'objectiu d'identificar els factors que incideixen en aquesta pràctica. Per fer-ho, mesuraran l'impacte de l’MGF a través de les vivències experimentades per dones d'Alacant que l'han patit i duran a terme un programa de formació sensibilització.

D'altra banda, un aspecte primordial per al Grup EYCC és contribuir al canvi de coneixements, actituds i habilitats de professionals sanitaris per a facilitar l'afrontament de la MGF a través d'un programa de prevenció en centres sanitaris de la província, en coordinació amb associacions d'emigrants i les regidories competents en aquest tema dels ajuntaments d'Alacant i Elx.

Context

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que entre 100 i 140 milions de xiquetes i dones han sigut mutilades genitalment, i que cada any 3 milions de xiquetes estan en risc de patir-la. Són prop de trenta els països, africans i del sud-est asiàtic, que continuen aquesta pràctica. No obstant això, en l'actualitat, els fenòmens de migració han contribuït a fr que aquesta pràctica s'haja incrementat en països on fins fa poc no es duia a terme, com és el cas d'Espanya.

Per a l'OMS, la MGF és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i xiquetes, reflecteix una desigualtat entre els sexes molt arrelada i constitueix una forma extrema de discriminació de la dona. Així mateix, viola els drets a la salut, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmès a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort. Aquesta pràctica concerneix tots els procediments consistents en la resecció parcial o total dels genitals externs femenins, així com altres lesions dels òrgans genitals femenins per motius no mèdics.

En primera persona

En el marc de les accions del projecte, el Grup d’Investigació EYCC de la Universitat d'Alacant celebra demà dimarts 24 d'abril, a les 18 hores en el Club Información, la taula redona «Globalització i mutilació genital femenina: el zenit de la violència de gènere en el segle XXI».

L'acte comptarà amb la intervenció de diferents professionals i amb l'experiència de Fátima Djarra, africana víctima de l'ablació als quatre anys i una de les activistes més reconegudes a Espanya en la lluita contra la mutilació genital femenina. A més d'explicar la seua emocionant història, Djarra parlarà sobre el seu llibre Indomable, que  té com a objectiu donar a conèixer l’MGF tant a espanyoles que ho senten com alguna cosa molt llunyana a aquest país com a aquelles dones africanes que es troben en aquesta tessitura.

Aquesta jornada ha sigut organitzada amb la col·laboració del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA) i el Col·legi d'Infermeria d'Alacant. Interessats a assistir inscripcions gratuïtes previ correu electrònic a: eventosprofesionales_alicante@cecova.org


 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464