Saltar apartados

Un professor de la Universitat d'Alacant imparteix un seminari en la FAO sobre la pesca al Mediterrani

 

Sanchez_Lizaso1Alacant. Dimecres, 12 de desembre de 2018

El catedràtic de Zoologia de la Universitat d’Alacant, José Luis Sánchez Lizaso, ha oferit aquest dimecres, 12 de desembre, un seminari en l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, FAO en les seues sigles en anglès, que tracta de «La gestió de la pesca mediterrània: un canvi de paradigma?».

El també director del màster en Gestió Pesquera Sostenible, José Luis Sánchez Lizaso, ha parlat en la seu de la FAO, a Roma, sobre política pesquera comuna al Mediterrani, que «s’ha caracteritzat per un conjunt de mesures tècniques que s’han mantingut relativament estables amb el temps». En aquest context, segons explica el professor, «la mortalitat per pesca ha augmentat a causa de la millora dels motors i arts de pesca que augmenten la capturabilitat».

En el seu seminari indica que «sembla necessari canviar el paradigma de la gestió de la pesca al Mediterrani introduint una adaptació de la gestió que ajuste la mortalitat per pesca a l’estat de l’estoc». No obstant això, la gestió actual de les pesqueres al Mediterrani no disposa d’«un mecanisme de revisió periòdic de l’estat de les pesqueres que conduïsca a modificar i adaptar les mesures de gestió a l’abundància de les poblacions», sinó que el marc de regulació «es manté relativament estable independentment de les fluctuacions de la població».

A això cal afegir-hi que el poder de pesca «augmenta amb el temps, a causa d’una major eficàcia de les embarcacions i equips de pesca i acosta la pesquera al punt d’equilibri bioeconòmic», malgrat «la forta reducció de flota que s’ha produït en últims anys», per la qual cosa l’estat de les poblacions «no millora».

A parer seu, és «necessari adoptar un nou marc de gestió, ja que la situació d’elevada sobrexplotació de les poblacions no és acceptable des del punt de vista ambiental i econòmic» i adverteix que «si l’ajust es continua realitzant mitjançant retirada d’embarcacions, es generaren problemes per a mantenir el caràcter pesquer de molts ports en els quals la flota s’encamina cap a un paper cada vegada més testimonial». En aquest sentit, apunta que en el nou model «s’hauria de modular la reducció per a compassar-la a la recuperació de les poblacions» i així «mantenir la rendibilitat de la flota».

Diversos estudiants del màster en gestió pesquera sostenible estan en l’actualitat realitzant pràctiques remunerades en la FAO i la Comissió General de Pesca del Mediterrani.Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant assessora el Parlament Europeu en matèria de pesca per a revertir l’estat de sobreexplotació del Mediterrani

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464