Saltar apartados

La UA presenta les línies d'actuació del seu Campus Iberoamericà

Federico Buyolo lloa un projecte que considera essencial per a l’agenda 2030

 

CAMPUS_IBEROAMERICÀ1
CAMPUS_IBEROAMERICÀ2
CAMPUS_IBEROAMERICÀ3
CAMPUS_IBEROAMERICÀ4
CAMPUS_IBEROAMERICÀ5
CAMPUS_IBEROAMERICÀ6
CAMPUS_IBEROAMERICÀ7
CAMPUS_IBEROAMERICÀ8

 

Alacant. Dimarts, 18 de desembre de 2018

El director general de l’Agenda 2030 de Govern d’Espanya, Federico Buyolo, ha participat aquest matí en l’acte de presentació de la memòria d’activitats i futures línies d’actuació del Campus Iberoamericà de la Universitat d’Alacant, que ha tingut lloc en la sala de graus Rector Ramón Martín Mateo (Facultat de Dret). Presidit pel rector, Manuel Palomar, l’acte ha comptat també amb la intervenció del director del projecte, José Vicente Cabezuelo, que ha sigut l’encarregat de fer una repassada a les accions dutes a terme i de presentar les més destacables per als pròxims anys.

Federico Buyolo, que ha impartit la conferència: «Agenda 2030: un nuevo contrato social global», ha lloat el projecte que la UA va posar en marxa fa dos anys i ha assegurat «que el paper de les universitats suposa una de les línies clau per a l’estratègia 2030». «La investigació, i per tant les universitats, han de ser la punta de llança dels canvis en els quals es dona suport a l’agenda 2030, una agenda de desenvolupament sostenible que cerca la transformació de les mentalitats», ha assegurat. El director general sosté que «a través de programes com el Campus Iberoamericà, les universitats poden treballar en la difusió, la sensibilització i el compromís per a avançar junts en la posada en marxa d’accions globals coordinades entre les diferents institucions que representen a la ciutadania».

Per part seua, el rector, Manuel Palomar ha explicat que la creació del campus «obeeix a la necessitat d’enfortir la nostra presència a Iberoamèrica», un espai en el qual la Universitat d’Alacant ja tenia un gran camí fet. El rector ha recordat que el projecte es recolza sobre els fonaments sòlids que s’han construït a la UA amb Iberoamèrica durant els últims 30 anys. «Són realitats com el Projecte Havana, el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, el CIBIO o el recentment creat Institut Universitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina a través dels quals s’ha assentat el prestigi de la institució acadèmica arreu del continent americà». Sobre aquests pilars, ha dit Palomar, «volem que la Universitat d’Alacant siga un referent transnacional tant en l’EEES com en l’Espai Iberoamericà de Coneixement, que han de ser de referència obligada per a nosaltres en temes formatius i científics».

En aquest sentit, com ha explicat el director, José Vicente Cabezuelo, el Campus Iberoamericà «té per objectiu coordinar, impulsar i desenvolupar les accions que la Universitat d’Alacant fa en l’àmbit iberoamericà en matèria de formació, i serveix com a nus de connexió a activitats d’investigació, transferència de coneixement, intercanvi i cooperació, sempre en franca col·laboració amb universitats i institucions d’aquest àmbit geogràfic a través dels convenis corresponents per al compliment del seu objecte constitutiu».

 

Un far cap al futur

Cabezuelo ha fet una repassada als resultats obtinguts al llarg d’aquests dos anys en què s’ha incrementat el nombre d’estudiants matriculats procedents de diferents països Iberoamericà tant en estudis de màster com de doctorat. En màsters oficials el volum ha crescut en un 35% en tres cursos i ha aconseguit 17 països i en el cas dels doctorats l’increment ha sigut de prop d’un centenar, i ha passat de 331 a 401.

«Volem que el Campus Iberoamericà siga el catalitzador i el dinamitzador de projectes acadèmics i esdevé en imatge del compromís de la nostra institució a Amèrica, les accions de la qual són obra d’un esforç coral dels diferents pilars en què s’aferma el projecte», ha assegurat.

A més de la possibilitat d’establir seus físiques a Mèxic i Colòmbia, Cabezuelo ha avançat que enguany s’ha programat un cicle de conferències per a aprofundir en el paper de la UA a Iberoamèrica en el qual participaran personalitats com el director general de l’Organització d’Estats Iberoamericans, Mariano Jabonero o la directora de Desenvolupament Internacional de l’Institut de Salut Global, Leyre Pajín.

Finalment, per a l’any que es farà una convocatòria d’ajudes per a finançar activitats de posicionament institucional de la UA a Iberoamèrica mitjançant l’impuls d’aliances estratègiques en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Cabezuelo ha explicat que s’han previst «set ajudes per import de 1.500 euros cadascuna per a activitats que indiquen especialment en l’àmbit de la formació», ha manifestat.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464