Saltar apartados

Montxo Armendáriz, Adán Aliaga i Imanol Uribe en les III Jornades Professionals de Cinema Espanyol de la UA

Les jornades dediquen aquesta tercera edició a l'adreça cinematogràfica

 

uribe
aliaga
armendariz

 

Alacant. Dimarts, 23 de gener de 2018.

Dijous que ve, 25 de gener, a les 20.15 hores, comencen a la Seu Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4) les III Jornades Professionals del Cinema Espanyol de la Universitat d'Alacant amb la projecció de la pel·lícula Obaba del cineasta Montxo Armendáriz, que participarà també en una xarrada col·loqui el divendres 26 a la mateixa hora.

Amb direcció del professor John Sanderson i després d’un gran èxit de participació en les dues edicions anteriors, les III Jornades Professionals del Cinema Espanyol inclouen sis sessions amb xarrades i projeccions, del 25 de gener al 16 de febrer de 2018. Després de la jornada inaugural del pròxim dijous 25 amb Montxo Armendáriz, intervindran Adán Aliaga (dijous 8 de febrer projecció de la seua pel·lícula La mujer internauta i el divendres 9 xarrada col·loqui amb el protagonista), i Imanol Uribe (dijous 15 de febrer projecció del seu film El viaje de Carol i divendres 16 xarrada col·loqui).

La direcció cinematogràfica serà el tema central d'aquesta tercera edició d'aquestes jornades que, segons els organitzadors, tenen com a propòsit convocar amb regularitat destacats professionals del cinema espanyol en diferents especialitats perquè compartisquen amb els assistents l'evolució de la seua trajectòria, els recursos que utilitzen per a dur a terme el seu treball i la seua perspectiva actual sobre la indústria cinematogràfica espanyola.

Calendari

Dijous 25 de gener
Projecció de la pel·lícula OBABA (Montxo Armendáriz, 2005).

Divendres 26 de gener confèrencia col·loqui amb Montxo Armendáriz (Historias del Kronen, Secretos del corazón, Tasio...).

Dijous 8 de febrer
Projecció de la pel·lícula LA MUJER DEL INTERNAUTA (Adán Aliaga, 2011).

Divendres 9 de febrer confèrencia col·loqui amb Adán Aliaga (nominat Goya 2018. Curtmetratge The Fourth Kingdom).

Dijous 15 de febrer
Projecció de la pel·lícula EL VIAJE DE CAROL (Imanol Uribe, 2002).

Divendres 16 de febrer
Conferència col·loqui amb Imanol Uribe (El rey pasmado, Días contados, Bwana...).

Montxo Armendáriz

Va nàixer el 27 de gener de 1949 a Olleta, Navarra. Professor d’electrònica a l'Institut Politècnic de Pamplona. Es va iniciar el 1979 realitzant curts. Destaca la preocupació social de les seues pel·lícules des del seu debut en Tasio (1984), sobre els últims carboners de Navarra, en la qual mostra un món poètic personal, fins a les Historias del Kronen (1994), sobre la desorientació i excessos dels joves de bona família. Altres dels seus treballs són 27 horas (1986), Concha de Plata en el Festival de Sant Sebastià, o Las cartas de Alou (1990), Concha d'Or a Sant Sebastià, sobre el racisme a Espanya, van ser produccions d'Elías Querejeta, amb el qual treballa fins a Secretos del corazón (1996), producció del director Imanol Uribe. El 2005 va dirigir Obaba, una adaptació de la novel·la Obabakoak de l'escriptor Bernardo Atxaga.

El 1995 va rebre un Premi Goya al millor guió adaptat Historias del Kronen. El 1990 va rebre el mateix premi al millor guió original per Cartas de Alou. El 1998, la seua pel·lícula Secretos del corazón va ser candidata a l'Oscar a la Millor Pel·lícula Estrangera. Va ser Premi Nacional de Cinematografia (1998) i Premi Nacional de Cinematografia Nacho Martínez del Festival Internacional de Cinema de Gijón (2011).

