Saltar apartados

La UA desenvolupa un sistema autònom per a potabilitzar aigua amb energia solar

 

Alacant. Dilluns, 8 de gener de 2018

Investigadors del Grup d'Electroquímica Aplicada i Electrocatàlisi de la Universitat d'Alacant han desenvolupat un sistema autònom de dessalatge i potabilització d'aigua mitjançant electrodiàlisi, alimentat directament amb energia solar que es pot aplicar en zones aïllades de la xarxa elèctrica.

Aquesta tecnologia, que serveix exclusivament per a llevar la salinitat de l'aigua, és sostenible i respectuosa amb el medi ambient pel fet de rebre l'energia de panells solars fotovoltaics, cosa que suposa un procés lliure d'emissions de CO2 que no contribueix al canvi climàtic.

«El nou sistema anul·la l'ús de bateries i evita els costos econòmics i mediambientals associats a la seua gestió una vegada esgotades. A més, pot ser adaptat i aplicat en aigües de procedència molt diversa com aigua de mar, pous salobres, plantes depuradores, processos industrials, etc., i és especialment interessant per a àrees remotes aïllades de la xarxa elèctrica», explica el director del grup d’investigació de la UA, Vicente Montiel. En aquest sentit, l'equip es pot fer servir per a obtenir aigua apta per al consum humà, el reg, l’aigualeig o altres necessitats tant en llocs on no hi haja xarxa d'energia com en espais on s'haja produït un desastre natural com ara terratrèmols, inundacions o incendis.

D'altra banda, «la tecnologia dissenyada pot ser també una possible solució per a mitigar el problema de la sequera igual que les plantes d'osmosi», afegeix Montiel.

El grup d’investigació ja disposa d'una planta pilot de demostració amb capacitat de generar un metre cúbic al dia d'aigua potable i busca empreses interessades en l'explotació comercial d'aquesta tecnologia mitjançant acords de llicència o cooperació tècnica.

«El que hem plantejat no és una tècnica nova, ja que a les illes Canàries, des de fa molts anys, s'ha aplicat l'electrodiàlisi per a dessalar l'aigua», exposa Montiel, «però la novetat de la tecnologia desenvolupada per la UA és que la totalitat de l'alimentació elèctrica del sistema es fa des d'un camp solar fotovoltaic».

La tècnica que han ideat, precisa l'investigador de la UA, «serveix per a depurar aigua el problema de la qual siga exclusivament la presència de sals per damunt del que tolera un ésser humà o un camp per a regar. Si l'aigua té un altre problema, com puga ser la presència de matèria orgànica, aquesta tecnologia no seria aplicable».

En els procediments de dessalatge sempre hi ha una quantitat d'aigua que, a pesar de sotmetre's a aquest tractament per a la seua depuració, no serveix per al consum humà o per a regar el camp perquè conté una concentració de salinitat molt més forta que la d'origen, cosa que es denomina en el llenguatge pla «aigua de rebot». No obstant això, «amb el sistema de la UA es pot regular, per exemple, que l'aigua de rebot tinga una salinitat similar a la del mar», assegura el director del Grup d'Electroquímica Aplicada i Electrocatàlisi.

Entre altres aspectes, aquesta nova tecnologia permet que els nivells de recuperació d'aigua estiguen al voltatn del 80 % i el 90 % de la totalitat de l'aigua tractada. Igualment, aprofita la màxima energia que ofereixen els panells quan reben la llum del sol i té una alta disponibilitat, ja que possibilita l'acumulació d'aigua tractada per als períodes d'insuficiència energètica de les fonts renovables.

Més informació sobre la tecnologia

Font: EFE i UA

 

 Vídeo: Sistema autònom de potabilització d'aigua

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464