Saltar apartados

Dones matemàtiques, protagonistes en el lliurament dels premis Concurs de Microrelats i els XIX Premis Jordi Juan de Matemàtiques

 

Microrelatos1
Microrelatos2
Microrelatos3
Microrelatos4
Microrelatos5

 

Alacant. Divendres, 16 de febrer de 2018

«Per què no es coneixen noms de dones matemàtiques?» Aquesta va ser una de les qüestions tractades en la conferencia «Matemáticas en femenino» durant l'acte de lliurament dels premis del IX Concurs de Microrelats Matemàtics i dels XIX Premis Jordi Juan de Matemàtiques celebrat ahir, dijous 15 de febrer de 2018, a la Universitat d'Alacant.

A càrrec de Lorena Segura, professora del Departament de Matemàtiques i membre de Dimates (grup de divulgació matemàtica de la UA) la intervenció, emmarcada en el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, va visibilitzar la tasca de les dones que van contribuir substancialment a l'avanç de les matemàtiques. «El meu objectiu», assenyala Segura, «ha sigut emmarcar el context social al qual s'han enfrontat les dones recorrent algunes opinions de personatges influents d’èpoques diferents, així com exposar alguns estudis sobre ciència i gènere. A més, finalment, amb petites pinzellades, he parlat del treball de les dones que han contribuït substancialment a l'avanç de matemàtiques com Hipatia, Sophie Germain, Ada Lovelace, Emmy Noether o, més actual, Maryam Mirzakhani, entre moltes altres».

Premiats

Després de la conferència de Lorena Segura, la Facultat de Ciències de la UA va anunciar els guanyadors d'entre els més de 300 textos presentats al IX Concurs de Microrelats Matemàtics, i dels 38 participants dels XIX Premis Jordi Juan de Matemàtiques.

En concret, en el cas dels microrelats en valencià els guanyadors han sigut, com a primer premi, «No tornaré a desitjar, no estimaré i abraçaré, no conviuré junt l'amor inclement. Vull viure de nou sense por» del professor de la UA, Òscar Forner, i, en segon lloc, «Oh! Alegria i sotavent tu inspires i respires la valentia dels vells navegants, tots llops de mar sense ona blanca», de la professora Yolanda Segovia. En castellà, es van rebre el reconeixement les estudiants Blanca Vázquez i María del Pilar Sánchez amb «Se habituó a depender de memorias y cachitos de aquellos días donde compartía cada cielo de los miles que vivían» i «Le robaste a traición su recuerdo, y sellaste su carácter bajo llave. Cabizbaja, ella sigue en pie sobre sus sueños», respectivament.

En el cas de la competició de problemes matemàtics oberta a estudiants de qualsevol universitat espanyola, el primer premi va ser per a Emilio Domínguez, de la Universitat de Múrcia, i el segon i tercer premi, per als alumnes de la UA David Torregrosa i Sergio García. Els accèssits van recaure en Paula Gomis, Juan Vicente Soler, Alejandro Gil, Samuel López i Assia Kourati de la Universitat d'Alacant.

L'acte va estar presidit per la directora del Secretariat de Responsabilitat Social de la UA, Diana Gil; la coordinadora acadèmica de Matemàtiques, María José Nueda, i el professor del Departament de Matemàtiques i també membre del grup de divulgació Dimates, Julio Mulero.

Notícies relacionades:

La UA lliura els premis del IX Concurs de Microrelats Matemàtics i dels XIX Premis Jordi Juan de Matemàtiques

Nova edició dels Premis Jordi Juan de Matemàtiques de la Facultat de Ciències de la UA

La investigadora Laura Pastor rep el XXV Premi a la Millor Tesi Doctoral en el Camp de la Química Sant Albert Magne

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464