Saltar apartados

Investigadors de la UA i EUA desenvolupen mètodes d'anàlisi amb un nou instrument integrat en telèfons intel·ligents

Presenta un avanç en el desenvolupament d’anàlisis químiques en temps real, portàtil i econòmic disponible per a controls de qualitat en sectors com el farmacèutic i l’alimentari

 

ANALISIS_QUIMICO_TELEFONO_MOVIL_1 ANALISIS_QUIMICO_TELEFONO_MOVIL_2

Imatges Miguel Ángel Aguirre, responsable de la investigació en la UA, i del nou instrument d’anàlisi adaptada a telefonia mòbil

 

Alacant. Dijous, 20 de desembre de 2018

Investigadors del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia de la Universitat d’Alacant i de la Universitat d’Illinois Urbana-Champaign (EUA) han desenvolupat un nou mètode analític compacte i portàtil. La tecnologia, patentada per la universitat nord-americana, consisteix a transformar un telèfon mòbil en un sistema d’espectrofotometria, capaç de mesurar la quantitat de radiació que absorbeix una mostra quan interaccionen entre si. «Aprofitem la tecnologia ja existent en un telèfon intel·ligent per a integrar-la en aquest instrument que utilitza la càmera com a detector i el flaix com a font de llum», explica Miguel Ángel Aguirre, responsable de la investigació en la UA juntament amb el catedràtic Antonio Canals.

L’instrument presenta un avanç en el desenvolupament de sistemes portàtils i econòmics, ja que permet realitzar una anàlisi química d’una manera ràpida i senzilla amb un telèfon mòbil. «Gràcies a la seua utilització es podran efectuar controls de qualitat en tota la cadena de proveïdors, fabricants, distribuïdors, envasadors i consumidors per a verificar de forma fàcil i quantitativa el contingut de compostos en aliments i productes farmacèutics», assenyala l’investigador de la UA.

A més de compactar un instrument analític exclusiu de laboratoris, la tecnologia portàtil permet que qualsevol usuari puga recollir una mostra i compartir la informació en temps real perquè experts la puguen interpretar. En països amb recursos limitats, apunta Miguel Ángel Aguirre, el pressupost destinat als laboratoris d’anàlisi química és mínim i l’ús d’aquesta tecnologia integrada al telèfon mòbil permetrà comprovar que els productes compleixen les garanties de qualitat amb un estalvi significatiu tant en costos d’instrumentació com de consum de reactius.

Des del 2016, Miguel Ángel Aguirre, gràcies a una beca postdoctoral finançada per la Generalitat Valenciana i el fons social europeu (APOSTD/2016/076), ha desenvolupat als EUA el control de qualitat d’aliments i de medicaments per a mesurar si les concentracions de vitamina C o d’ibuprofèn es corresponen a les quantitats indicades en els envasos de venda. «El 100 % dels resultats obtinguts en les proves realitzades amb aquest instrument “de butxaca” són equivalents als indicats pel fabricant», afegeix.

En un primer article publicat en la revista internacional Food Chemistry, els investigadors insisteixen en la importància d’estalviar costos i temps en els processos estandarditzats de controls de qualitat. En aquest sentit, com a exemple de l’estudi, «la principal vitamina disponible en les taronges és l’àcid ascòrbic (vitamina C), una de les tretze vitamines essencials per a la nutrició humana que ha guanyat més importància en l’àrea de la química analítica. Com a tal, la pèrdua de valor nutricional que pot resultar del processament i emmagatzematge de productes derivats de la taronja és una consideració important per als productors, transportistes, detallistes i consumidors», detalla.

Referència

“Point-of-use detection of ascorbic acid using a spectrometric smartphone based system”, Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.002

 

Demo proves d’anàlisi química de substàncies amb l’instrument analític adaptat a un telèfon intel·ligent.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464