Saltar apartados

El rector destaca el compromís amb la investigació al servei de la humanitat del nou Honoris causa de la UA, Nicholas Talbot

Els Premis Extraordinaris de grau, màster i doctorat han sigut els grans protagonistes de la tradicional celebració de Festivitat de Sant Tomás d'Aquino en el paranimf de la Universitat d'Alacant

 

SantoTomas_2018_4a
SantoTomas_2018_5a
SantoTomas_2018_6a
SantoTomas_2018_1
SantoTomas_2018_2
SantoTomas_2018_3
SantoTomas_2018_6
SantoTomas_2018_7
SantoTomas_2018_8

 

Alacant. Divendres, 26 de gener de 2018

El Paranimf de la Universitat d’Alacant ha acollit un any més la celebració de la tradicional festivitat de Sant Tomàs d’Aquino, un acte solemne que manté viva la tradició universitària que es remunta a l’any 1880. Un acte que ha servit perquè els estudiants més destacats que han finalitzat els estudis de grau, màster o doctorat hagen arreplegat, de mans del rector, Manuel Palomar, els Premis Extraordinaris, que els acrediten com els millors expedients acadèmics de les especialitats respectives.

Palomar ha felicitat tots els titulats i titulades del curs 2016-2017, “en vosaltres queda representada l’aspiració de les universitats per a accedir al coneixement científic i crític dels diferents camps del saber humà”, ha asseverat i ha recordat que “els estudis que heu seguit amb esforç us han enriquit com a professionals i com a persones i la seua culminació és una satisfacció compartida amb les vostres famílies per als qui també, estic segur, han significat sacrificis”.

En total s’han lliurat 159 premis extraordinaris corresponents al passat curs a estudiants de grau, en les diferents facultats de la Universitat d’Alacant, de màster i també de doctorat.

El mateix acte ha servit perquè la institució alacantina reconeguera el treball, compromís i trajectòria del doctor Nicholas Talbot a través de la investidura d’aquest com a doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant.

El rector ha destacat les aportacions del nou honoris causa “en els àmbits acadèmics, científics, investigadors i socials”, i ha destacat els seus estudis sobre la malaltia del cremat de l’arròs, “els resultats dels quals permeten combatre una afectació que amenaça la seguretat alimentària mundial”. També s’ha referit al compromís del professor Talbot amb “la formació de personal investigador en països amb escassos recursos i la seua postura “decidida en favor de la cohesió europea”.

En la seua intervenció davant del paranimf, el nou doctor honoris causa s’ha mostrat agraït i honrat per “aquest extraordinari honor que se m’atorga”. Ha començat destacant el seu europeisme “Crec que tots a Europa compartim una destinació comuna, construïda sobre l’amistat, la cooperació i el lliure intercanvi d’idees” i ha agraït al seu padrí, el doctor Luis Vicente López Llorca, les “amables” paraules pronunciades en la laudatio.

Però en el que ha centrat la seua intervenció ha sigut en els seus interessos investigadors, relatius a la malaltia més devastadora de l’arròs a nivell mundial, la “piriculariosi”, causada per un fong anomenat Magnaporthe oryzae i que “destrueix fins un 30 per cent de la collita d’arròs mundial”, per la qual cosa no ha dubtat a qualificar-la com “una amenaça significativa per a la seguretat alimentària mundial”.

Talbot ha explicat que “la motivació que té per a estudiar la piriculariosi és entendre com funcionen les malalties vegetals a nivell molecular, per a poder dissenyar estratègies totalment noves amb la finalitat de controlar les malalties més devastadores que afecten l’agricultura mundial”, encara que ha assenyalat que els problemes que genera la malaltia “són greus i urgents, per la qual cosa també hem de treballar, on siga possible, en estratègies de control immediat”. Per a això s’incorporarà en breu al The Sainsbury Laboratory, i se centrarà en aquests objectius i “intentarà marcar la diferència en el món”, ha assegurat en el seu discurs.

El doctor Luis Vicente López Llorca ha sigut l’encarregat de pronunciar la laudatio del candidat –encara en aquell moment– a doctor honoris causa, proposat per la Facultat de Ciències, Nicholas Talbot. Una intervenció en la qual ha fet un repàs a la trajectòria professional de microbiòleg i catedràtic de Genètica Molecular britànic “amb arrels valencianes ja que la seua mare va nàixer al barri del Cabanyal de València i es va criar a la Malva-rosa”. López Llorca ha destacat la labor investigadora de Talbot i en concret la “contribució que ha fet al coneixement de la malaltia més important del cultiu de l’arròs”, també ha assenyalat la seua virtut en la cooperació en la investigació, un àmbit en el qual ha donat suport a la “formació en el seu laboratori de personal investigador de països conreadors d’arròs, amb recursos escassos”. I ha finalitzat recordant el seu “europeïsme convençut” i la seua col·laboració i suport a la Universitat d’Alacant que “ha visitat en nombroses ocasions i on ha supervisat nombroses investigacions del nostre grup de fitopatologia”.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464