Saltar apartados

El XVII Premi Maisonnave de la Universitat d'Alacant reconeix la visió gastronòmica del mestre cuiner José Manuel Varó

El responsable d’obtenir la primera Estrella Michelin per a Alacant i xef de restaurants com El Delfín i El Maestral va rebre anit el guardó en un acte a la Seu Ciutat d’Alacant

 

PREMI_MAISONNAVE_2018_JMANUEL_ENCALLE_1
PREMI_MAISONNAVE_2018_JMANUEL_ENCALLE_2
PREMI_MAISONNAVE_2018_JMANUEL_ENCALLE_3
PREMI_MAISONNAVE_2018_JMANUEL_ENCALLE_4
PREMI_MAISONNAVE_2018_JMANUEL_ENCALLE_5

 

Alacant. Dimecres, 5 desembre de 2018

La Seu Ciutat d’Alacant es va vestir de gala per a la cerimònia de lliurament del XVII Premi Maisonnave de la Universitat d’Alacant que aquest any ha volgut reconèixer el compromís i el treball realitzat al llarg dels anys pel cuiner alacantí José Manuel Varó Llopis. Un guardó que va rebre de mans del rector, Manuel Palomar, i de l’alcalde de la ciutat, Luis Barcala.

Palomar va destacar que Varó és «un visionari que va comprendre la importància de formar-se i d’especialitzar-se. Una persona clau en l’enriquiment del patrimoni cultural de la nostra ciutat a partir de la investigació en el camp de la gastronomia», i va assenyalar en la intervenció que «el seu treball i dedicació són un exemple per al nostre alumnat i per a tota la societat en general».

El rector va assegurar que «avui sabem que la gastronomia és l’estudi i interrelació entre una cultura i l’alimentació, es tracta d’una ciència dinàmica en què, el que ara és tradicional, ahir va ser avantguardista. Per això cal estudiar-la des de la pluralitat conceptual i metodològica que ofereixen les ciències de la tecnologia dels aliments, la nutrició humana i la dietètica, medicina, la química o la física».

José Manuel Varó ha «ha sigut testimoni de les dues últimes grans revolucions gastronòmiques que han marcat la nostra manera de menjar, la Nouvelle Cuisine i la cuina d’avantguarda espanyola dels anys noranta», destacava Ángeles Ruiz, coordinadora de Gasterra i encarregada de pronunciar la laudatio del guardonat.

Ruiz va fer un recorregut per la vida professional de José Manuel Varó, en la qual destaca el compromís i la dedicació a la cuina i també la formació gastronòmica, que el va dur a aplicar el seu aprenentatge internacional a «Alacant, integrant les matèries primes locals i abanderant la nova cuina alacantina. Una estratègia que el va dur a obtenir la primera Estrella Michelin per a Alacant l’any 1985».

Després de rebre el guardó, el cuiner alacantí va voler agrair a la Universitat d’Alacant el reconeixement i el va voler compartir amb «els que vam començar, que en som molts, i amb els cuiner actuals que situen la nostra cuina entre les millors de la Mediterrània. Treball, treball i més treball ha sigut l’autèntica recepta d’aquest èxit en la meua vida professional».

L’acte va comptar amb la presència de bona part de l’equip de direcció de la Universitat d’Alacant, representants del món de la gastronomia alacantina i molts companys de professió de José Manuel Varó que van voler acompanyar-lo en un dia tan especial.

L’alcalde, Luis Barcala, va lloar la figura de José Manuel Varó, de qui va dir que «parlar de Varó és parlar de la mateixa essència d’Alacant, una persona que sempre ha cuinat mirant a les arrels i que ha posat la ciutat entre la elit gastronòmica mediterrània».

 

Homenatge

Abans de lliurar el guardó al premiat de la última edició, la Universitat va retre homenatge a un dels guardonats en edicions anteriors, en aquest cas a la Plataforma en defensa de la Llei de Dependència d’Alacant i Comarca, XI Premi Maisonnave, a través de l’obra És possible una vida nova, d’Alfonso Sánchez Luna. 

 

Reproducir

 Acte de lliurament del XVII Premi Maisonnave a José Manuel Varó Llopis

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464