Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lidera un projecte europeu contra la violència en parelles joves

Les dones joves són especialment vulnerables a la violència de gènere, i segons estudis europeus, el 50 % han sigut agredides psicològicament per la seua parella

 

Lights4violence_LOGOAlacant. Dilluns, 29 de gener de 2018

Actualment hi ha una gran preocupació sobre la manera en què la violència de gènere emergeix en edats primerenques. De fet, segons les dades de l'Enquesta Europea Violència contra la Dona elaborada per l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea el 2014, el 33 % de les dones ha estat o està exposada a alguna mena d'agressió física o sexual des dels quinze anys. Els resultats de l'enquesta indiquen que les dones joves són especialment vulnerables a la violència de gènere. Malgrat la seua menor edat, la violència física i sexual en joves (18-24 anys) és similar a la de la població general (20 % vs 22 %). Ara bé, la violència psicològica és alarmantment més elevada: el 50 % de les dones joves han sigut agredides psicològicament per la seua parella.

En aquest marc, expertes en gènere, promoció de la salut i intervencions amb adolescents han posat en marxa el projecte europeu Lights4Violence per a millorar les relacions de parella en joves. Liderat per la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d'Alacant, amb la col·laboració de sis universitats i institucions de països com Portugal, Romania, Polònia, Itàlia i Regne Unit, Lights4Violence pretén conscienciar els i les adolescents de la importància de les relacions interpersonals positives basades en el respecte i la confiança. A més, a través de diferents accions, es milloraran les seues actituds contra el sexisme, la intolerància cap a la violència de parella i altres formes de violència, i es tractaran habilitats per a resoldre conflictes a través de la comunicació interpersonal, la mediació i la negociació.

Per a fer-ho es compta amb la participació de prop de set-cents adolescents d'entre catorze i quinze anys procedents de tots els països participants, i més de setanta docents de secundària. En concret, els i les expertes treballaran amb l'alumnat en una sèrie d'activitats que els permetran reconèixer diferents factors de protecció enfront de la violència de gènere que estan presents en ells mateixos, les seues famílies, l'escola i altres entorns propers, i saber com utilitzar-los adequadament. «En definitiva, volem apoderar el jovent perquè se senta capaç de reclamar els seus drets i els dels companys i companyes, i protegir-se de les relacions en risc o abusives», assenyala la professora de la UA i coordinadora principal del projecte, Carmen Vives.

Atenent a altres estudis, Vives recorda que a Espanya, segons les dades de l'última Macroenquesta de Violència de Gènere realitzada l'any 2014 pel Centre d’Investigacions Sociològiques, la violència psicològica de control exercida per la parella o exparella és sensiblement més elevada en dones joves de 16 a 24 anys (41,9 %) que en la població general (36,2 %). «Les dones joves són, per tant, un grup vulnerable a la violència de gènere, especialment a la psicològica. Aquesta vulnerabilitat es podria associar a una diferent percepció de la violència en aquest rang d'edat, així com a la presència de barreres que dificulten l'accés als recursos destinats a la prevenció i l'afrontament».

En els dos anys de durada de Lights4Violence, des de final de 2017 fins al desembre de 2019, hi ha programades diferents accions dirigides especialment a adolescents com l'enregistrament de curtmetratges i la conferència Internacional «Violència de parella en joves i adolescents i el paper de l'educació». D'altra banda, s'han programat intervencions dirigides al professorat com un seminari sobre promoció d'actius protectors contra la violència, i guies docents per a l'ús de curtmetratges a les aules.

Sobre les entitats sòcies

El consorci d'entitats sòcies d'aquest projecte finançat per la Unió Europea compta amb les universitats d'Alacant; la Libera Università Maria Santissima Assunta de Roma; la de Medicina i Farmàcia Grigore. T. Popa de Romania; Cardiff Metropolitan del Regne Unit, i la Universitat d'Economia i Innovació de Lublin, a Polònia; l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, i l'Institut Universitari da Maia de Portugal.

L'equip de treball de la Universitat d'Alacant el formen Carmen Vives i María del Carmen Davó, del Departament d'Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència; Rosario Ferrer, Natalia Albaladejo i Miriam Sánchez, del Departament de Psicologia de la Salut, i Manuel Lillo, del Departament d'Infermeria. «Del nostre equip», explica Vives, «va sorgir la idea de posar en marxa aquest projecte i es va dissenyar la intervenció que es realitzarà amb estudiants de secundària d'Alacant per a replicar-lo en tots els països participants».

 

Projecte_Violència

Reunió del projecte Lights4Violence tinguda la setmana passada, els dies 25 i 26 de gener 2018, a l'Institut de Salut Carlos III (Madrid)

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464