Saltar apartados

Innovadores pel·lícules adhesives antimicrobianes per a reduir el risc d'infeccions en entorns hospitalaris

En el marc del projecte europeu FLEXPOL, investigadors del Grup Nanobiopol de la UA dissenyen formulacions amb propietats antimicrobianes a partir d’olis essencials

 

La UA participa en el projecte Flexpol per a fabricar una pel·lícula adhesiva antimicrobiana que reduïsca el risc de contaminació en hospitals

 

Alacant. Dijous, 1 de febrer de 2018

Cada any a Europa, més de 500.000 persones contrauen infeccions hospitalàries en llocs de pas no esterilitzats com a banys, passadissos o habitacions. El Grup d’Investigació d’Anàlisi de Polímers i Nanomaterials de la Universitat d’Alacant (Nanobiopol) participa, juntament amb personal investigador i de la indústria de països com Itàlia, Espanya, Portugal, Regne Unit i Alemanya, en el projecte Flexpol per a la fabricació d’una pel·lícula adhesiva antimicrobiana que reduïsca el risc de contaminació en ambients hospitalaris.

Els hospitals són un lloc perfecte perquè els bacteris puguen arribar a produir infeccions fatals en els pacients, acompanyants o en el mateix personal. Flexpol, finançat per la Comissió Europea, pretén desenvolupar una línia pilot per a la producció d’aquestes pel·lícules transparents, basades en polipropilè i antimicrobianes, d’una manera eficient i de baix cost.

Per a aconseguir aquest efecte, conflueixen dos factors determinants: nanoestructures sobre la superfície del plàstic, i càpsules que contenen una mescla d’olis amb propietats antimicrobianes. La combinació del material i l’estructura de la superfície és capaç d’eliminar diversos tipus de gèrmens i inhibir el creixement bacterià amb una eficàcia del 99%. En concret, les estructures utilitzades produeixen danys mecànics en la membrana de la cèl·lula, i eliminen així els agents patògens.

Aquesta estratègia no solament garantirà la protecció de la salut dels pacients i el personal mèdic, sinó que produirà un benefici econòmic important ja que caldrà gastar menys en detergents i desinfectants. Una solució prometedora que requereix diferents passos, aportacions i col·laboracions per part dels deu socis que integren el projecte.

En aquest sentit, els investigadors del Grup Nanobiopol de la Universitat d’Alacant, Alfonso Jiménez, M. del Carmen Garrigós i Carlos Pelegrín, estan dissenyant formulacions amb propietats antimicrobianes a partir d’olis essencials extrets de plantes com el timó o l’orenga, per a l’ús d’aquests com a agents bactericides. “El nostre rol principal –explica Jiménez– és desenvolupar, a escala de laboratori, la pel·lícula de polipropilè amb els olis essencials antimicrobians. Aquests olis són extrets de components naturals com el timó o el romer, presents en la zona Alacant, que acaben integrant-se en el material base de la pel·lícula”.

 

Aplicacions

Les pel·lícules de plàstic antimicrobianes s’aplicaran en l’entorn hospitalari per a reduir el risc de contaminació. En aquest sentit, el punt culminant de Flexpol consisteix a aplicar el material en grans superfícies com parets i sòls, i en peces més reduïdes com taules, llits o els poms de les portes, que suposen un focus creixent de bacteris. És per això, que es faran assajos en entorns mèdics reals, en concret a l’Hospital Universitari Donostia, soci del projecte, per a avaluar l’eficàcia, la durabilitat i la resistència de les pel·lícules contra la contaminació, i per a valorar també la compatibilitat del film amb els protocols de neteja i desinfecció utilitzats en aquest entorn.

 

FLEXPOL
FLEXPOL_1
FLEXPOL_2
FLEXPOL_4

La UA dissenya formulacions amb propietats antimicrobianes a partir d’olis essencials extrets de plantes com l’orenga o el timó.

D’esquerra a dreta: M. del Carmen Garrigós, Alfonso Jiménez i Carlos Pelegrín

 

Reunió Flexpol a la UA

El campus de Sant Vicent del Raspeig de la UA va acollir fa menys d’una setmana, els dies 23 i 24 de gener del 2018, una de les reunions del consorci de socis del projecte Flexpol format per l’Institut alemany Fraunhofer de Tecnologies de Producció IPT, que coordina el projecte; l’empresa espanyola Naturality, la italiana Propagroup SpA; Granta Design Ltd. del Regne Unit; els centres d’investigació IK4-TEKNIKER i l’Institut Català de Nanociències i Nanotecnologies (ICN2); les universitats d’Alacant i de Minho (Portugal); i l’Hospital Universitari Donostia.

El projecte Flexpol, que va començar al gener del 2017, tindrà una durada de tres anys i te un finançament de 5,17 milions d’euros per part de la Unió Europea.

 

FLEXPOL_fotofamilia

Foto dels socis del projecte europeu Flexpol reunits al campus de la UA

 

Font: Flexpol i Nanobiopol

 

Notícies relacionades

La Universitat d’Alacant participa en un projecte europeu per a desenvolupar materials d’automoció a partir de residus alimentaris

Obtenir productes de neteja o plàstics ecològics i biodegradables amb restes de xampinyó és possible

 

 

Reproducir
Reproducir
Reproducir
Objectiu del projecte Flexpol Paper de la UA en Flexpol Pel·lícula antimicrobiana

 

DECLARACIONS: Declaracions sobre el projecte Flexpol d’Alfonso Jiménez, responsable del Grup d’Investigació Nanobiopol

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464