Saltar apartados

El professor de la Universitat d'Alacant, Francis Mojica, rep el doctor honoris causa a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo

 

 

Alacant. Dimarts, 28 d'agost de 2018

El descobridor de la tècnica CRISPR-Cas (eina d’edició del genoma) i professor del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant, Francis Mojica, ha estat nomenat doctor honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP). La cerimònia va tenir lloc el passat 24 d’agost de 2018 al paranimf de la Magdalena i va estar presidida pel rector de la UIMP, Emilio Lora-Tamayo, acompanyat per l’equip rectoral de la universitat.

L’encarregat de llegir la laudatio al guardonat va ser el rector honorari de la UIMP, César Nombela, qui va assegurar, recordant les paraules de Sir Hans Krebs, que “investigar és veure el que tothom pot veure, però pensar el que ningú ha pensat abans”, i aquest, va continuar, “és el cas de les observacions del nostre convidat”. El treball en biologia experimental, “que té molt d’artesanal”, va afegir Nombela, “ha progressat gràcies al pensament i la reflexió sobre la fenomenologia biològica”. I és que Mojica és el responsable de desxifrar les claus del fenomen, que ell mateix va anomenar CRISPR-Cas, acrònim en anglès de Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats, en valencià Seqüències Palindròmiques Curtes Repetides, Agrupades i Distribuïdes Regularment. El nou doctor honoris causa va aconseguir demostrar que aquestes seqüències gèniques es transcrivien en molècules d’ARN altament processades, cosa que parlava de la rellevància biològica d’aquests fenòmens.

Posteriorment, tal com va recordar Nombela, Mojica va entendre quina podia ser la funció d’aquestes seqüències presents en genomes de bacteris, arqueus i mitocòndries, ja que aportaven un sistema d’immunitat enfront del virus. De manera que CRISPR, en associació amb la nucleasa Cas, donava lloc a una forma especial d’ARN capaç de trobar una diana en l’ADN i actuar sobre els gens d’aquella regió com a blanc de l’acció modificadora.

“Hi ha tan pocs casos en què l’especificitat de reconeixement entre molècules s’haja fet tan adaptable a un ús tan general que encara ens segueix sorprenent”, va destacar el rector honorari de la UIMP. Tant és així que “milers de grups de recerca en el món utilitzen avui diàriament aquest sistema, tant per a conèixer fenòmens nous com per a desenvolupar tractaments o organismes modificats”, va afegir.

A continuació, Mojica, en el seu discurs d’agraïment, titulat “CRISPR: Curiositat, Raonament, Investigador, Serendipitat i Progrés”, va explicar que la “tecnologia CRISPR” és un conjunt divers d’eines de biologia molecular que “estan revolucionant la biologia, l’agricultura, la biotecnologia i la medicina”. Com a mostra d’això, “ara mateix se n’està publicant un article cada dues hores”, va afirmar el professor de la Universitat d’Alacant.

Així mateix, el nou doctor honoris causa va detallar algunes de les aplicacions que té l’eina d’edició del genoma CRISPR: s’ha editat en “moltíssims animals, inclosos els mamífers”, s’ha contribuït “a augmentar la possibilitat que no passem massa fam dins d’un parell de dècades” i s’ha treballat en la possibilitat d’editar ADN en animals de laboratori amb l’objectiu d’“estudiar, prevenir i guarir malalties”. I és que, com va afegir, “gràcies a l’edició amb CRISPR es coneixen les causes de moltes malalties infeccioses”. En aquest sentit, Mojica va destacar que “per si no fos poc, fa uns mesos s’ha desenvolupat un mètode de diagnòstic molecular increïble que pot detectar la presència del virus del Zika o del virus del dengue a un cost d’entre un i dos euros”.

Amb relació a les aplicacions de CRISPR, l’investigador de la UA va recordar que la justícia europea va determinar que els organismes modificats amb aquesta eina havien de ser regulats com a transgènics. Sobre aquest aspecte, el professor es va limitar a qualificar aquesta decisió com a “absurda” i ha recordat les paraules d’Isaac Asimov: “L’aspecte més trist de la vida en aquest moment és que la ciència obté el coneixement més ràpid del que la societat obté la saviesa”. Així, va assenyalar que CRISPR és un sistema de defensa inventat pels procariotes fa uns 3.000 o 4.000 anys i “gràcies, precisament, a la curiositat i el raonament, amb una certa dosi d’aquesta serendipitat comunament lligada a tota activitat científica, un grapat d’investigadors descobrim aquesta meravella de la naturalesa i la convertim en un arsenal d’eines que està contribuint al progrés a una velocitat sorprenent”.

Finalment, el nou doctor honoris causa va reconèixer sentir-se “tremendament orgullós de formar part de la comunitat científica” i va agrair a la UIMP la concessió d’aquest “grandíssim honor”, així com a la seua família i els seus amics “per ajudar sempre”. El professor del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant va recordar també les paraules de Louis Pasteur: “La ciència no sap de països, perquè el coneixement pertany a la humanitat i és la torxa que il·lumina el món. La ciència és l’ànima de la prosperitat de les nacions i la font de tot progrés”.

En l’acte d’investidura van estar presents el delegat del Govern a Cantàbria, Pablo Zuloaga; el vicerector de Doctorat i Relacions Institucionals de la Universitat de Cantàbria (UC), Alberto Ruiz Jimeno; el vicerector de Recerca i Transferència del Coneixement de la UC, Javier León Serrano; l’exrector  de la UC, José Miguel Ortiz Melón; el catedràtic de Microbiologia del Departament de Biologia Molecular de la Facultat de Medicina de la UC, Juan María García Llop, i la investigadora de l’Institut de Biomedicina i Biotecnologia de Cantàbria, Dolores Lucía Guzmán, entre d’altres assistents. Font notícia: UIMP 2018

 

Últimes notícies:

Francis Mojica apadrina a València un centre pioner de formació biomèdica

Francis Mojica, nou Ambaixador Honorari de la Marca Espanya

Francis Mojica clausura la IV Trobada Internacional de Rectors Universia celebrada a Salamanca

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464