Saltar apartados

Especialistes d'àmbit internacional participen en el Seminari "Activistes i rebels. Gènere, compromís i transgressió a Espanya" a la Universitat d'Alacant

L’activitat forma part del projecte d’investigació “Gènere, compromís i transgressió a Espanya, 1890-2016” de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere

Finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, té per finalitat estudiar com sorgeix la transgressió en espais de compromís

 

Cartell_seminari_activistesAlacant. 25 de gener de 2018

Especialistes d’àmbit internacional participaran el dilluns 29 de gener a la Universitat d’Alacant en el seminari ‘Activistes i rebels. Gènere, compromís i transgressió a Espanya’, activitat que forma part del projecte ‘Gènere, compromís i transgressió a Espanya, 1890-2016’, concedit a l’Institut Universitari d’investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG) pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

El projecte té un termini d’execució de tres anys, va començar el 30 de desembre del 2016 i finalitzarà el 29 de desembre del 2019. Després de la primera reunió de treball, mantinguda al gener del 2017, el seminari ‘Activistes i rebels. Gènere, compromís i transgressió a Espanya’ que tindrà lloc el dilluns 29 és una de les activitats planificades per l’equip investigador. Obert al públic, tindrà lloc a l’aula CS/S009 de l’edifici de Ciències Socials de la UA.

En el Seminari participen especialistes procedents d’universitats nacionals i estrangeres. El programa està dividit en tres èpoques: finals del segle XIX i primer terç del segle XX; el franquisme i la transició; i la democràcia.

El personal investigador que forma part d’aquest projecte destaca el terme transgressió, què estudia i què entén, en determinats contextos històrics, com algunes activitats, projectes i comportaments que fan algunes dones, o també alguns homes, que no estan normalitzats i es consideren transgressores i qüestionen els discursos o les accions considerades acceptables. Mónica Moreno Seco, investigadora principal del projecte i directora de l’IUIEG, afig que ‘es considera transgressora alguna acció en un moment històric, mentre en un altre no, sense que hi haja necessàriament una progressió històrica cap a més cotes d’igualtat o llibertat, com reflecteix el franquisme, que en molts aspectes va suposar una reculada’.

La idea del projecte és veure com sorgeix la transgressió en espais de compromís, explica Mónica Moreno, i entenem aquests per àmbits intel·lectuals, partits polítics o sindicats, per exemple. ‘Normalment s’ha treballat fins ara el compromís polític en les dones. Per exemple, en aquest projecte ens interessa analitzar els discursos i les pràctiques diferents dels convencionals que desenvolupen les dones i alguns homes.

Per exemple, la demanda de la despenalització de l’avortament va ser transgressora durant bona part del segle XX, però en l’actualitat ja no ho és. Per això, un altre dels objectius del projecte és saber com ha evolucionat al llarg de la història, la relació entre compromís i transgressió. Fins i tot en aquests contextos progressistes es perceben pràctiques discriminatòries davant de les quals s’alcen veus transgressores que reclamen canvis; de vegades ens interessen les idees i els projectes transgressors, les activitats o les actituds vitals’.

‘Així, trobar dones violentes es percep com transgressor. És el cas d’algunes dones del moviment anarquista de principis de segle XX, o participants en atemptats terroristes. Moltes vegades s’interpretava que eren dones desnaturalitzades, apunta. El seminari també debatrà sobre compromís i feminisme.

Els resultats d’aquest seminari es publicaran en una revista científica pròximament. Per a l’any 2019 tenen prevista la realització d’un congrés sobre el tema.

 

Projecte d’investigació ‘Gènere, compromís i transgressió a Espanya, 1890-2016’

El projecte d’investigació ‘Gènere, compromís i transgressió a Espanya, 1890-2016, posat en marxa per l’IUIEG de la UA té concedida ajuda econòmica per part del Ministeri d’Economia i Competitivitat. Reuneix especialistes en Història, Literatura, Filosofia, Sociologia i Comunicació que tenen una trajectòria àmplia en la investigació sobre els discursos de gènere i el pensament feminista, l’activisme de les dones i la producció cultural de les dones a Espanya durant els segles XIX-XXI.

Des d’aquest enfocament interdisciplinari, se centra en l’anàlisi de gènere de les experiències i les propostes de compromís i transgressió a Espanya, en espais vinculats a cultures polítiques progressistes o universos contraculturals, en un arc cronològic ampli (1890-2016). Pretén analitzar com el compromís en organitzacions estructurades o en pràctiques intel·lectuals condueix en ocasions a la transgressió (de comportament, d’idees, de propostes menys tancades i organitzades) i en d’altres es posa en qüestió per plantejaments, iniciatives i actituds transgressores. Es planteja assenyalar els canvis i les permanències d’un procés complex, no lineal, protagonitzat per veus i activistes transgressores i compromeses amb una societat igualitària, i examinar l’evolució de les relacions de gènere en àmbits de compromís i transgressió. Per a això, focalitza l’atenció en algunes èpoques de crisi política que aquests debats i pràctiques van tenir i tenen un impacte destacat en la societat espanyola: la crisi de finalitats del segle XIX, les dècades dels 20 i 30, la transició a la democràcia i els anys 80, com també el període comprès entre 2011 i l’actualitat.

