Saltar apartados

La Universitat d'Alacant troba una inscripció funerària en un sepulcre de l'antiga ciutat romana Baelo Claudia

 

 Inscripcion_JuniaRufina

 

Alacant. Dilluns, 27 d'agost de 2018

La Universitat d’Alacant descobreix una inscripció funerària amb lletres de bronze en un sepulcre de l’antiga ciutat romana Baelo Claudia. Aquesta troballa, única a Hispània, ha estat presentada recentment pel conseller de Cultura de la Junta d’Andalusia, Miguel Ángel Vázquez, en el Conjunt Arqueològic de Baelo Claudia, a Tarifa (Cadis).

Liderat per Fernando Prados, de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant, han intervingut en el projecte experts de les universitats de Granada, Múrcia, Alacant i Madrid i ha comptat amb la col·laboració del personal del conjunt arqueològic de Baelo Claudia, a més d’estudiants i voluntaris.

La recerca ha permès descobrir que el sepulcre més important, emplaçat a l’espai més privilegiat de la necròpoli, va pertànyer a una poderosa dona el nom de la qual era Iunia Rufina. Vázquez ha indicat que “la troballa té un valor extraordinari perquè, a més del caràcter únic de la inscripció, per primera vegada al nostre país s’ha aconseguit completar el conjunt format pel monument funerari, elements arquitectònics de gran valor i una escultura femenina togada, prova del poder femení en l’època”.

Tal com detalla l’investigador de la UA, Fernando Prados, “l’extracció de la peça ha permès comprovar que la inscripció està completa i que al·ludeix a una dona que va ser sepultada en aquest mausoleu, just en el mateix lloc on fa poc més de dues dècades es va exhumar l’estàtua femenina que s’exposa al museu del conjunt arqueològic de Tarifa, i que ara podem interpretar com al seu retrat”. Es tracta d’una troballa excepcional, afegeix, atès que les lletres de metall eren sistemàticament espoliades i foses després de l’abandó dels edificis dels quals formaven part, i per aquest motiu es tracta d’una peça extraordinària. “La rapidesa i la virulència amb les quals el mausoleu es va esfondrar va provocar que la llinda caiguera de cap per avall i que aquestes lletres quedaren cobertes fins la recent troballa”, indica Prados.

La peça principal, la inscripció en bronze, va ser extreta el passat 4 de juny i des de llavors, juntament amb la resta de materials, entre els quals destaquen elements arquitectònics, com uns rics capitells, està sent sotmesa en aquest dipòsit a una profunda anàlisi i estudi arqueològic.

En concret, detalla l’expert de la UA, l’excavació del mausoleu ha permès localitzar columnes i capitells corintis de gran qualitat realitzats en marbre, importats des de diferents llocs de l’Imperi romà, així com elements decoratius esculpits i pintats que van formar part de l’ornamentació. Es tracta d’un conjunt de gran monumentalitat que reflecteix l’esplendor i la brillantor artística d’aquesta ciutat hispanoromana entorn dels segles I i II de la nostra era, i que en el s. IV va ser derrocat per la força d’un terratrèmol devastador. En paral·lel, s’ha trobat un carrer perpendicular a la via que unia Baelo amb Carteia, prolongació del decumanus maximus de la ciutat.

 

Nous continguts i propostes

Aquests descobriments obrin la possibilitat de definir nous itineraris en el conjunt arqueològic per a donar a conèixer aquests elements fins ara desconeguts i, de la mateixa manera, abordar nous horitzons per a la recerca. En les conclusions de la seua intervenció, Fernando Prados assenyala que el caràcter excepcional de la troballa ofereix noves potencialitats de cara a la posada en valor de l’espai funerari de Baelo. L’epígraf descobert pot ser un recurs magnífic i contribuirà notablement a incrementar la riquesa patrimonial d’aquest enclavament singular i a renovar l’exposició permanent del conjunt arqueològic.

A més, s’obri l’oportunitat pràcticament única a escala nacional de poder plantejar un nou accés al circuit de visites al jaciment a partir d’un dels seus eixos principals, el mateix que es va usar fa 2.000 anys, cosa que suposaria un valor afegit inqüestionable. “Això milloraria substancialment la qualitat informativa i didàctica de les visites, i les convertiria en una experiència única, al nivell de les que es poden realitzar a Pompeia, Òstia i altres cèlebres ciutats romanes”, destaca Prados.

 

Més informació:

La inscripció de Iunia  Rufina (mausoleu T32)

 

Notícies relacionades:

L’equip interuniversitari liderat per la UA descobreix dos nous mausoleus a la ciutat hispanoromana de Baelo Claudia

Arqueòlegs de la UA descobreixen el primer mausoleu cristià amb taula d’ofrenes adjunta a les excavacions de Baelo Claudia

Editada la primera monografia sobre els resultats de les excavacions de la UA a la Necròpoli de Baelo Claudia

 

Xarxes socials:

Facebook: https://www.facebook.com/mbc.ua.es/

Blog: http://blogs.ua.es/fernandopradosmartinez/

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464