Filmografia
2011. No tengas miedo. Director i guionista
2005. Obaba. Director i guionista
2004. Escenario móvil. Director i guionista
2002. La guerrilla de la memòria. Productor (dir. Javier Corcuera)
2001. Silencio roto. Director, productor i guionista.
1997. Secretos del corazón. Director i guionista
1994. Historias del Kronen. Director i guionista
1990. Las cartas de Alou. Director i guionista
1986. 27 horas. Director i guionista
1984. Tasio. Director i guionista
1981. Ikuska 11 (documental de Navarra). Director i guionista
1980. Paisaje (curtmetratge). Director i guionista
1974. Barregarearen dantza (‘La dansa del graciós’), (curtmetratge)

Adán Aliaga

Naix a Alacant el 3 d'octubre de 1969. Realitza estudis audiovisuals al Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant. Al principi dels anys noranta es desplaça a Barcelona per a estudiar Direcció Cinematogràfica al CECC. Paral·lelament cursa estudis a la Càtedra de Cinema de la Universitat de Valladolid, on es llicencia en Història i Estètica de la Cinematografia. A partir de l'any 1995 realitza els seus primers curtmetratges en 35 mm, entre els quals destaquen dos títols: No me jodas que tú no lo haces i Diana. Al mateix temps treballa com a meritori en diverses pel·lícules catalanes com Cucarachas, El perquè de tot plegat de Ventura Pons i Sombras paralelas de Gerardo Gormezano. Al final dels noranta torna a Alacant, on treballa com a realitzador de publicitat i documentals per a diferents empreses de la zona. També exerceix la tasca de direcció de càsting en el llargmetratge Tiempos de azucar, de J. Luis Iborra. L’abril de 2006 estrena la seua primera pel·lícula com a director, La casa de mi abuela, amb la qual obté nombrosos premis internacionals: Premi al Millor Documental Jori Ivens, del Festival d'Amsterdam; Premi Especial de Jurat en HotDoc; Premi al Millor Documental en Documenta Madrid; primer premi en el Festival internacional de Taiwan, i la nominació al Millor Documental de l'Acadèmia Europea de Cinema. Estigmas és el seu segon llargmetratge.

Imanol Uribe

D'origen basc, nascut el 1950 a San Salvador. Va realitzar els seus estudis a Madrid, a l'Escola Oficial de Periodisme i a l'Escola Oficial de Cinematografia i Periodisme. Després de fer diversos curtmetratges (OFF, 1972; De Oca en Oca, 1973, i Emma Zunz, 1974) amb una productora de fundació pròpia, Zeppo Films, el 1979 va fundar la productora Cobra Films i va estrenar el seu primer llargmetratge, El proceso de Burgos, un film que va ser motiu de controvèrsia a causa del tema escabrós que tractava: l'última condemna a mort de terroristes espanyols de la banda ETA i del FRAP, que va tenir lloc pocs mesos abans de la mort de Franco. La seua preocupació pels temes relacionats amb el País Basc, una constant al llarg de la seua trajectòria professional, es va fer més visible a partir de 1983, quan va dirigir Guipúscoa e Ikuska 13. Aquell mateix any va dirigir La muerte de Mikel, que va obtenir el Premi Setmana Cinema Espanyol a Nàpols, el Premi Bronzes del Cinema Espanyol al Millor Guió i el Premi Ícar de 1984. En aquesta temporada (82-83) va realitzar altres títols de la seua filmografia com Adiós, pequeña (1986), la sèrie Dos orillas per a TVE (1987), o El crimen del expreso de Andalucía (1990), també per a una sèrie televisiva. Quan el 1991 va fer El rey pasmado, pel·lícula basada en una novel·la de Gonzalo Torrente Ballester, ambientada en l'època del rei Felip IV i plena de sentit de l'humor, va trencar amb la línia d'actuació que l’havia caracteritzat fins al moment. La pel·lícula va guanyar set estatuetes en els premis Goya del 1992. El 1994 va dirigir Días contados en la qual torna a reprendre el tema etarra i amb la qual va obtenir la Concha d'Or en el Festival de Sant Sebastià aquell mateix any, guardó que tornaria a obtenir amb Bwana (1996), l'argument del qual es fa ressò del problema de la immigració il·legal. El setembre de 2000 va estrenar Plenilunio, adaptació de la novel·la homònima d'Antonio Muñoz Molina, amb la qual va obtenir el Premi Ondas a la millor pel·lícula espanyola. Dos anys després, va portar a la gran pantalla El viaje de Carol, una pel·lícula sobre el món infantil amb la Guerra Civil com a teló de fons. Entre les seues obres també destaquen La carta esférica, Miel de naranjas o Lejos del mar.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464