Saltar apartados

Javier Portús, cap del Departament de Pintura Espanyola del Museu del Prado, demà a la Seu Ciutat d'Alacant

Portús oferirà la conferència inaugural d’un nou cicle dedicat a l’Art Barroc espanyol

 Barroco_Espana

 

Alacant. Dimarts, 9 de gener de 2018

L’art barroc espanyol serà el protagonista del nou cicle organitzat per la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, una proposta que ha despertat gran interès de públic i que ja ha completat la quota d’inscripcions.

El cicle començarà demà dimecres 10 de gener, a les 20:15 hores, en les instal·lacions de la Seu de Ramón y Cajal, 4, amb la conferència inaugural “Formas de discutir sobre arte en la España del Barroco”, a càrrec de Javier Portús Pérez, doctor en Història de l’Art i cap del Departament de Pintura Espanyola (fins al 1700) del Museu Nacional del Prado.

L’activitat, coordinada per Alejandro Cañestro, constarà de 5 sessions que acabaran el 7 de febrer.

Els organitzadors asseguren que “Són moltes les aportacions que s’han fet sobre el barroc a Espanya, el més genuí dels nostres estils artístics. Són sobradament conegudes les seues manifestacions artístiques encara que no està tot dit”. Per aquest motiu, el cicle es planteja com a objectiu principal d’estudi l’arquitectura, la pintura, l’escultura i les arts decoratives, que seran tractades per separat i integrades com un tot global, per a afavorir un punt de vista abraçant, global i interdisciplinari.

 

Programa

Dimecres 10 de gener

FORMAS DE DISCUTIR SOBRE ARTE EN LA ESPAÑA DEL BARROCO. Javier Portús Pérez, Doctor en Història de l’Art i cap del Departament de Pintura Espanyola (fins al 1700) del Museu Nacional del Prado.

Dimecres 17 de gener

LAS FACHADAS BARROCAS EN LAS CATEDRALES MEDIEVALES ESPAÑOLAS. Germán Ramallo Asensio, Catedràtic emèrit d’Història de l’Art de la Universitat de Múrcia.

Dimecres 24 de gener

VELÁZQUEZ Y LAS FUENTES GRABADAS Y SIMBÓLICAS DE SUS CUADROS. Lorenzo Hernández Guardiola, doctor en Història de l’Art i Acadèmic corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos.

Dimecres 31 de gener

LA ESCULTURA SEVILLANA DEL SIGLO XVII: DEL TARDOMANIERISMO AL TRIUNFO DEL BARROCO. Jesús Rojas-Marcos González, professor doctor del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Sevilla.

Dimecres 7 de febrer

DEL PURISMO AL PRECIOSISMO: LA PLATERÍA ESPAÑOLA DE LOS SIGLOS XVII Y XVIII. Alejandro Cañestro Donoso, professor doctor de la Universitat d’Alacant.

 

Javier_PortusPortús Pérez, Javier

(Madrid, 1961). Cap de Departament de Pintura Espanyola (fins al 1700) del Museu Nacional del Prado. Doctor en Història de l’Art, s’ha especialitzat en temes relacionats amb la cultura visual del Segle d’Or a Espanya, especialment en les relacions entre pintura i literatura, i també en la recepció de les obres d’art. També s’ha interessat en problemes d’historiografia artística. L’any 1999 va ingressar en el cos facultatiu de Conservadors de Museus i va entrar a treballar com a conservador en el Museu del Prado, al qual ja hi havia estat vinculat des del 1993. Entre les seues activitats relacionades amb el Prado figuren la redacció d’una monografia sobre la bibliografia d’aquest (publicada l’any 1994) i una altra sobre la Sala Reservada (1998), la revisió del catàleg de les pintures (1996) i el comissariat de les exposicions Velázquez, ­Rubens und Lorrain. Malerei am hof Philipps IV (Bonn, 1999-2000, en col·laboració amb Andrés Úbeda), Niños de Murillo (2001), La Sala Reservada y el desnudo en el Museo del Prado (2002), El Grafoscopio: Un siglo de miradas al Museo del Prado, 1819-1920 (2004, en col·laboració amb José Manuel Matilla) i El retrato español: del Greco a Picasso (2004), Lo fingido verdadero. Bodegones españoles de la colección Naseiro adquiridos para el Prado (2006) i Fábulas de Velázquez: Mitología e Historia Sagrada en el Siglo de Oro (2008). Com a conservador de pintura barroca espanyola va estar a càrrec l’any 1999 del muntatge de les sales destinades per a aquestes obres i de la redacció de les respectives guies de sales.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464