Saltar apartados

El projecte Immunomèdia en què participa la UA, guardonat amb el premi MEDES de la Fundació Lilly

Ha sigut seleccionat com la Millor Iniciativa en el Foment de l’Ús de l’Idioma Espanyol en la divulgació del coneixement biomèdic

 

Alacant. Dimecres, 12 de desembre de 2018

El projecte Immunomèdia, en què participen investigadors de la Universitat d’Alacant, ha sigut guardonat per la Fundació Lilly amb el Premi MEDES a la Millor Iniciativa en el Foment de l’Ús de l’Idioma Espanyol en la divulgació del coneixement biomèdic. El lliurament dels Premis MEDES 2018 tindrà lloc el dilluns 17 de desembre, a les 19.00 hores, a la seu de l’Associació de la Premsa de Madrid (c/ Claudio Coello, 98).

Immunomèdia és un projecte de recursos educatius d’ús lliure per a facilitar l’aprenentatge i la divulgació de la Immunologia adaptada a tots els públics i nivells educatius. Amb més de dotze anys de marxa està coordinat pel professor de la Universitat de Valladolid, Alfredo Corell, i hi col·laboren, a més de la Universitat d’Alacant, les universitats espanyoles de Valladolid, la Complutense de Madrid, l’Europea de Madrid, Alcalá de Henares i Politècnica de València, i les universitats europees de Toulousse (França) i de Coïmbra (Portugal).

El projecte està organitzat en diversos eixos d’actuació. Hi ha una línia per a la creació d’objectes d’aprenentatge multimèdia de la immunologia, en la qual s’enquadren les peces audiovisuals, anomenades immunopíndoles, i entrades en Wikipedia. Una altra es dirigeix a la curació de continguts en material d’aprenentatge i divulgació d’aquesta disciplina científica, a través de pins a Pinterest i actualitzacions a «Scoop It». Una tercera línia tracta de divulgar la immunologia en mitjans socials (Twitter, Facebook i Instagram). Com a quarta línia, es fan activitats de carrer, com l’acció «Les teues defenses se’n van de canyes». La cinquena línia es dirigeix a internacionalitzar el projecte. La sisena, a avaluar i amplificar el coneixement adquirit amb tècniques de gamificació i, la setena i última, dirigida a la creació d’un portal de continguts que arreplegue tots aquests elements.

En concret, els professors del Departament de Biotecnologia i membres del Grup d’Investigació d’Immunologia, Biologia Cel·lular i del Desenvolupament de la UA Sandra Pascual, Pascual Martínez i José Miguel Sempere participen activament la creació del portal de continguts web. «El que pretenem amb aquest últim eix és que servisca com a col·lector de tots els materials que surten de la resta dels eixos d’actuació i com a lloc de trobada entre professionals, estudiants i el públic en general», assenyala el director del Grup d’Investigació de la UA, José Miguel Sempere. A més, col·laboren en la creació i traducció de les immunopíndoles i en la programació d’activitats de divulgació, diverses d’aquestes fetes a la UA, en relació amb el Dia Internacional de la Immunologia.

En els últims cinc anys, explica Sempere, Immunomèdia ha crescut exponencialment tant pel que fa a l’estructura com a l’equip que participa i impacta ja que no n’hi ha cap d’equivalent en el món hispanoparlant i angloparlant. Es tracta en definitiva d’un projecte pioner que permet que qualsevol ciutadà puga aprendre sobre el funcionament del sistema immunitari, ampliar el coneixement sobre el mateix i conèixer les conseqüències (malalties) associades al seu mal funcionament.

«L’oportunitat del projecte resideix majoritàriament que estem en un moment en el qual la població rep massivament comunicacions sobre salut de fonts d’una veracitat científica dubtosa que, lluny d’augmentar la cultura de salut o els hàbits saludables, promouen creences i actuacions potencialment perilloses. En aquest sentit, el rigor plasmat al llarg de tot el projecte i dels resultats que han sorgit fins avui, suposen un abans i un després en el coneixement sobre aquesta gran desconeguda que continua sent la immunologia», afig el catedràtic de la UA, José Miguel Sempere.

 

PROJECTE_Immunomedia

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464