Saltar apartados

NaviLens, tecnologia que facilita la mobilitat a persones invidents, guanyadora dels XVII Premis Everis

El projecte desenvolupat per l’empresa Neosistec i la Universitat d’Alacant ha sigut seleccionat de més de 1.000 projectes de 20 països

 

Vídeo: Origen i la història al voltant de NaviLens. Font: NaviLens

 

Alacant. Dimecres, 5 de desembre de 2018

L’aplicació que permet desplaçar-se sense acompanyant a invidents, NaviLens, ha sigut la guanyadora dels XVII Premis Everis. La Fundación Everis ha reconegut la innovació i esforç de l’startup Neosistec i el grup d’investigació MVRLab de la Universitat d’Alacant (Laboratori d’Investigació en Visió Mòbil) amb 60.000 euros i serveis d’assessorament valorats en 10.000 euros. Seleccionada entre més de 1.000 propostes de 20 països, el lliurament de premis va tenir lloc el passat 3 de desembre en un esdeveniment als cines Callao.

NaviLens, basat en codis BIDI, a diferència d’altres marcadors com els codis QR té un potent algorisme basat en Visió Artificial capaç de detectar múltiples marcadors a grans distàncies en mil·lisegons, fins i tot en moviment i sense necessitat d’enfocar. Aquest sistema, dissenyat des d’una estratègia de col·laboració empresa-universitat, ajuda persones amb ceguesa o baixa visió a guiar-se de forma completament autònoma.

Com a prova pilot, des del mes de març passat, NaviLens està sent provada per usuaris amb discapacitat visual en el metro i la xarxa d’autobusos de Barcelona. El funcionament és molt senzill, únicament cal descarregar l’aplicació gratuïta de NaviLens i llegir amb la càmera del mòbil les etiquetes que es troben desplegades en les estacions de metro i marquesines d’autobús. Després d’escanejar el codi, els usuaris poden obtenir informació sobre la seua ubicació, temps de pas de l’autobús, incidències, informació de la ciutat, etc. en format locutat, vídeo o web.

Com assenyala el CEO de l’empresa murciana Neosistec, Javier Pita, «el reconeixement d’Everis és un gran estímul per a la internacionalització d’aquest projecte que ajuda que els llocs siguen més accessibles per a les persones amb discapacitat visual en el seu dia a dia».

Per al grup MVRLab de la Universitat d’Alacant «aquest premi suposa el reconeixement a una trajectòria que va començar amb el Premi Vodafone "Connecting for Good" l’any 2017 i ha continuat amb altres reconeixements el 2018 com el de millor app atorgat per La Verdad Multimedia; el Premi Enterprise 4.0 a la transformació digital de La Opinión; i el premi DiaTic a la millor Empresa TIC de la Regió de Múrcia».

Recentment, expliquen des de de la UA, «NaviLens ha sigut posada a la disposició dels usuaris invidents o amb baixa visió perquè puguen editar les seues etiquetes pròpies, conegudes com a etiquetes blanques, per a ús domèstic d’una forma totalment gratuïta».

 

Notícia relacionada:

La UA participa en el desenvolupament d’una aplicació que permet a invidents desplaçar-se sense acompanyant

 

Premis_Fundacion_Everis

Imatge dels finalistes dels Premis Fundació Everis. Font: Everis

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464