Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lidera un projecte per a l'optimització mediambiental del cap Tiñoso i l'Escarpe de Mazarrón

CAMONMAR2 compta amb la participació de l’Institut de l’Aigua i del Medi Ambient de la Universitat de Múrcia i està finançat per la UE i la Fundació Biodiversitat del Ministeri d’Agricultura

La recopilació d’informació que proposa CAMONMAR2 és essencial per a conservar les espècies que, com els dofins, habiten la zona objecte d’estudi.


Alacant. Dimecres, 24 de gener de 2018

El Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d’Alacant lidera el projecte «CAMONMAR2: Bases para la planificación espacial del área marina de Cabo Tiñoso y valles submarinos del Escarpe de Mazarrón». L’objectiu general del projecte, segons explica la seua investigadora principal, Francisca Giménez, «és millorar el coneixement d’hàbitats d’especial interès pesquer i ambiental per a aconseguir l’optimització de la gestió de l’àrea del cap Tiñoso i les valls submarines de l’Escarpe de Mazarrón (CTEM)». En aquest sentit, Giménez assegura que pretenen «ampliar la informació base per a una correcta regulació de les activitats que tenen lloc a la zona d’estudi i identificar els denominats “punts calents” per a la conservació de les espècies clau, principalment cetacis com poden ser el Tursiops truncatus o el Grampus griseu, i també la Caretta caretta o el Mola mola, entre d’altres». El projecte arranca amb la previsió de desenvolupar onze accions destinades a fomentar la informació, conscienciació i cooperació, a més d’involucrar els sectors socioeconòmics i els usuaris del mar en la coresponsabilitat de la gestió marina. Per a fer-ho es duran a terme un seguit d’activitats l’any 2018, com ara jornades i tallers que permetran valoritzar la biodiversitat marina i la pesca artesanal.

Per a aquest projecte, la Universitat d’Alacant té com a soci a l’Institut de l’Aigua i del Medi Ambient (INUAMA) de la Universitat de Múrcia i compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a través del Programa Pleamar, i està cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

CAMONMAR2 ha sigut un dels 43 projectes aprovats en la convocatòria de l’any 2017 del Programa Pleamar que coordina la Fundació Biodiversitat i està dotat amb 216.096,80 euros.


Alt valor ecològic

L’àrea marina objecte d’estudi, situada davant del cap Tiñoso CTEM, al sud-est de la península Ibèrica, a la costa de la Regió de Múrcia (entre Águilas i el cap de Palos), conté una gran diversitat d’espècies, hàbitats i comunitats. «Els estudis realitzats a la zona apunten a una qualificació ecosistèmica d’alt valor ecològic i gran importància tant regional com estatal i europea», explica la investigadora principal del projecte que assegura que és per això que aquesta franja litoral «ha anat adquirint diferents figures de protecció els darrers anys». Hi conflueixen part del LIC Franja Litoral Submergida de la Regió de Múrcia, i de la ZEPA Espai Marí dels Illots Litorals de Múrcia, a més de la ZEPA Illa de Las Palomas, el ZEC Valls Submergides de l’Escarpe de Mazarrón i la Reserva Marina del cap Tiñoso.

La seua importància i la declaració d’aquestes figures de protecció, però, «no asseguren una bona gestió de les àrees marines ni la consecució d’objectius de conservació, protecció de la biodiversitat i sostenibilitat d’activitats econòmiques», lamenta Giménez. Per aquest motiu, l’objectiu fonamental del projecte és millorar el coneixement per a la gestió integrada i efectiva, i generar la informació base per a la presa de decisions a l’hora de regular l’activitat a l’Àrea Marina Protegida CTEM.Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464