De manera paral·lela, es tracten elements transversals com la importància de les genealogies de plantejaments compromesos i xarxes de dones; com la transgressió amplia els marges de l’acció i el pensament de dones i/o igualitari, i posa en dubte les fronteres entre el que és públic i el que és privat; l’encreuament entre les identitats de gènere i les emocions en el compromís i la transgressió, o el qüestionament de les jerarquies entre diferents formes d’accedir i exercir l’activisme.

L’anàlisi d’aquestes qüestions permetrà conèixer millor els vincles entre compromís, transgressió i discursos de gènere, i rebatre visions estereotipades sobre les relacions entre dones i àmbits de mobilització i rebel·lia. Es pretén crear un espai de reflexió multidisciplinari que permeta aprofundir en una qüestió fonamental per a entendre l’evolució de l’Espanya contemporània i actual.

L’equip d’investigació està format per Eva Espinar Ruiz i Alicia Victoria Mira Abad, de la UA; Helena Establier Pérez i Elena Nájera Pérez, que pertanyen a la UA i l’IUIEG; Jorge Augusto Luengo López, de la Universitat Pablo de Olavide, de Sevilla; Raquel Osborne Verdugo, de la Fundació General de la UNED; María Jesús Pando Pérez, de la Universitat de l’Església de Deusto; María del Rosario Ruiz Franco, membre de la Universitat Carlos III de Madrid; María Pilar Rodríguez Pérez, de la Universitat de l’Església de Deusto. A més, el projecte té l’equip de treball format per Karine Bergès, de la Université de Cergy-Pontoise; Adriana Cases Sola, de la Universitat d’Alacant; Marta del Moral Vargas, UCM; Ana María Díaz Marcos, Universitat de Connecticut, als EUA; Elena Díaz Silva, de la Universitat de Colònia (Universität zu Köln); Ferran Gómez Albentosa; María del Carmen Muñoz Ruiz, de la Fundació Primer de Maig; i Bárbara Ortuño Martínez, membre del Consell Nacional d’Investigacions Científiques i Tècniques.

 

Ajudes de l’IUIEG per a tesis doctorals i premis a treballs de final de màster

L’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG) de la Universitat d’Alacant convoca sis ajudes per al desenvolupament d’activitats d’investigació durant el període de realització de tesis doctorals que impliquen la perspectiva de gènere. L’oferta s’ha publicat en el Butlletí Oficial de la Universitat d'Alacant (BOUA), de data 22 de gener de 2018.

Les sis ajudes de 500 euros cadascuna tenen per objectiu finançar activitats previstes per a l’any 2018 i conduents a la realització de tesis doctorals que centren les investigacions en estudis sobre les dones, de gènere i feministes. Aquestes ajudes s’emmarquen en els objectius del Pla d’Igualtat de la UA i responen a la inclusió de la perspectiva de gènere com a categoria transversal en la ciència, la tecnologia i la innovació promoguda des de la Llei 14/2011, d’1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.

Per a poder optar a una d’aquestes ajudes és requisit imprescindible ser estudiant d’un Programa de Doctorat de la Universitat d’Alacant; haver registrat en el RAPI un pla d’investigació centrat en l’estudi de l’experiència de les dones o les diferències de gènere amb la finalitat de conèixer, difondre, establir estratègies i avaluar alternatives des dels possibles plantejaments històrics, artísticoliteraris, geogràfics, sociològics, econòmics, jurídics, de la salut o de qualsevol altre vessant del saber; i fer l’acció objectiu d’ajuda en el termini màxim d’un any a partir de la resolució.

Les sol·licituds per a aquesta convocatòria d’ajudes hauran d’emplenar-se en el model oficial que estarà disponible en la pàgina web de l’IUIEG .

El Butlletí Oficial de la Universitat d’Alacant de l’11 de gener ha publicat la convocatòria del Premi 2018 a treballs de final de màster en estudis de gènere de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG), amb la finalitat de premiar les investigacions d’una qualitat especial, fetes des d’una perspectiva feminista i de gènere.

Podran concórrer al premi els treballs d’investigació derivats de màsters defensats a la UA des de l’1 de gener al 31 de desembre del 2017, no publicats i que no hagen sigut premiats en altres certàmens. Les investigacions, fetes des de qualsevol disciplina científica, hauran d’estar realitzades des d’una perspectiva feminista i de gènere, i dirigides pel personal investigador de l’IUIEG. Els treballs hauran d’haver aconseguit, en la defensa, una nota mínima de 9. El termini de presentació dels treballs finalitzarà el 9 de febrer. Es concediran dos premis dotats amb 500 euros cadascun, subjectes a la retenció de l’IRPF que marca la legislació vigent en el cas dels treballs d’investigació.

 

Tota la informació ací.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464