Saltar apartados

Carmen Nájera, catedràtica de la Universitat d'Alacant, guardonada amb la Conferència Félix Serratosa 2018

En forma de conferència convidada, la Reial Societat Espanyola de Química i la Societat Catalana de Química atorguen aquesta distinció a dos prestigiosos investigadors en Química Orgànica

 

Conferència_FelixSerratosa_2018

Carmen Nájera al costat d’Antoine Baceiredo en la 23a edició de la Conferència Fèlix Serratosa

 

Alacant. Dimecres, 31 de gener de 2018

La 23a edició de la Confèrencia Fèlix Serratosa, que va tenir lloc el passat 25 de gener a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, va comptar amb la ponència de la catedràtica de Química Orgànica de la Universitat d’Alacant, Carmen Nájera, i l’investigador del Laboratori Hétérochimie Fondamentale et Appliquée (CNRS) de la Université Paul Sabatier de Tolosa de Llenguadoc, Antoine Baceiredo.

Aquest cicle de conferències té el nom de qui va ser un destacat químic català. Fèlix Serratosa (1925-1995) qui va desenvolupar la seua carrera en el MIT, en el CSIC i la Universitat de Barcelona, i va ser impulsor del programa Chaos per a la síntesi orgànica assistida per ordinador. Així mateix, va ser membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i va rebre el premi Narcís Monturiol de la Generalitat i el premi de la Fundació Catalana per a la Investigació.

Cada any, en forma de conferència convidada, la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) i la Societat Catalana de Química, que formen el comitè organitzador, atorguen aquesta distinció a dos investigadors de prestigi internacional per a valorar la carrera científica d’aquests.

En concret, la professora de la Universitat d’Alacant va presentar la ponència "Enantiocatalyzed 1,3-dipolar Cycloadditions of Azomethine Ylides: Applications to the Synthesis of Highly Substituted Prolines with Biological Activity". Les reaccions de cicloaddició 1,3-dipolars d’ilurs d’azometina catalitzades per complexos metàl·lics quirals donen lloc a productes amb quatre centres estereogènics (com a màxim) en una sola etapa. La complexitat estructural d’aquests compostos finals pot ser enorme i açò facilita la síntesi de productes naturals i altres derivats amb una elevada activitat biològica com, per exemple, agents antivirals, antibiòtics, antitumorals, etc.

 

Carmen Nájera

Durant la seua extensa carrera acadèmica i científica, Nájera ha rebut múltiples guardons com el “Premi de Química Orgànica 2006” de la Reial Societat Espanyola de Química; “2006 Rosalind Franklin International Lectureship” de l’English Royal Society; SCF 2010 French-Spanish Prize de la Société Chimique de França; l’any 2014 el Premi Medalla Gascó Oliag al Mèrit Professional del Col·legi Oficial de Químics de la Comunitat Valenciana; i la distinció IUPAC 2015 Distinguished Women in Chemistry or Chemical Engineering. L’any 2010 va ser nomenada membre corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals; i a l’abril del 2012 acadèmica amb el número 53 de la mateixa Institució. A més, al març de 2013 va ser nomenada acadèmica de l’European Academy of Sciences and Arts.

Les seues contribucions científiques s’han basat en química orgànica sintètica, de fet, en l’última dècada, ha centrat la seua investigació en el desenvolupament de catalitzadors homogenis i heterogenis eficients usant baixa càrrega de catalitzador, aigua com a mitjà de reacció, reaccions sense dissolvent, reaccions multicomponent i el disseny de catalitzadors que es puguen recuperar i reciclar.

És cofundadora i directora tècnica de l’ EBT Medalchemy SL dedicada a la preparació d’ingredients actius farmacèutics (APIs) des del 2002. Amb més de 400 treballs publicats en revistes internacionals i 45 tesis doctorals dirigides, també pertany al comitè científic de diverses revistes internacionals com ChemCatChem, Synthesis, Synlett, European Journal of Organic Chemistry, Tetrahedron, Tetrahedron Letters, Tetrahedron: Asymmetry, Reports in Organic Chemistry, Journal of Turkish Society Section A: Chemistry and Letters in Organic Chemistry.

 

Notícies relacionades

La catedràtica de la Universitat d’Alacant Carmen Nájera Domingo rep el Premi Internacional IUPAC 2015 Distinguished Women in Chemistry or Chemical Engineering Awards

La Catedràtica de Química Orgànica de la UA, Carmen Nájera Domingo pren possessió de la seua plaça en la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals

Medalla al Mèrit Professional Gascó Oliag per a la catedràtica de la UA Carmen Nájera Domingo

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464